Ministr Jiří Besser ve vládě skončí. Chuť držet ho už nemá ani jeho strana. Čeká se jen na návrat ministra z Říma.

Ministr Jiří Besser ve vládě skončí. Chuť držet ho už nemá ani jeho strana. Čeká se jen na návrat ministra z Říma. | foto: Petr Topič pro iDNES.cz

Ministr Besser ve vládě skončí. Čeká se jen na jeho návrat z Říma

  • 447
Ministr kultury Jiří Besser podle informací iDNES.cz ve vládě skončí. Kvůli tomu, že zamlčel vazby na odsouzeného korupčníka Pavla Hrácha. "Je nepřípustné, aby se ministr stýkal s takovými lidmi," řekl šéf poslaneckého klubu TOP 09 a hnutí Starostů a nezávislých Petr Gazdík, za něž je Besser ve vládě.

"Vyřešíme to hned ve čtvrtek po návratu pana ministra Bessera ze zahraničí," řekl Gazdík. Označil za nevhodné, aby rozhodnutí o budoucnosti ministra padlo už teď, v době jeho nepřítomnosti. Z Říma se ministr kultury vrátí ve středu večer. Podle informací iDNES.cz ovšem Besser prakticky nemá šanci svou pozici ve vládě ustát.

Předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg se k Besserovi bez jeho přítomnosti nechtěl vyjadřovat. Premiér a předseda ODS Petr Nečas uvedl, že nemá důvod měnit nic na svém prohlášení, které vydal v pondělí, když ministr kultury před odletem do Vatikánu nabídl své křeslo. Svůj názor chce říci nejdříve Besserovi, než to udělá veřejně.

V pondělním prohlášení Nečas vzal na vědomí Besserovu nabídku, že odejde. "Premiér by považoval za vážný problém, kdyby se zejména potvrdilo, že ministr kultury porušil zákon," zněla klíčová věta prohlášení. To se přitom potvrdilo a Besser to netají. (více zde)

Ministr kultury dva roky po sobě nepřiznal v majetkovém přiznání účast ve společnosti Comoros Group, která koupila přibližně za čtyři miliony korun byt na Floridě. Firmu spoluvlastní odsouzený korupčník Pavel Hrách.

Server Aktuálně.cz navíc v úterý upozornil, že Hrách byl už dříve pravomocně odsouzen za to, že okradl firmu, ve které dříve působil. "Byl odsouzen k peněžitému trestu ve výměře 100 tisíc korun," potvrdila mluvčí pražského městského soudu Martina Lhotáková.

Hrách: Mám čistý trestní rejstřík

"Je to kauza z roku 2006. Rozsudek byl někdy v roce 2009. Někdo z naší společnosti se odvolal, já ne. A do dnešního dne jsem rozsudek od odvolacího soudu nedostal. Když si necháte vyjet můj trestní rejstřík, tak je čistý. Neříkám ale, že nás někdo neodsoudil. Ale ani se nemohu k rozsudku vyjádřit, protože jsem ho nedostal," řekl o případu uplácení manažerky konsolidační agentury podnikatel Pavel Hrách Právu.

Pokud se Besser a Hrách znají tak dobře, jak veřejně říkají, bylo by zvláštní, kdyby ministr o dřívějším deliktu člověka, kterého se zastává, nevěděl. A podle šéfa poslanců TOP 09 a Starostů Petra Gazdíka je nepřijatelné, aby se ministr s takovými lidmi stýkal. Informace o dvojím pravomocném odsouzení Hrácha ho v tom jen utvrdila.

"Měl by rezignovat, nebo být odvolán. Ten problém vrhá nepříjemný stín na celé naše hnutí," řekla MF DNES šéfka hnutí Starostové a nezávislí v Olomouckém kraji Jana Němečková. "S panem ministrem to nevypadá dobře," řekl i poslanec Stanislav Polčák.

Besser se hájí tím, že do firmy neinvestoval žádné peníze. "Nedopustil jsem se korupce ani ničeho nečestného. Pokud kdokoli může doložit opak, jsem připraven na svoji funkci rezignovat nejpozději do konce tohoto roku," řekl v pondělí Besser.

K okamžitému odchodu ministra vyzvala opoziční ČSSD

Okamžitý odchod ministra kultury z vlády požadují opoziční sociální demokraté. "Dopustil se za prvé toho, že nepodal úplné čestné přiznání o svých majetkových poměrech. Druhým důvodem pro jeho odchod jsou jeho těsné vazby na člověka, který byl dvakrát pravomocně odsouzen. Člověk, který se pohybuje v tak pochybném prostředí, nemá zastávat funkci člena vlády," prohlásil předseda opoziční ČSSD Bohuslav Sobotka.

Vyzval ministra kultury, aby hodil "ručník do ringu" a sám rezignoval, protože jeho pověst ministra je nenávratně poškozena.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video