Ministr zahraničí Tomáš Petříček

Ministr zahraničí Tomáš Petříček | foto: ČTK

Petříček žádá Čechy v zahraničí o trpělivost, autobusy dosud přivezly 73 lidí

  • 27
Autobusy ministerstva zahraničí zatím přivezly 73 Čechů, kteří kvůli opatřením proti šíření koronaviru uvízli v Evropě. Kromě spojů, které v neděli zamířili do Mnichova, Frankfurtu či Vídně, se připravují i první linky, které vyrazí do Velké Británie. Podle operátorů bylo na začátku víkendu v zahraničí kolem 400 000 Čechů.

„S leteckými společnostmi řešíme možnost přepravy Čechů z Kanárských ostrovů, asistujeme také skupině Čechů v Egyptě,“ napsal ministr zahraničí Tomáš Petříček v otevřeném dopise občanům. 

Zároveň je prosí o trpělivost. 

„Jen za poslední den a půl odbavilo call centrum ministerstva zdravotnictví několik tisíc hovorů, desítky zaměstnanců pracují v šestihodinových směnách, takže call centrum jede non-stop, další řádově stovky dotazů zodpověděly naše ambasády.“ 

„Ano, přesto se k nám někdy nedá dovolat, to je v této chvíli zcela přirozené,“ omlouval se Petříček.

V zahraničí na začátku víkendu zůstalo okolo 400 000 Čechů. Ministerstvo pro jejich příbuzné vyjednalo výjimku ze zákazu vycestování, lidé tak mohou své blízké vyzvednout na letištích v Německu či Rakousku. „Využijte ji, pokud můžete,“ nabádá šéf české diplomacie. 

Všichni obyvatelé ČR s mobilem v zahraničí dostali zprávu od ministerstva dopravy, která je ujišťuje, že se mohou vrátit do Česka: „ČR informuje: Kdy se chystáte domů? A jak? I přes mimořádná opatření vás chceme ubezpečit, ze se do ČR lze jednoduše vrátit. Informace k aktuální situaci v dopravě najdete na www.mdcr.cz “. 

Pro informování lidí v cizině jsou SMS podle výkonného ředitele Asociace provozovatelů mobilních sítí Jiřího Grunda vhodnější než jejich využití k plošnému informování všech občanů ČR jako se to stalo v sobotu. Informace o zavřených obchodech se kvůli velkému množství SIM karet k některým zákazníkům dostala až v neděli ráno.

Vyjedou další autobusy pro Čechy v cizině. Řeší se i turisté na Zanzibaru

„Rozesílání hromadných SMS probíhá maximální rychlostí, kterou jsou systémy operátorů schopny zajistit. Bohužel, při obesílání celé populace nejde o nejefektivnější způsob - systémy jsou schopny poslat maximálně stovky SMS za vteřinu, takže obeslání 10,5 milionu lidí trvá řadu hodin,“ podotkl Grund.

Existují podle něj mnohem rychlejší informační kanály. Občanům doporučuje, aby sledovali média a oficiální internetové zdroje informací.

Operátoři dále posílají uvítací SMS s aktuálními informacemi v souvislosti s koronavirem všem lidem, kteří se vrátí ze zahraničí a jejich mobil se poprvé přihlásí k domácí sítí. O dalším obesílání Čechů v cizině se rozhodnou po dohodě s ministerstvem zdravotnictví příští týden.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video