Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Novou ministryní spravedlnosti bude Marie Benešová, nahradí Kněžínka

  13:54aktualizováno  18:44
Jan Kněžínek po deseti měsících končí v čele resortu spravedlnosti. Demisi podá k 30. dubnu, kdy Miloš Zeman do funkce jmenuje Marii Benešovou. Právě prezidentovu poradkyni mu navrhl premiér Andrej Babiš. Benešová už post ministryně spravedlnosti zastávala ve vládě bez důvěry Jiřího Rusnoka. Byla také poslankyní a upozornila na sebe výroky o justiční mafii.
Jan Kněžínek a Marie Benešová

Jan Kněžínek a Marie Benešová | foto: koláž iDNES.cz

Kněžínek řekl, že rozhodnutí dlouho zvažoval a původně ho směřoval na letní měsíce, ale nakonec jeho krok uspíšilo to, že „již nechtěl čelit mediálním spekulacím o svém konci ve funkci“. 

Ministr dodal, že byl vždy profesionálním státním úředníkem a nikdy netoužil po politické kariéře. Své rozhodnutí ústně oznámil premiérovi Andreji Babišovi v pondělí. Po 30. dubnu se vrátí na pozici odborného náměstka pro řízení Sekce Legislativní rady vlády a bude pokračovat jako člen Legislativní rady vlády.

Miloš Zeman už se s kandidátkou na ministryni spravedlnosti sešel. „Pan prezident jmenuje Marii Benešovou ministryní spravedlnosti v úterý 30. dubna 2019 ve 14:00 na Pražském hradě, spolu s novými ministry dopravy a průmyslu a obchodu,“ potvrdil mluvčí Jiří Ovčáček. 

Jednání s Babišem o možném jmenování do čela resortu spravedlnosti potvrdila už včera večer někdejší nejvyšší žalobkyně Marie Benešová, dlouhodobá favoritka Miloše Zemana, která mu radí s justicí. 

Ta se stala nejvyšší žalobkyní právě za Zemanovy vlády v roce 1999. Poté, co Miloš Zeman poprvé vyhrál prezidentské volby, pak působila jako poradkyně pro oblast justice a spravedlnosti. Ministerstvo spravedlnosti už Benešová v minulosti vedla, a to jako členka úřednické vlády Jiřího Rusnoka od července 2013 do ledna 2014. Byla také poslankyní za ČSSD. V minulosti na sebe výrazně upozornila kritikou justice, když označila svou nástupkyni na postu nejvyšší státní zástupkyně Renatu Veseckou a další představitele justice za mafii.

Pozdvižení v justici

V justici informace o tom, že se možná právě Benešová stane ministryní spravedlnosti, vyvolala silné pozdvižení. Panuje obava, že součástí úkolů bude odvolání Nejvyššího státního zástupce Pavla Zemana, který je vnímán jako garant nezávislosti státního zastupitelství.

Na jeho místo by podle některých spekulací mohl nastoupit někdejší ministerský náměstek Benešové Daniel Volák (ODS).

Benešová potvrdila námluvy s Babišem

Benešová by tak získala pod kontrolu ty nejzásadnější kauzy. Hrad si nedávno u Benešové nechal zpracovat analýzu, zda je v Česku možné si objednat trestní stíhání. A Benešová ve své práci skutečně konstatovala, že to možné je. Upozornil na to Deník N. Na základě jakých zdrojů k tomu došla a kterými daty má takové silné tvrzení podloženo, není jasné.

Argumentace Benešové ale nyní může být sympatická právě Babišovi. Policie tento týden dokončila vyšetřování kauzy Čapí hnízdo a státnímu zástupci ho doporučila obžalovat.

„Nechápu, jak je možné, že v rámci živé kauzy mají novináři dřív informace než lidi, kterých se to týká. Je to zpolitizované a od samého začátku to beru jako organizovaný komplot,“ reagoval na nové informace předseda vlády. Benešová tak budí dojem ženy, která bude stát na Babišově straně.

„Nevylučuji, že řada kauz může být účelových, takže jsem na to opatrná. Proto jsem nehlasovala pro vydání pana Babiše. Kauzu pana Babiše posuzovat nemůžu, nečetla jsem to,“ řekla k tomu ve středu zatím opatrně Benešová.

Pavel Zeman: o svůj post se nebojím

Nejvyššího státního zástupce Pavla Zemana rezignace Kněžínka překvapila, počká s čím přijde jeho nástupkyně Benešová. Kněžínka považuje za korektního a slušného ministra, který se snažil o dobré vztahy s justicí. Svého případného odvolání se nebojí. V současné době by podle něj postrádalo demokratický prvek. Zeman to řekl v České televizi. „Přestože mě vláda může odvolat na návrh ministra takzvaně bez důvodu, tak si dokážu těžko představit, že by to v současné době snad udělali. To by postrádalo nějaký trošku demokratický prvek,“ doplnil. 

Zeman míní, že státní zastupitelství se pod jeho vedením emancipovalo, že prokázalo, že všem měří stejným metrem. To podle něj zasáhlo i do určitých pater politiky. „Naprosto z lidského hlediska se nedivím, že mohu někomu vadit,“ podotkl. 

Pavel Zeman je nejvyšším státním zástupcem od počátku roku 2011. Ve funkci mimo jiné navrhl odvolání vrchního státního zástupce v Praze Vlastimila Rampuly, o kterém se v médiích opakovaně hovořilo v souvislosti s údajným „zametáním“ některých politicky citlivých kauz. Jako Rampulovu nástupkyni navrhl nynější pražskou vrchní státní zástupkyni Lenku Bradáčovou.

Vyhrocený vztah k Bradáčové

Z postu ministryně spravedlnosti bude mít Marie Benešová vliv nejen na Čapí hnízdo, ale také kauzy, které se nelíbí Hradu. Například vyšetřování údajných manipulací zakázek v Lánech.

Benešová má přitom dlouhodobě osobně velmi vyhrocený vztah k pražské vrchní státní zástupkyní Lence Bradáčové, která tyto věci dozoruje.

MF DNES už dříve psala, že policie prověřovala, zda se Volák na přání lobbisty Ivo Rittiga nesnažil překazit jmenování Lenky Bradáčové na post vrchní státní zástupkyně.

Babišova vládní rošáda

Ke 30. dubnu v Babišově kabinetu skončí celkem tři ministři. Martu Novákovou v pozici ministryně průmyslu a obchodu nahradí šéf Asociace malých a středních podniků a živnostníků ČR a místopředseda vládní Rady pro výzkum, vývoj a inovace Karel Havlíček. Novým ministrem dopravy místo Dana Ťoka bude Vladimír Kremlík z Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových. Zatímco Ťok se rozhodl k rezignaci sám, Nováková odchází na Babišovo přání.

Autoři: , ,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Kvestor ČZU: Nejlepší disciplínu měli při nácviku na útok zahraniční studenti

  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Spolužáka kopali i bili pěstmi, za surové napadení dostali mladiství podmínku

24. dubna 2024  13:34

Okresní soud v Děčíně rozhodl o podmíněných trestech pro dva mladistvé, kteří loni v září brutálně...

VIDEO: Londýnem běhali splašení královští koně. Vráželi do aut, pět lidí zranili

24. dubna 2024  13:32

Centrem Londýna pobíhalo ve středu pět splašených koní královské kavalerie. Způsobili velký chaos v...

Noci zůstávají mrazivé. Ze čtvrtka na pátek spadne teplota pod nulu na celém území

24. dubna 2024  11:05,  aktualizováno  13:27

Teploty v Česku v nadcházejících dnech opět klesnou k nule a zejména v noci a ráno může i mrznout....

Bezvýhradně plnily jeho instrukce, uvedl znalec o ženách, které zabily vůdce sekty

24. dubna 2024  13:23

Zubařka, která společně s tělocvikářkou v důchodu Irenou Stejskalovou usmrtila vůdce kutnohorské...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Manželé Babišovi se rozcházejí, přejí si zachovat rodinnou harmonii

Podnikatel, předseda ANO a bývalý premiér Andrej Babiš (69) s manželkou Monikou (49) v pátek oznámili, že se...

Sexy Sandra Nováková pózovala pro Playboy. Focení schválil manžel

Herečka Sandra Nováková už několikrát při natáčení dokázala, že s odhalováním nemá problém. V minulosti přitom tvrdila,...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Největší mýty o zubní hygieně, kvůli kterým si můžete zničit chrup

Možná si myslíte, že se v péči o zuby orientujete dost dobře, přesto v této oblasti stále ještě existuje spousta...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...