(ilustrační snímek)

(ilustrační snímek) | foto: VHÚ

Pelikán se zastal věřícího, který v 50. letech seděl za odmítnutí vojny

  • 56
Slovák Fridrich Rigo, kterého soud před 64 lety poslal do vězení kvůli odmítnutí vojny, se může dočkat rehabilitace. Stížnost pro porušení zákona v případě svědka Jehovova podal ministr spravedlnosti Robert Pelikán. Podle advokáta Lubomíra Müllera tehdejší justice porušila zásadu svobody svědomí.

„Nejvyšší soud dostal stížnost ministra pro porušení zákona 8. února. Zatím není stanoveno datum, kdy se bude rozhodovat,“ řekl iDNES.cz mluvčí Nejvyššího soudu Petr Tomíček.

Riga v roce 1952 odsoudil k osmnácti měsícům vězení Nižší vojenský soud v Brně. „U svého útvaru v Kroměříži po nástupu vojenské základní služby odmítl vykonávat jakoukoli práci nebo plnit jakékoli povinnosti související s výkonem vojenské služby a odvolával se na to, že mu to nedovoluje jeho náboženské přesvědčení svědka Jehovova,“ shrnuje se v ministrově stížnosti.

Soudce Nižšího vojenského soudu v Brně Miloslav Kyselka tehdy Rigovi vyčetl, že vojnu odpírá za mimořádných okolností. „Společenská nebezpečnost jednání obviněného je zvyšována v současné době mezinárodně politickou situací, kdy západní imperialistické velmoci připravují rozpoutání třetí světové války,“ odůvodnil rozsudek.

Rigo se však hájil svobodou svědomí, kterou zaručovala Ústava z roku 1948. „Pan Rigo, ačkoli dělník bez právnického vzdělání, se před 64 lety hájil způsobem, který odpovídá závěrům, k nimž po mnoha letech došel Ústavní soud ČR ve svých nálezech,“ uvedl pro iDNES.cz Slovákův advokát Lubomír Müller.

Poukázal také na absurditu verdiktu z roku 1952. Mimo jiné se v něm uvádí, že Rigo „nechtěl ani jísti z kuchyně mužstva“. „Orgány činné v trestním řízení to vyhodnotily tak, že jeho jednání působilo rušivě na kázeň a morálku mužstva,“ shrnul advokát. Rigo skončil ve vazbě a později ve vězení, i když vazbu z důvodu odmítání jídla trestní řád neumožňoval.

Soudy rehabilitovaly už několik odsouzených věřících

Rigovi je nyní 89 let a podle Müllera by se mohl dočkat rehabilitace, o kterou dosud neusiloval. „Je dobře, že ministr spravedlnosti je ochoten se zabývat i případem Slováka, který byl ale odsouzen soudem na českém území,“ řekl.

Případů, kdy se svědci Jehovovi dočkali rehabilitace kvůli odepření vojenské služby, je více. Müller zmínil například úterní rozsudek v kauze JánaMihála z Levice, kterého Federální československý vojenský soud v roce 1974 potrestal 16 měsíci vězení. „Byl rehabilitován Obvodním soudem Bratislava 1 a byla mu přiznána náhrada ve výši 10 582 eur,“ řekl advokát.

V Česku řešil podobnou věc například olomoucký okresní soud (více čtěte zde). Mezi odpírače vojny patřili kromě svědků Jehovových i Adventisté sedmého dne. Většina těch, kteří se po roce 1991 obrátili na soud a usilovali o rehabilitaci, byla úspěšná.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video