Ministr Bárta rezignoval. Nechci ohrozit reformy, tvrdí

Ministr dopravy Vít Bárta se rozhodl rezignovat. Tvrdí, že nechce ohrozit akceschopnost vlády při prosazování reforem. Bude se ale dál ucházet o funkci předsedy strany a chce se očistit se ze všech podezření kolem něj. Odchod Bárty z vlády může přispět k ukončení krize v koalici.

Bártův tajný plán

"Činím tak proto, že nechci ohrozit akceschopnost vlády v době prosazování reforem," prohlásil po jednání širšího vedení VV ministr Bárta.

Věci veřejné počítají s tím, že si ve vládě udrží pozici ministra dopravy. Ministr vnitra a předseda strany Radek John předpokládá, že jednání o úpravě ve složení budou bezprostředně následovat. Premiér Petr Nečas už řekl, že počítá s větší rekonstrukcí své vlády.

"Uděláme vše pro to, aby se Vít Bárta do vlády vrátil, až se mu podaří očistit ode všech podezření," řekl poslanec VV Michal Babák. To samé tvrdí i John.

"Rozhodnutí Víta Bárty rezignovat bylo jeho osobní rozhodnutí, poslanecký klub za ním stál. Pro poslance to bylo překvapení. I já jsem se to dozvěděla až na jednání klubu," řekla iDNES.cz místopředsedkyně Sněmovny a zároveň Bártova manželka Kateřina Klasnová.

Věci veřejné ztratily před oznámením odchodu Bárty tři poslance

Oznámení Bártova odchodu předcházely "personální ztráty" v poslaneckém klubu VV. Věci veřejné ztratily tento týden celkem tři poslance - Jaroslava Škárku, Kristýnu Kočí a Stanislava Humla. Škárka a Kočí obvinili Bártu, že se je snažil uplatit.

Škárka, kterého Věci veřejné ze strany vyloučily, tvrdí, že dostával měsíčně 55 tisíc korun a že minulý týden dostal navíc 170 tisíc korun v bytě Víta Bárty. Kočí prohlásila, že od Bárty inkasovala půl milionu korun. Škárka i Kočí podali trestní oznámení a předali peníze policii.

Bárta zároveň zpochybnil autenticitu dokumentu, který zveřejnila MF DNES a podle nějž si končící ministr dopravy ještě jako majitel bezpečnostní agentury ABL před několika lety vypracoval plán na získání politické a ekonomické moci v České republice. Řekl, že vůbec poprvé viděl také informaci, že by ABL sledovala Marka Dalíka, spolupracovníka expremiéra Mirka Topolánka.

Bárta prohlásil, že ani s jedním z poslanců, jimž půjčoval peníze, neměl uzavřenou písemnou smlouvu a žádná půjčka není spojena s úrokem.

Poslankyně za Věci veřejné Karolína Peake

Na plánu Bárty, že bude kandidovat na předsedu strany, se ale nic nemění. Nově kandidaturu oznámila také Karolína Peake, která to zatím odmítala. O post předsedy Věcí veřejných se tak budou ucházet Radek John, Vít Bárta, Karolína Peake a poslanec Michal Babák.

Peake se zároveň stala novou předsedkyní poslaneckého klubu Věcí veřejných místo Kristýny Kočí, kterou strana vyloučila.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video