Ilustrační snímek

Ilustrační snímek | foto: Profimedia.cz

Nákladné a neefektivní. Povinné školky pro dvouleté ministr nepodpoří

  • 159
Ministr školství v demisi Robert Plaga (ANO) podpoří návrh poslanců ODS na zrušení povinnosti školek přijímat dvouleté děti, která má začít roku 2020. Nesouhlasí ale se zrušením povinného předškolního vzdělávání pětiletých dětí, které ODS rovněž navrhuje.

Zavedení povinnosti přijímat dvouleté děti by podle Plagy bylo pro školky příliš nákladné a neefektivní. „Pokud něco nastavujete plošně pro celou republiku, aby v každém zařízení byla vytvořena kapacita, tak to není cílené opatření,“ uvedl. Například samoživitelky či chudší rodiny, kde matky potřebují pracovat, by se podle něj měly podporovat jiným způsobem.

Novelu zákona poslancům předložil šéf sněmovního výboru pro vzdělávání Václav Klaus mladší (ODS). Podle něj by masové přijímání dvouletých dětí rozvrátilo předškolní vzdělávací systém. Návrh minulý týden podpořil také senátní výbor

Dvouleté děti do školek? Nechme to na rodičích, burcují aktivistky

Plaga prý věří, že ředitelky mateřských škol vyjdou vstříc rodinám, které to potřebují. „Už dnes to nějakým způsobem funguje a 40 procent mladších tří let už dnes navštěvuje mateřské školy,“ dodal.

Zrušit povinnost pětiletým? Plaga váhá

Jenže občanští demokraté zároveň navrhují, aby byla zrušena povinnost pro pětileté děti chodit povinně do předškolního ročníku. Novelu, která platí od loňského září, prosadila bývalá ministryně školství Kateřina Valachová (ČSSD), ministerstvo si od ní slibovalo zejména snížení počtu dětí s odkladem školní docházky. 

Plaga chce vyčkat delší dobu, jak se tato povinnost osvědčila. „Měli bychom se podívat, co nám ukazují čísla z terénu, a až následně jednat,“ řekl.

Předlohu poslaneckého návrhu novely nejdříve posoudí vláda. Plaga ještě neví, zda k ní vydá neutrální nebo negativní stanovisko. Při projednávání ve Sněmovně bude nicméně pro zrušení povinnosti přijímat do školek dvouleté děti, řekl. 

Jesle nejsou pro všechny, říká odbornice

Podle ředitelky vzdělávání jeslí a školek Bambíno a Square Lucie Pivoňkové se musí posuzovat individuálně, zda jsou jesle pro dítě vhodné.

„Pro některé děti i rodiče jsou jesle dobrá alternativa i v tomto věku, ovšem každý je originál a nelze dle mého obecně říct, že jesle jsou pro každého dobře. Osobně si myslím, že pro některé rodiče a děti je dobré nebýt pořád spolu už před třetími narozeninami dítěte. Nicméně pokud mají děti v jeslích těžší adaptaci (více pláčou), je potřeba hledat s rodiči cestu, jak adaptaci dítěti i jim usnadnit,“ řekla iDNES.cz Pivoňková.

Pokud učitelé Bambína zjistí, že dítě ještě není na jesle zralé, doporučí rodičům, aby jesle odložili o další tři až šest měsíců. Rodiče prý většinou doporučení uposlechnou. 

Na platy učitelů chci dát 40 miliard, říká ministr školství Robert Plaga v rozhovoru

Předsedkyně neziskové organizace Family and Job Daniela Vašíčková, která pomáhá pracujícím rodičům malých dětí, upozornila, že pouhé zrušení garance míst pro dvouleté děti ve školkách nevyřeší otázku péče o tyto děti.

Jesle jako zdravotnická zařízení od konce roku 2013 neexistují. Kromě státních školek tak mohou dnes rodiče, kteří se musí vrátit do práce, podle Vašíčkové volit buď soukromé školky, nebo dětské skupiny. Tato zařízení mají ale řadu problémů, uvedla Vašíčková.

Dětských skupin je v současnosti podle ministerstva práce a sociálních věcí celkem 540, chodí do nich 6 910 dětí ve věku od jednoho roku do šesti let. Evropská unie zatím podle organizace Family and Job na jejich vznik a provoz dala 4,5 miliardy korun. V současnosti ale není jasné, jak bude jejich financování vypadat po ukončení podpory z EU, tedy zhruba za dva roky, upozornila Vašíčková.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video