Dům na rohu Opletalovy ulice a Václavského náměstí půjde k zemi. Ministr kultury povolil jeho demolici.

Dům na rohu Opletalovy ulice a Václavského náměstí půjde k zemi. Ministr kultury povolil jeho demolici. | foto: Klub za starou Prahu

Ministr povolil demolici domu na Václavském náměstí v zóně UNESCO

  • 519
Ministr kultury Jiří Besser rozhodl s definitivní platností o demolici domu na rohu Opletalovy ulice a Václavského náměstí v Praze. Lokalita je součástí Pražské památkové rezervace, která je na seznamu světového kulturního dědictví UNESCO. Proti rozhodnutí se nedá odvolat.

Ministr se podle svých slov rozhodl respektovat doporučení resortní rozkladové komise. "Plně si samozřejmě uvědomuji o jak exponovanou, cennou a citlivou lokalitu se jedná. Na druhé straně není jednoduché učinit závěr, když musí stát zasáhnout do rozhodování nižších instancí," řekl ministr kultury Jiří Besser.

Díky rozhodnutí ministerstva tak může dojít k zbourání budovy, dvora hotelu Jalta a torza bývalé Akciové tiskárny. Fasády hotelu a tiskárny zůstanou zachovány. Po demolici zůstanou na místě jen jakési "kulisy".

Vzhledem k tomu, že je dům součástí zóny, která je na seznamu světového kulturního dědictví UNESCO, musí být rozhodování a zvažování všech pro a proti velmi pečlivé.

"Právě proto trval rozhodovací proces přes dva roky, projekt investora se několikrát měnil. Navíc jsme si nechali zpracovat kompletní historický a stavební průzkum celého náměstí," řekl iDNES.cz šéf pražských památkářů Jan Kněžínek.

S demolicí a následnou novostavbou v památkové rezervaci dlouhodobě nesouhlasí Klub za starou Prahu. "Dům má nezpochybnitelné architektonické kvality a je dochován včetně mnoha původních architektonických detailů. Ze statického hlediska je navíc naprosto v pořádku," uvedla předsedkyně Klubu za starou Prahu Kateřina Bečková.

Torzo bývalé tiskárny v Opletalově ulici.

O případném zbourání domu se začalo mluvit na podzim roku 2009. Tehdy požádal investor magistrát, aby mu povolil demolici výše zmíněných objektů a zároveň výstavbu nového polyfunkčního domu na jejich místě. Národní památkový ústav v Praze se ale razantně postavil proti.

Magistrát si vymínil snížení výšky novostavby

Podle něj by novostavba jednak upozaďovala fasádu hotelu Jalta, jednak by prý také nevhodně převyšovala ostatní zástavbu. Kromě toho by narušovala urbanistickou koncepci a architektonické uspořádání budov v této historicky významné lokalitě.

O půl roku později předložil investor památkářům upravenou projektovou dokumentaci. Ti pak vedení magistrátu doporučili pokračovat v projednávání. Odborníci nakonec se záměrem souhlasili, požadovali ale dodržení několika podmínek.

Chtěli například, aby plánovaná novostavba byla o patro nižší, aby nepřevyšovala okolní uliční křídla. Šlo také o nové řešení tektoniky a konkrétní podobu fasády.

Takto by mohl vypadat nový dům na rohu Václavského náměstí a Opletalovy ulice.

Magistrát pak v červnu 2010 vydal k záměru investora souhlasné stanovisko, které podmínil splněním deseti připomínek. Mělo být především zachováno torzo uliční fasády v Opletalově ulici. Dále radnice požadovala detailní projekt včetně zákresů novostavby z tradičních dálkových pohledů a také harmonogram archeologického výzkumu.

Zkrácené přezkumné řízení je mocná zbraň, říká ministr

O půl roku později ale ministerstvo kultury ve zkráceném přezkumném řízení rozhodnutí magistrátu zrušilo (více čtěte zde), aniž by zúčastněným stranám dalo možnost se vyjádřit. Právě toto řízení nyní doporučila rozkladová komise zrušit a ministr s ní souhlasil.

Podle Bessera je zkrácené přezkumné řízení mocná zbraň, která nedává prostor zainteresovaným subjektům podávat námitky a připomínky. "Investor více než šest měsíců žil ve víře, že rozhodnutí magistrátu je platné, pak musím zkrácené přezkumné řízení ministerstva hodnotit jako vážný zásah do práv účastníka," vysvětlil Besser.

Zároveň prý nechce vystavit Českou republiku dalšímu možnému riziku soudních sporů s náhradou škody. "Kromě toho si myslím, že zkrácené přezkumné řízení nebylo nezbytné a nešlo o rozhodování v časové tísni. Mám za to, že právě v těchto případech má být vedeno řádné přezkumné řízení," dodal ministr.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video