Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Češi hledají svou vakcínu proti koronaviru. Mohla by být za více měsíců

  9:21aktualizováno  13:24
Podle ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha se Česká republika připojila k několika málo zemím světa, které se pokoušejí o vývoj vakcíny proti covid-19. Na vývoji vhodných protilátek proti novému koronaviru nyní pracuje po celém světě zhruba stovka týmů, z nichž se asi desítka dostala do stadia testů na lidech.

Na společném projektu se podílejí ministerstvo zdravotnictví, Státní zdravotní ústav, Ústav hematologie a krevní transfúze a Institut klinické a experimentální medicíny.

„Pracují na tom pod vedením prof. (Věry) Adámkové odborníci SZÚ, ÚHKT a IKEM,“ uvedl Vojtěch. Výzkum je nyní podle něj v první, laboratorní fázi.

„Ministerstvo zdravotnictví je připraveno se podílet na nákladech spojených s vývojem vakcíny,“ řekl Vojtěch. „Vývoj nemoci může být takový, že nás čeká druhá, třetí vlna,“ dodal. Cílem podle něj je zajistit co nejrychleji ochranu občanů, důležitá je i soběstačnost České republiky.

„Nový typ koronaviru zkoumáme už nějaký čas a díky tomu již máme dostatečné informace, abychom se mohli pustit do takovéto ambiciózní práce,“ řekl dále Vojtěch.

Tým povede lékařka a poslankyně ANO Věra Adámková. Ta je zároveň nositelkou anticeny Bludný balvan za svůj výrok o homeopatii. „Začali jsme pracovat na tomto projektu od konce února, nejprve na základě rešeršních znalostí. Proběhla studie proveditelnosti a já říkám rovnou, že je všichni zapojení prováděli ve svém volném čase a zdarma,“ řekla přednostka kardiologie v IKEM Adámková.

Podle Adámkové nelze slíbit, že bude snaha úspěšná. Upozornila, že dosud neexistuje vakcína ani na jiné typy koronaviru, jako je SARS a MERS. Ví se toho tedy málo a je podle ní potřeba „hledat vlastní cestu“. Adámková dodala, že na vakcínu z jiné země se nelze spoléhat.

Kdyby však byla dříve k dispozici vakcína ze zahraničí, tým by byl schopný přejít na její výrobu. Nelze však na to spoléhat, protože poptávka po vakcíně je nyní obrovská a potřeby České republiky by pro zahraniční firmu nebyly prioritou.

Nyní se daří koronavirus pěstovat

„Vše se dělá v laboratoři, která je speciálně zabezpečená. Tam se vyšetřoval MERS, tam se vyšetřují život ohrožující látky,“ popsal situaci ředitel Státního zdravotního ústavu Pavel Březovský. Odborníci podle něj postupují po několika buněčných liniích. Nyní se jim daří koronavirus úspěšně pěstovat a vytvářet zásoby pro další zkoumání.

Ve Státním zdravotním ústavu se věnuje novému typu koronaviru od začátku Národní referenční laboratoř pro chřipku. „Podařilo se nám vytvořit snímek koronaviru u jednoho z prvních pacientů, který se dostal do České republiky. Měří 200 nanometrů,“ uvedl. SZÚ také vytvořil jednu ze 30 dosud známých sekvencí genu, kterou zapsal do knihy genomu tohoto koronaviru při Světové zdravotnické organizací.

„IKEM se zapojí ve dvou oblastech. První je logistická podpora testování buněčných kultur,“ řekl jeho ředitel Michal Stiborek. Druhá fáze je experimentální, kde se výzkumníci budou zabývat testováním vakcíny na hlodavcích. Testy budou probíhat na potkanech a myších. Ujistil, že vše bude v souladu s etickými zásadami testování na zvířatech.

Koronavirus v Česku

Návštěvníci zooparku Zájezd u středočeského Buštěhradu pozorují skupinku...
Na několika místech Moravskoslezského kraje začalo plošné testování na nemoc...
Lidé z příhraničí v Českém Těšíně i sousedním polském Těšíně protestovali proti...

Na nákladech se bude podílet ministerstvo zdravotnictví. „Zatím se pohybujeme v odhadu několika málo desítek milionů,“ řekla Adámková. Vakcína by podle ní mohla být dostupná „v řádu více měsíců“. Zpráva o současné fázi studie bude k dispozici za dva měsíce.

Podle expertů hrozí bez vakcíny návrat nákazy v dalších vlnách. Ministr vnitra Jan Hamáček zase označil dobu před vyvinutím vakcíny za čas „života s tygrem v kleci“.

Jak si vedou v zahraničí?

Účinnost svých preparátů zkouší vědci v Číně, ve Spojených státech, v Británii a jejich němečtí kolegové. Podle expertů by ale v běžné praxi klinické testy zaručující bezpečnost a účinnost vakcíny měly trvat 12 až 18 měsíců.

Podle odborníků hrozí, že dokud nebude vakcína proti koronaviru, bude svět čelit dalším vlnám covidu-19. Varoval před tím například šéf regionální pobočky Světové zdravotnické organizace (WHO) pro Evropu Hans Kluge.

Italský premiér Giuseppe Conte dokonce avizoval, že dokud nebude dostupná vakcína, zůstane v zemi v platnosti řada omezení zejména v oblasti společenského života.

V České republice je aktuálně 3 940 nakažených. Od počátku pandemie se nakazilo již 7 781 lidí, z nich 3 592 se již vyléčilo. S nákazou zemřelo 249 pacientů.

Nejméně rok čekání?

Světová zdravotnická organizace (WHO) letos v únoru prohlásila, že vakcína nebude dostupná dříve než za 18 měsíců. Podle dubnového prohlášení CEPI, přední světové organizace ve výzkumu a vývoji vakcín, by vakcína k pohotovostnímu použití mohla být dostupná za 12 měsíců nebo na začátku roku 2021. Tato organizace už na začátku března ohlásila projekt globální spolupráce mezi veřejnými, soukromými a občanskými subjekty na urychlení vývoje vakcíny, financovaný částkou dvou miliard dolarů.

Spojené státy, které jsou nemocí covid-19 nejvíce postiženy, nyní chtějí podle prezidenta Donalda Trumpa vývoj vakcíny co nejvíce urychlit. Do projektu, který má kódové označení Operace rychlost světla, se podle americké agentury Bloomberg zapojí privátní farmaceutické firmy, vládní agentury a armáda. Doba potřebná k vývoji vakcíny by se mohla zkrátit až o osm měsíců. „Doufám, že budeme mít vakcínu a půjde to tak rychle, jak to svět ještě neviděl,“ uvedl Trump na konci dubna. Bílý dům chce mít do konce roku připraveno 100 milionů dávek vakcíny. Podle expertů je ale třeba klinického testování v délce 12 až 18 měsíců. 

Koronavirus ve světě

Buddhističtí mniši v rouškách oslavují Buddhovy narozeniny na náměstí...
94letá žena se připravuje na odebrání vzorku lékaři z ekvádorského...
Dobrovolná skupina v kostýmech Star Wars baví obyvatele Malabonu na Filipínách....

V Británii začali vědci z Oxfordské univerzity testovat vakcínu proti koronaviru na lidech koncem dubna. Doufají, že by látka mohla být dostupná veřejnosti letos na podzim. Podle týmu profesorky Sarah Filbertové je 80procentní šance, že bude vakcína fungovat. Pokud se ukáže, že skutečně proti koronaviru zabírá, chtěli by vědci vyrobit do září milion dávek a od podzimu zajistit její všeobecnou dostupnost.

Britská vláda kromě látky vyvíjené vědci z Oxfordské univerzity podporuje snahy vědců z univerzity Imperial College, jejichž vakcína, založená na jiném principu než u kolegů z Oxfordu, by měla do testovací fáze na lidech vstoupit v červnu.

Dávek vakcíny proti covid-19 budou příští rok miliony, říká český vědec

V Číně podle agentury AFP vyvíjejí vakcínu v laboratoři Sinovac Biotech v Pekingu. Po testech na opicích nyní testují látku na 144 dobrovolnících. Nedokážou ale určit datum, kdy by mohla být jejich vakcína dostupná na trhu. První výsledky, zaručující, že tato látka není člověku nebezpečná, by mohli mít na konci června.

WHO zahájila 24. dubna globální iniciativu, která má urychlit vývoj, výrobu a spravedlivou distribuci vakcín a léků pro zvládnutí pandemie koronaviru. Plán podporují Německo a Francie, naopak USA se jej zúčastnit nehodlají. Do společného fondu pro výzkum vhodných léků proti koronaviru mají podle agentury DPA finančně přispívat vlády, nadace i soukromé firmy.

Vyvinutí vakcíny proti covidu-19 je podle generálního tajemníka OSN Antónia Guterrese jedinou cestou na návrat do normálního života. Před pandemií se dá jinak bránit jen společenskými omezeními, která však silně narušují ekonomický život.

Autoři: ,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Nejednáme. Na obzoru je stávka soudních pracovníků, požadují vyšší platy

25. dubna 2024

Premium Odvádějí vysoce odbornou práci, musejí skládat speciální zkoušky, někdy sami vypracovávají drobná...

Pokroková nenávist k Židům. Jak se z univerzit v USA staly filiálky Hamásu

25. dubna 2024

Premium Na elitních amerických univerzitách vyhánějí Židy takovým stylem, že to tam vypadá jako v Německu...

Karafiátovou revoluci zažehla jediná píseň. Portugalsko vyvedla z diktatury

25. dubna 2024

Málokterá revoluce je spojena s písní a květinou, jako se to stalo té portugalské. Před 50 lety se...

Chtěl se odpálit během olympiády v Paříži. Ve Francii zatkli 16letého hocha

24. dubna 2024  22:47

Kriminalisté ve Francii v úterý zadrželi 16letého mladíka francouzské národnosti, který na...

Manželé Babišovi se rozcházejí, přejí si zachovat rodinnou harmonii

Podnikatel, předseda ANO a bývalý premiér Andrej Babiš (69) s manželkou Monikou (49) v pátek oznámili, že se...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Největší mýty o zubní hygieně, kvůli kterým si můžete zničit chrup

Možná si myslíte, že se v péči o zuby orientujete dost dobře, přesto v této oblasti stále ještě existuje spousta...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...