Ilustrační snímek

Ilustrační snímek | foto: Profimedia.cz

Ministerstvo zemědělství dalo milion z dotací na bonbony, vějíře a puzzle

  • 61
Ministerstvo zemědělství utratilo podle Nejvyššího kontrolního úřadu z dotací v rámci Programu rozvoje venkova milion korun za propagační předměty nulové informační hodnoty. K propagaci venkova měly sloužit bonbony, náplasti, vějíře, zvířecí figurky nebo puzzle.

Nejvyšší kontrolní úřad (NKÚ) prověřil hospodaření ministerstva zemědělství a Státního zemědělského intervenčního fondu (SZIF) v letech 2007 až 2013.

Ministerstvo zemědělství a SZIF čerpaly evropské dotace z Technické pomoci z Programu rozvoje venkova. Obě instituce mohly peníze čerpat a zároveň plnily roli poskytovatelů. Dotace se využívají na financování odborných studií, sběr a analýzu dat nebo tvorbu informačních materiálů.

„Poskytování dotací se řídilo pravidly, která vydalo Ministerstvo zemědělství. Tato pravidla ale neobsahovala sankce a korekce pro případy, kdy příjemce dotací – v tomto případě opět Ministerstvo zemědělství nebo SZIF – poruší podmínky pro poskytnutí dotace nebo si nechá proplatit výdaje, které být proplaceny vůbec neměly,“ uvedla mluvčí NKÚ Olga Málková.

Propagační puzzle za půl milionu korun

Ministerstvo tak samo sobě nastavilo velmi benevolentní podmínky pro čerpání peněz z EU. Za prostředky například nakoupilo propagační předměty, které neměly žádnou informační hodnotu. Jednalo se třeba o bonbóny, náplasti, vějíře, zvířecí figurky nebo puzzle. Poslední položka stála půl milionu korun.

Resort, který v letech 2007 až 2013 vedla převážně ODS, vydal peníze také na poradenské služby za 595 tisíc korun. Kontrolorům však nedokázal předložit žádné výstupy.

Dalších 4,1 milionu korun zaplatilo ministerstvo za dvě analýzy, které měly ukázat, jak lépe spravovat Program rozvoje venkova. Z 18 doporučení však rezort využil jen tři. Jedna rada vyšla na 1,4 milionu korun.

Ministerstvo se brání: EU nevznikla finanční ztráta

Ministerstvo na zprávu NKÚ reagovalo v tiskovém prohlášení: „V případech, kde NKÚ ve své zprávě shledal nedostatky, šlo většinou o administrativní pochybení, v případě jednoho zjištění to bylo spíše doporučení ze strany NKÚ. V žádném případě nebyla Evropské unii ani státnímu rozpočtu způsobena finanční ztráta.“

Podle mluvčího Hynka Jordána ministerstvo kategoricky nesouhlasí s tím, že by spolu s SZIF byly jedinými subjekty, které z programu čerpají dotace. „Peníze na pořízení propagačních předmětů využívají i jiná ministerstva, která spravují operační programy z evropských fondů. Stejné či obdobné předměty vydávají ostatně i ostatní členské státy, například Rakousko, Polsko, Slovensko, ale i sama Evropská komise,“ uvedl Jordán.

Podle něj pak propagační předměty na sobě mají příslušná loga, která slouží jako obrazové informace o Programu rozvoje venkova. Prý tedy není pravda, že by neměly žádnou informační hodnotu.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video