Martin Kocourek

Martin Kocourek | foto: ČTK

Kocourkova matka záhadně zbohatla. Kde přišla k milionům, ministr tají

  • 890
Bývalý premiér Stanislav Gross není jediný, komu společnost Key Investments pomohla s mnohamilionovými obchody. Několik měsíců po Grossově transakci obchodovala firma i s penězi Jindřišky Kocourkové, tehdy šedesátileté matky ministra průmyslu Martina Kocourka. Kde vzala matka tolik peněz, Kocourek vysvětlit nechce.

Na další zajímavou klientku společnosti Key Investments ukázaly dokumenty, které má MF DNES k dispozici. Byla jí matka ministra průmyslu a významného člena ODS Jindřiška Kocourková, které na čerstvě založený účet přišly 10. března 2008 cenné papíry v hodnotě mnoha milionů korun. Smlouvu s firmou Key Investments Kocourková uzavřela o týden dříve.

Kocourková si nechala cenné papíry na účtu jen tři měsíce, pak vydala pokyn k prodeji a 16 milionů korun včetně statisícového zhodnocení putovalo na její účet v UniCredit Bank.

Jakým způsobem za dluhopisy předtím zaplatila, není z dokumentů jasné. Vyplývá z nich jen, že vše přišlo od neprůhledné firmy Eton Ventures registrované v Novém Mexiku. Eton Ventures byla v minulých letech například spolumajitelem dceřiné firmy Key Investments Depozitní centrum. Stála také zřejmě v pozadí s Kroužeckým spojené firmy Key Oak, která patřila E Side Property.

"O soukromí se bavit nebudu"

Kocourková ani její syn obchod vysvětlovat nechtějí. "O soukromí se bavit nebudu, nejde navíc o moje peníze," vzkázal MF DNES.

Později po konzultaci s matkou dodal, že jsou to "účelové informace zkrachovalé investiční firmy". Na další dotazy neodpověděl. Řekl jen, že za dluhopisy matka platila a že to byly legální rodinné peníze. Z jakých zdrojů mohla 16 milionů získat, odmítl rozebírat.

Jak to bylo s dluhopisy, neobjasnil ani šéf a třetinový vlastník Key Investments Daniel Brzkovský. "Nemohu se vyjádřit a nepamatuji se," reagoval.

Kroužecký svůj vztah k Etonu popírá a tvrdí, že o obchodě Kocourkové nic netuší. "Vzhledem k tomu, že společnost Eton Ventures jsem nikdy nevlastnil a v březnu 2008 jsem už neměl vliv v Key Investments, ani jsem jej nevlastnil, nevím o této transakci vůbec nic," napsal.

Ministr Martin Kocourek by obchody rodiny s Key Investments vysvětlit měl. V době, kdy se jeho matka stala klientkou firmy, byl šéfem dozorčí rady polostátního kolosu ČEZ, který dával Key Investments milionové zakázky. Například koncem roku 2007 zadal ČEZ firmě zakázku na poradenství za 7,5 milionu korun.

Navíc Kocourek se dobře znal už ze studií s hlavní postavou jinak trochu tajemné společnosti, finančníkem Vladimírem Kroužeckým.

Key Investments v té době také spravovala stovky milionů korun například městské části Praha 6, v jejímž čele stál další politik ODS, nyní ministr životního prostředí Tomáš Chalupa. Obchody společnosti se nyní zabývá protikorupční policie. K dispozici má od léta veškeré její důležité dokumenty.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video