Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Muž se slabou imunitou marně shání ochranu. Mám si prý vzít dvě roušky, říká

  21:02
Chronicky nemocní a pacienti se sníženou imunitou jsou nákazou koronavirem ohroženi více než zdraví lidé. Často se však ani oni nedostávají k účinným ochranným pomůckám.
ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: Depositphotos

Jedním z pacientů potýkající se s nemožností sehnat účinný ochranný prostředek je Roman R. z Prahy, který trpí několika vážnými autoimunitními onemocněními. „Měsíc se marně snažím na různých místech sehnat respirátor FFP3. Ministerstvo zdravotnictví mne odkázalo na kraj, kraj na město město na obvodního lékaře a takhle stále dokola,“ popisuje.

Koronavirus v Česku

Pravidelně přitom musí docházet k lékařům – domov tak opouští pouze s rouškou, která ho však proti nákaze nijak nechrání. „Doporučovali mi taky takové legrační věci, jako že mám nosit dvě roušky a tak,“ říká.

„Mám teď dvě možnosti, buď to risknout a jet nechráněn vlakem a MHD do pražské nemocnice pro léčbu, nebo tuto léčbu přerušit. Podobně je to s cestou do okresní nemocnice na injekce do žíly, které potřebuji jako prevenci proti krvácení díky hemofilii,“ dodává. Některou léčbu musel proto kvůli chybějícím ochranným prostředkům přerušit.

Lidé s oslabenou imunitou čelí jak vyššímu riziku nákazy onemocněním covid-19, tak možnému závažnějšímu průběhu nemoci. „Jsou-li tito jedinci vystaveni infekci novým typem koronaviru, jsou zde jistá rizika,“ domnívá se imunoložka působící na Katedře biologických a biochemických věd Fakulty chemicko-technologické Univerzity Pardubice Zuzana Bílková.

Než se náš imunitní systém naučí rozpoznávat virové částice, s kterými se doposud nesetkal, trvá hodiny až dny, než zaútočí proti viru v plné síle. „Je-li v takovém okamžiku činnost všech složek imunitního systému jakkoliv omezena nebo špatně koordinována, získají virové částice dostatek prostoru a času se nekontrolovaně množit. Imunitní systém a celý organismus pak musí vyvinout mnoho energie a úsilí, aby takovou invazi virů zvládly,“ vysvětluje. Proto mohou mít tito jedinci závažnější průběh onemocnění. Přesto však podle Bílkové není důvod k panice.

V současnosti přitom nepanuje žádné systémové opatření, jak by se tito lidé mohli dostat k účinným ochranným prostředkům.

Dělám zdravotní sestru 24/7

Marně se snaží získat ochranné prostředky i rodina Lucie O., jejíž manžel trpí amyotrofickou laterální sklerózou. V důsledku nemoci je v domácí péči připojen na plicní ventilaci. „Díky tomu jsme se ale stali pro systém úplně neviditelní ohledně přídělu ochranných pomůcek,“ popisuje Lucie.

Rodina se proto snaží zůstat v izolaci, nikdo nechodí dovnitř, ani ven. „Stopla jsem návštěvy zdravotních sester, placenou pečovatelku, nechodí rodiče manžela, prostě nikdo,“ říká Lucie, která kromě tří dětí pečuje i o manžela.

„Dělám defacto zdravotní sestru 24 hodin denně, sedm dní v týdnu. Kdybych onemocněla, musel by manžel zpět do nemocnice,“ dodává.

Zásoby z doby „předkoronavirové“

„Ti, kteří si nezajistili certifikované ochranné prostředky sami, tak se k nim prozatím nedostanou,“ podotýká Edita Mullerová z Revma Ligy ČR – organizace, která sdružuje pacienty trpící revmatoidní artritidou, kteří mají také sníženou imunitu. „Většina revmatických pacientů se kterými jsme v kontaktu se snaží dodržovat opatření a omezit, pokud je to možné, návštěvy zdravotnických zařízení. Toto ale nemůže být dlouhodobé řešení,“ pokračuje Mullerová.

Podobná situace panuje i mezi pacienty se vzácnými onemocněními. „Pacienti se například snaží si pravidelnou léčbu vyzvedávat a aplikovat v místě svého bydliště, aby se vyhnuli možné nákaze, protože nemají ochranné prostředky,“ uvedla předsedkyně České asociace pro vzácná onemocnění Anna Arellanesová.

Respirátory ani další ochranné pomůcky nejsou speciálně vyčleněné ani pro onkologické pacienty. „Přístup k ochranným pomůckám je individuální - někdo má zásoby z doby ‚předkoronavirové’, neboť někteří pacienti roušky nosí z důvodu ochrany před nákazou i za ‚normálního’ stavu,“ doplnila předsedkyně OnkoUnie Petra Adámková.

Ministerstvo zdravotnictví potvrdilo, že se situací zabývá. „V jednání je distribuce k daným pacientům skrze centra specializované péče, kde se velká část těchto pacientů léčí, a dalšími cestami, včetně pacientských organizací, pro ohrožené chronické pacienty, kteří se v centrech specializované péče neléčí,“ přiblížila mluvčí resortu Gabriela Štěpanyová. 

Podle Mullerové by v případě dostatku ochranných prostředků pomohla distribuce na základě doporučení lékaře a následné vyzvednutí buď u ošetřujícího lékaře, či v lékárně. „Společně s ministerstvem zdravotnictví a s kolegy z pacientské rady ministra zdravotnictví se snažíme vyspecifikovat potřeby chronických pacientů, což ale není nejjednodušší, protože potřeby jsou různé a cílová skupina poměrně široká,“ dodává Mullerová.

Co vede ke snížené imunitě?

Důvodů ke snížené imunitě může být podle profesorky Bílkové několik. Někteří lidé se s poruchou imunitního systému již narodí. Další skupina pacientů má oslabenou imunitu v důsledku léčby jiného s imunitou primárně nesouvisejícího onemocnění – příkladem je chemoterapie nebo ozařování při léčbě nádorových chorob.Tato skupina pacientů je ohrožena nejvíce. 

Další skupinou jsou pacienti s autoimunitními chorobami. Společným jmenovatelem těchto chorob je, že imunitní systém napadá cestou zánětu vlastní tkáně, orgány. Léčba těchto onemocnění chorob, mezi které patří například revmatoidní artritida, lupénka, roztroušená skleróza, Bechtěrevova choroba, spočívá v potlačení nadbytečné aktivity imunitního systému.

Poslední skupinou pacientů s oslabenou imunitou jsou pacienti po transplantaci, jejichž imunitní systém je modulován podáváním imunosupresiv, aby nedošlo k odhojení transplantovaného orgánu. „Mezi osoby s vyšším rizikem řadíme i pacienty s chronickým onemocněním metabolického nebo cévního původu, pacienty s chronickým onemocněním plic, např. astmatici, pacienti s cystickou fibrózou,“ uvedla Bílková.

Všichni tito pacienti by se podle profesorky Bílkové neměli infekce koronavirem SARS-CoV2 panicky obávat. „Imunitní systém je sice chorobou a medikací částečně ovlivněn, přesto je u většiny pacientů schopnost bránit se infekci zachována! Určitě není důvod preventivně nebo v okamžiku propuknutí infekce léky modulující aktivitu imunitního systému vysazovat,“ dodává. 

Autor:

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Šebo: Rodiče neočkovaných dětí jsou zločinci, černý kašel je pro kojence smrtící

  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Ženu soudí za sex se psem i zneužívání syna a vnuka. Byla to terapie, hájí se

15. dubna 2024  12:28,  aktualizováno  13:33

U Krajského soudu v Ústí nad Labem začalo projednávání případu dlouhodobého sexuálního zneužívání,...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Kolegu lídra kandidátky AfD zadrželi, dával Číně informace z europarlamentu

23. dubna 2024  8:38,  aktualizováno  9:07

Německá policie zadržela v noci v Drážďanech spolupracovníka Maximiliana Kraha, lídra kandidátky...

LGBT+ lidi trápí častěji duševní poruchy. Na vině je nepřátelská společnost

23. dubna 2024  8:45

Sebevražedné myšlenky a duševní poruchy trápí neheterosexuální lidi v Česku výrazně častěji. Tvrdí...

Mrzlo, až praštělo. Na horách teploty spadly k minus 15 stupňům

23. dubna 2024  8:17,  aktualizováno  8:40

Noční teploty místy spadly hluboko pod bod mrazu. Nejchladněji bylo na Rolavě, minus 15,7 stupně,...

Severní Korea cvičila jaderný protiútok, manévry osobně řídil Kim

23. dubna 2024  8:16

Severní Korea nacvičovala vojenské manévry simulující jaderný protiútok. Cvičení osobně řídil Kim...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Manželé Babišovi se rozcházejí, přejí si zachovat rodinnou harmonii

Podnikatel, předseda ANO a bývalý premiér Andrej Babiš (69) s manželkou Monikou (49) v pátek oznámili, že se...

Sexy Sandra Nováková pózovala pro Playboy. Focení schválil manžel

Herečka Sandra Nováková už několikrát při natáčení dokázala, že s odhalováním nemá problém. V minulosti přitom tvrdila,...

Charlotte spí na Hlaváku mezi feťáky, dluží spoustě lidí, říká matka Štikové

Charlotte Štiková (27) před rokem oznámila, že zhubla šedesát kilo. Na aktuálních fotkách, které sdílela na Instagramu...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Největší mýty o zubní hygieně, kvůli kterým si můžete zničit chrup

Možná si myslíte, že se v péči o zuby orientujete dost dobře, přesto v této oblasti stále ještě existuje spousta...