Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Ministr Miko: Chystám inventuru přírody a připravuji půdu nástupci

  4:34
Jestli může za půl roku ministr něčím "vejít do dějin", tak šéf životního prostředí Ladislav Miko se tam může dostat jako ministr, který pomohl za Evropu předjednat celosvětovou Kodaňskou dohodu. Ta má schválit, jak bojovat proti globálnímu oteplování a jeho důsledkům.

Ministr životního prostředí Ladislav Miko se po skončení mandátu chce vráti do Evropské komise. | foto: Robert ZlatohlávekMF DNES

Také se chystá na velkou "inventuru" české přírody. Jinak chce skromně působící muž, který si do vládního křesla odskočil z pozice vysokého bruselského úředníka, spíše připravit půdu svému nástupci.

Pokud se mu to podaří, měl by mu být následující "politický" ministr hodně vděčný. Bude mít totiž částečně zákon o odpadech, který možná zavede diskutované zpoplatnění igelitových tašek, nebo zákon o novém národním parku Křivoklátsko. "Pořád musíme mít na paměti, že jsme tu jen pět měsíců, ale pokusíme se některé zákony připravit," říká pragmatický Miko.

Váš předchůdce Martin Bursík prosazoval zákon o odpadech, který by se dotkl každého člověka. Igelitové tašky, které si bereme v supermarketech, by neměly být zadarmo, aby se jimi neplýtvalo. Jste také pro?
Ten princip bych určitě podpořil, myšlenka na zpoplatnění není nová, dělá se to tak v mnoha zemích. Zpoplatnění je nejjednodušší signál, že igelitová taška je odpad, který zatěžuje přírodu. Když jsou igelitky zadarmo, každý si jich vezme několik a doma se pak hromadí, lidé neuvažují, aby jednu tašku použili vícekrát nebo preferovali tašky z jiných materiálů. V Belgii, kde jsem žil, jsou igelitky zpoplatněné, a když jsem šel do obchodu, věděl jsem, že je lepší si vzít tašku z domova.

Ale já se nechci vymezovat v jednotlivostech. Tahle vláda byla dokonce požádána sociální demokracií, aby neschvalovala zákon o odpadech. Ale můžeme na tom nepochybně pracovat a posunout to tak, aby příští vláda nemusela začínat od nuly. Je mi ale jasné, že nejde v téhle oblasti připravit zákon, který se bude líbit všem. Těch lobby je skutečně moc.

Přišel jste s ambiciozním nápadem sepsat "Zprávu o stavu české přírody". Bude to jen statistický výčet, nebo i hodnocení?
Zpráva se bude věnovat živé přírodě (doplní každoroční zprávu o stavu životního prostředí, která už třeba pojednává o čistotě řek – pozn.red.). Rozhodně to ale neznamená, že tam dáme jen seznam chráněných druhů nebo území. Doplníme, zda jich přibývá, nebo ubývá, zda se situace zhoršuje, nebo zlepšuje. Máme k dispozici mnoho podkladů – informací sbíraných pro různé účely. Zpráva bude sloužit i jako podklad pro změnu strategických dokumentů o ochraně přírody. Rád bych ji stihnul do konce svého funkčního období. Počítám s tím, že výtah z ní by vyšel i jako kniha pro veřejnost, i když zpráva, která bude probírat stovky, či možná tisíce druhů, asi spíš zaujme odborníky.

Chcete nový národní park Křivoklátsko. K čemu bude dobrý? V jednom článku jsem četl, jak ekologové uklidňují tamní obyvatele, že se zas tak moc nezmění, když lesy v okolí Křivoklátu jsou už stejně chráněné?
Já teď těžko mohu komentovat vyjádření toho či onoho ochranáře. Do jaké míry se něco změní pro občana, který tam žije, to je jiná otázka. Ten občan má jenom určité nároky vůči tomu území, které mohou být stejné ve stávající Chráněné krajinné oblasti jako v parku. Možná se pro něj nezmění fakt nic. Ale to neznamená, že se nezmění vůbec nic, poslání a management národních parků jsou definovány zákonem a od chráněných krajinných oblastí se zřetelně odlišují. Křivoklátsko podle mě má na to stát se národním parkem. Národní park, to je také značka kvality, která přitahuje turisty. My chceme zákon o parku připravit, ale schválit už ho musí následující vláda. Jsem optimista i proto, že Křivoklátsko se nepotýká s podobným problémem, jako je třeba kůrovec na Šumavě.

Lidé asi tuší, co je Kjótský protokol o klimatických změnách, který má zmírnit následky globálního oteplování a zavazuje státy, které ho podepsaly, snížit emise skleníkových plynů o pět procent do roku 2012. Teď na něj má navázat v prosinci další přelomová dohoda v Kodani a Česko ji spoluvyjednává jako předsednická země. Co je její podstatou?
Vědci z celého světa říkají, že jestli nechceme čelit zásadním dopadům změn klimatu, které ovlivní život milionů lidí po celé planetě, potřebujeme nárůst průměrných teplot udržet pod dvěma stupni Celsia do roku 2050. Aby se to podařilo, musíme snížit emise o 25 až 40 procent. O kolik přesně, to není úplně jasné. Evropská unie se musí dohodnout s ostatními velkými znečišťovateli, zejména USA, ale i dalšími zeměmi - jako Ruskem, Japonskem, Čínou nebo Brazílií. Problém je v historické odpovědnosti na straně toho rozvinutého světa. Na druhé straně, nové ekonomiky mají zase právo se rozvíjet a to je potřeba vyvážit a nějak dát dohromady. Efektivní výsledek není možný bez globální dohody, na které se svým dílem budou účastnit všichni.

Stejného problému se týká i váš program pro Česko – Strategie adaptace na změny klimatu. Kdy vznikne?
Tak tohle se nedá zvládnout za pět měsíců. Chceme alespoň připravit teze. Všechny prognózy se třeba shodují na tom, že stoleté vody budou přicházet častěji než jednou za sto let. Musíme tedy rozhodnout, jestli se budeme snažit zadržet vodu v krajině, nebo budovat na konkrétní řece ochranné hráze či přehrady. A o tom to bude. Další problémy se budou týkat například sucha, udržení živin či uhlíku v půdě.

Jaký máte názor na plánované sporné dopravní stavby – jezy na Labi či dálnici D3 do jižních Čech?
Já to řeknu nejdřív obecněji. Já si musím být stále vědomý toho, že jsme tady na půl roku a moje otázka vždycky zní: co jsme schopni posunout? Já si vybírám dopravní stavby, kde stihneme dosáhnout nějakého oboustranně dobrého řešení nebo alespoň kompromisu a věřím, že druhá strana bude postupovat stejně. Tohle není případ dé-trojky. V mých silách je snad dořešit otázku moravských dálnic a rychlostních komunikací, například chráněné Bzenecké Doubravy (má přes ni vést rychlostní silnice R55 Olomouc-Břeclav – pozn. red.) a kudy povede dálnice na Vídeň. Pokud jde o jezy, rychlejšího posunu se dá dosáhnout u Přelouče než na dolním Labi u Děčína. Tam se musí najít řešení, které zachová unikátní labské údolí. Vím, že existuje projekt, který zvýší hladinu při zachování proudící řeky a ten bych tam upřednostnil.

Premiér Jan Fischer kategoricky říká, že po předčasných volbách se určitě vrátí ke svým číslům na statistický úřad. Vy byste pokračoval v nějaké podobě v práci na ministerstvu, kdybyste byl osloven?
Ne, já se určitě vrátím do Bruselu do Evropské komise a jsem o tom celkem silně přesvědčen.

Ladislav Miko

Slovák v české vládě. Vystudoval Přírodovědeckou fakultu UK. Mezi roky 2002 až 2005 už byl náměstkem ministra životního prostředí. Donedávna pracoval jako ředitel sekce ochrany přírodních zdrojů v Evropské komisi v Bruselu.

Je mu 48 let, je ženatý a má dvě děti.

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Šebo: Rodiče neočkovaných dětí jsou zločinci, černý kašel je pro kojence smrtící

  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Ženu soudí za sex se psem i zneužívání syna a vnuka. Byla to terapie, hájí se

15. dubna 2024  12:28,  aktualizováno  13:33

U Krajského soudu v Ústí nad Labem začalo projednávání případu dlouhodobého sexuálního zneužívání,...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Kolegu lídra kandidátky AfD zadrželi, dával Číně informace z europarlamentu

23. dubna 2024  8:38,  aktualizováno  10:34

Německá policie zadržela v noci v Drážďanech spolupracovníka Maximiliana Kraha, lídra kandidátky...

Jourová: Green Deal je trošku jako účet bez hostinského. Ale půjde měnit

23. dubna 2024  10:34

Premium Díky Evropské unii získala postavení, které ji řadí mezi nejvlivnější ženy České republiky. V...

Náčelníci generálních štábů armád V4 se sešli na Mělnicku. Řešili Ukrajinu

23. dubna 2024  10:31

V úterý se na liblickém zámku setkali náčelníci generálních štábů armád V4, tedy nejvyšší armádní...

D6 poblíž letiště uzavřela hromadná nehoda. Srazilo se šest aut a autobus

23. dubna 2024  9:09,  aktualizováno  10:21

Hromadná nehoda sedmi vozů na okraji Prahy uzavřela dálnici D6. Na 0,5. kilometru se srazilo šest...

Manželé Babišovi se rozcházejí, přejí si zachovat rodinnou harmonii

Podnikatel, předseda ANO a bývalý premiér Andrej Babiš (69) s manželkou Monikou (49) v pátek oznámili, že se...

Sexy Sandra Nováková pózovala pro Playboy. Focení schválil manžel

Herečka Sandra Nováková už několikrát při natáčení dokázala, že s odhalováním nemá problém. V minulosti přitom tvrdila,...

Charlotte spí na Hlaváku mezi feťáky, dluží spoustě lidí, říká matka Štikové

Charlotte Štiková (27) před rokem oznámila, že zhubla šedesát kilo. Na aktuálních fotkách, které sdílela na Instagramu...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Největší mýty o zubní hygieně, kvůli kterým si můžete zničit chrup

Možná si myslíte, že se v péči o zuby orientujete dost dobře, přesto v této oblasti stále ještě existuje spousta...