Ilustrační snímek

Ilustrační snímek | foto: Jan Karásek, MAFRA

Heger rozhodl o nadstandardu. Lehčí sádru si doplatíme už v lednu

  • 474
Ministr zdravotnictví Leoš Heger rozhodl o zavedení platby za nadstandardní výkony už od ledna příštího roku. Pacienti si prozatím mohou vybrat z osmnáctimístného seznamu zdravotních pomůcek a výkonů. Další rozšiřování lepší péče ministerstvo plánuje na rok 2013.

Co se změní

Zavedení nadstandardů je pro pacienty výhodné v tom, že si v nemocnici doplatí jen rozdíl mezi platbou pojišťovny a cenou výkonu. Dosud se totiž platí nadstandard celý.

Se zprávou přišly jako první Hospodářské noviny. "Rozhodli jsme se pro tu rychlejší variantu. Možnost připlácet si za nadstandard tu bude už od ledna 2012, aby se novinka odzkoušela v provozu. Další změny by pak přišly až od roku 2013," řekl iDNES.cz mluvčí ministerstva Vlastimil Sršeň. Přiznává, že položek bude méně, než kolik by jich přišlo v dubnu příštího roku.

Sádry, čočky, očkování

Podle Sršně by v roce 2013 přišla nová vyhláška s rozšířeným seznamem výkonů. "Jsme s odbornými společnostmi dohodnuti, že na dalším seznamu budeme pracovat do půlky příštího roku a pak jej budeme ladit a připravovat tak, aby bylo vše v pořádku," dodal Sršeň.

Seznam výkonů, který by měl už za měsíc platit, ještě není podle Sršně konečný. Zatím čítá osmnáct položek. "V této chvíli tam je devět typů sáder, sedm očkování a dva nadstandardy z oblasti oftalmologie," dodal. Zároveň však upozornil, že seznam stále prochází připomínkovým řízením a může se ještě do konce roku změnit.

Zatím v "lednovém seznamu" je například obvaz z polymerovaného plastu na ruku, nohu či prsty místo sádry. Pacienti si také budou moci doplatit na dva typy lepších nitroočních čoček, v některých případech například i na lepší vakcínu proti tetanu nebo sezonní chřipce či pneumokokovým nákazám.

Ve schváleném seznamu není připlácení na robotické operace či ošetření u vybraného lékaře.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video