Ministr Řebíček jede stopadesátkou - Po některých úsecích dálnice se ministr dopravy Aleš Řebíček vezl ve středu ráno rychlostí až 150 km/h. | foto: Michal Šula, MF DNES

Ministr dopravy „odbrzdil“

  • 299
Je ráno za pět minut šest a služební BMW ministra dopravy Aleše Řebíčka vyráží od teplické vily směrem k Praze. Ve vládě ho čeká projednávání změn silničního zákona. Novela mimo jiné navrhuje zvýšení maximální rychlosti na dálnicích na 160 km/h. A ministr tuto změnu podporuje.

Na dálnici si to také ministrův řidič hned vyzkoušel – nabíral až stopadesátikilometrovou rychlost. V té chvíli se služební BMW ztrácelo reportérům MF DNES z dohledu.

Na druhou stranu je fakt, že nikoho neohrozil. Nebyl to však jediný přestupek, který Řebíčkův řidič udělal. Pokud by se na něj ve středu ráno dopravní policie zaměřila, neminuly by ho tři "trestné" body, a navíc bloková pokuta až 2500 korun (nebo až pětitisícová ve správním řízení).

Tam, kde byla rychlost mimo obec omezena na šedesát kilometrů v hodině, projelo totiž ministrovo stříbrné BMW stovkou.

Řebíček: Tu kulišárnu vítám
"Tušil jsem, že na mne dříve nebo později ušijete nějakou kulišárnu. Ale nevadí – je to správné. Na vašem místě bych postupoval stejně," uznává ministr dopravy.

Ostatně i proto prý oběma svým řidičům jasně řekl, aby jezdili podle předpisů. "To, že jsme několikrát porušili předpisy, mne mrzí a řidiči Láďovi Drvotovi za to pěkně vyčiním. Nemůžeme přece po ostatních chtít, aby jezdili podle předpisů, když je sami nedodržujeme," míní Řebíček.

"Při jízdě řidiče nesleduji, pracuji. Předpokládám totiž, že respektuje zásady, na kterých jsme se dohodli." Nicméně podle profesionálního řidiče, kterého si MF DNES najala, jelo Řebíčkovo BMW ohleduplněji než většina ostatních řidičů, kteří ministrův vůz i předjížděli.

Drvota nevyužil majáčku ani v dopravní zácpě a čekal na její uvolnění stejně jako ostatní. Na rozdíl od ministra dopravy řídil ministr financí Vlastimil Tlustý svůj vůz osobně. Během třicetikilometrové jízdy do Prahy ani jednou neporušil předpisy a úzkostlivě dodržoval rychlost.

Možná tak jezdí denně, ale faktem je, že když nasedal do auta, všiml si redaktorů MF DNES a také jim zamával.

Topolánek "brzdil" dopravu
Dvě černá audi s premiérovou ochrankou přijela před dům, kde premiér Mirek Topolánek bydlí, přesně v 6 hodin a 46 minut. Je to jen pár set metrů od Úřadu vlády. Ovšem trasu řidiči zvládli nikoliv v rekordním čase, ale naopak: jeli nejpomaleji, jak jen to bylo možné.

Ochranka byla ve střehu – všimla si reportérů MF DNES. Dvě audi s premiérem a ochrankou tak jela natolik vzorně, že dokonce brzdila dopravu. Z hradčanského kopce na Kampu jeli šoféři téměř krokem.

Na značce Dej přednost v jízdě Topolánkův řidič nejenže přibrzdil, ale pro jistotu úplně zastavil, stejně jako vůz s ochrankou. Premiérovi řidiči ani nepoužili oblíbený trik, jak se vyhnout čekání v autokoloně: zapnout modrý maják na střeše, prudce vybočit a objet ostatní po tramvajovém pásu. Přesně tak to kdysi s oblibou dělával například řidič exministra spravedlnosti Pavla Němce.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video