Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Ministerstvo vyjádřilo politování nad útokem na misi USA

  7:51
- Ministerstvo zahraničí vyjádřilo v pondělí večer politování nad útokem části účastníků sobotní Street Party na americké velvyslanectví v Praze. Kvůli incidentu a otázkám dalšího zabezpečení ambasády se setkali náměstek ministra zahraničí Hynek Kmoníček a americký chargé d'affaires John Beyrle.


Velvyslanectví Spojených států v pondělí kritizovalo postup policie, která během sobotní Street Party nezabránila jejím účastníkům v poškození objektu americké mise.

"Velvyslanectví lituje, že když 5. června napadl zuřivý dav budovu velvyslanectví, jednotky zásahové policie byly schopny akce až za více než třicet minut potom, co se dav rozptýlil," sdělila americká ambasáda. Zároveň vyjádřila hluboké uznání členům pořádkové policie,kteří se snažili chránit budovu, riskujíce své zdraví.

"Uznáváme, že je to pro ně nepříjemná situace," řekla na adresu velvyslanectví zástupkyně ředitele tiskového odboru ministerstva zahraničí Monika Pajerová. "Budeme se snažit jim vyjádřit lítost nad tím, co se stalo," doplnila.

"Podporujeme svobodu projevu v demokratické společnosti, ale divoké řádění davu je perverzním zneužitím svobody," zhodnotila chování demonstrantů americká ambasáda.

Naopak organizátoři Street Party s napadením budovy vyjádřili souhlas. "Cíl byl plně legitimní," řekl v neděli jeden z pořadatelů Jan Křeček.

Policie stíhá 28 účastníků
V souvislosti s nepokoji během sobotní Street Party 99 v Praze stíhá policie, podle mluvčí úřadu vyšetřování Soňi Jindrákové,  28 demonstrantů. Na vyhodnocování demonstrace se podílí 20 vyšetřovatelů.

Nejvíce zadržených účastníků Street Party, celkem 16, vyšetřovatelé obvinili z útoku na veřejného činitele. Z poškozování cizí věci a výtržnictví policisté podezírají pět lidí a pro výtržnictví policie stíhá další dvě osoby. Jeden demonstrant čelí obvinění z nedovoleného ozbrojování a jeden z poškozování cizí věci.

"Policisté nyní vyhodnocují videozáznamy pořízené na demonstraci a do čtvrteční tiskové konference se budou snažit co nejvíce jich zpracovat. Do té doby nebudou nové informace o výsledcích své práce poskytovat," uvedla mluvčí pražské policejní správy Eva Brožová.

Organizátoři akce odhadují, že se Street Party '99 zúčastnilo na 8000 lidí, jiné odhady hovoří o 5000 účastníků.

Zásah policie
Při sobotních zásazích bylo podle Brajera a mluvčího pražské policie Josefa Šulcka zraněno devět ochránců zákona. "Tři policisté utrpěli těžší zranění. Jeden z nich má pohmožděnou krční páteř po úderu lahví při konfliktu před velvyslanectvím USA, druhý utrpěl v Mostecké ulici tržnou ránu na hlavě a otřes mozku a třetí má pořezaný obličej a dva vyražené zuby," upřesnil výčet zranění Brajer. Podle něj bylo na budovu velvyslanectví USA vrženo 25 pivních lahví, osm kamenů a rozbito bylo sedm oken.

Šest policistů podle Brajera utrpělo lehčí zranění. "Pětkrát se jednalo o tržné rány od skleněných střepin a jedenkrát o zhmožděninu bérce po nakopnutí. Zaznamenali jsme rovněž kolaps řidiče Dopravního podniku v Lazarské ulici. Řidič byl ihned převezen do nemocnice," řekl Brajer.

Současně dodal, že zásah si vyžádal zhruba tisíc policistů s finančními náklady kolem 700 tisíc korun.

Policejní akci na tiskové konferenci ocenil i poslanec ODS a tajemník pražského magistrátu Jan Vidím. "Zákrok byl profesionální, ve správnou dobu a na správném místě," zdůraznil.

Průběh Street Party ´99
Street Party začala ve dvě hodiny odpoledne v místech někdejšího železničního nádraží Praha Těšnov. Kolem půl sedmé večer drtivá většina ze zhruba 3500 účastníků vyrazila na pochod po magistrále z Těšnova směrem k Národnímu muzeu. Policisté v jasně zelených vestách lemovali průvod po stranách a mezi demonstranty se pohybovali novináři ve vestách oranžových s nápisem press.

Průvod z magistrály odbočil do Žitné ulice, sešel na Karlovo náměstí, Resslovou ulicí k nábřeží přešel most na druhou stranu Vltavy a odbočil směrem na Malou Stranu. Z Karmelitské ulice zamířil k americkému velvyslanectví, kde anarchisté zaútočili na budovu pivními lahvemi a kameny.

Výsledkem bylo mnoho rozbitých oken ambasády, které byly zevnitř kryty žaluziemi. Anarchisté, protestující proti NATO a leteckým úderům na Jugoslávii, provolávali hesla "Vrazi", "Nechceme NATO", "Zrušte NATO" a "Fuck of USA".

Policisté se je snažili vytlačit z bezprostřední blízkosti vchodu, násilí však proti nim nepoužili. Naopak z policejního kordonu odcházeli někteří policisté se zraněním.

Zbytky průvodu účastníků Street Party vyrazily od amerického velvyslanectví přes Petřínské sady a Pohořelec k Pražskému hradu. Před Matyášovou branou se demonstranti usadili na dlažbu a odpočívali. Asi padesátka policistů a několik sanitních vozů lemovalo Hradčanské náměstí.

Ve střety mezi speciální policejní jednotkou a anarchisty vyústil pochod účastníků Street Party na Malostranském náměstí, kde jim policisté chtěli zabránit vstupu do Mostecké a Karmelitské ulice.

Policisté megafonem vyzývali účastníky, aby se rozešli. Demonstranti začali po opakovaných výzvách: "Jménem zákona rozejděte se", ojediněle házet lahve a kameny. Policisté proti některým použili obušky a ochranné štíty a zhruba deset lidí zadrželi.

Na pomoc přijela další tři policejní auta se zhruba 20 příslušníky speciální jednotky.
Zhruba půl hodiny poté, co se na Malostranském náměstí střetli demonstranti s pořádkovými silami, opustilo nejagresivnější jádro demonstrantů přilehlé prostory. Policisté však nadále hlídali objekt provozovny McDonald's v Mostecké ulici, který se měl pravděpodobně stát cílem útoku anarchistů a radikálních ekologů protestujících proti globalizaci světové ekonomiky.

Zbytky účastníků pochodu Street Party, který večer skončil po zásahu policie na Malostranském náměstí, se po skupinkách rozešly po hlavním městě. Usazovaly se před provozovnami s občerstvením McDonald's a KFC, kde je už čekali policisté rozestavní v řadách před vchody a výlohami.

Nejvíce nespokojenců se snad sešlo před občerstvením McDonald's na Václavském náměstí a Vodičkově ulici. Tam byla také nejsilnější policejní ochrana.

V pohotovosti byli kromě uniformovaných policistů a strážníků také policisté v civilu. Byli vybaveni fotoaparáty a videokamerami a jejich oblečení bylo k nerozeznání od militantních ekologických aktivistů a anarchistů. Jejich úkolem bylo kromě dokumentace projevů demonstrantů i vyhledávání a zadržování těch nejagresívnějších.

Občerstvení

Transparent

Účastníci Street Párty ´99

Transparent

Prodej triček

Pořádek na místě zajišťovalo asi tisíc příslušníků policie

Heslo

Petice

Tanec

Prodej novin Budoucnost

Účastník Street Party ´99

Hudba a vedro

Zákaz vstupu na trávník na pražském Těšnově, kde se konala Street Párty ´99, pod pokutou 10 tisíc korun

Tanec

Na pražském Těšnově na začátku Street Párty ´99

Na trávníku

Zakrytá restaurace firmy Mc Donald´s v Praze na Florenci, přes ulici protestovali ekologové proti globalizaci

Policie hlídá restauraci KFC nedaleko místa kde ekologové protestují proti globalizaci

Účastníci Street Párty ´99

Petice za zlepšení života hospodářských zvířat

Street Párty ´99 v Praze na Těšnově

Autor:

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Kvestor ČZU: Nejlepší disciplínu měli při nácviku na útok zahraniční studenti

  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Spousta obětí střelby mohla být zachráněna, řekla matka Rakušanovi

25. dubna 2024  16:02,  aktualizováno  18:09

Na jednání výboru pro bezpečnost Sněmovny kvůli snaze opozičního ANO zřídit vyšetřovací komisi k...

Digitální stavební řízení od července bude, slíbil Bartoš. Provoz přirovnal k D1

25. dubna 2024

Ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš ve čtvrtek prohlásil, že digitální stavební řízení bude...

Deník Metro rozšiřuje regionální zpravodajství a zvyšuje náklad

25. dubna 2024

Deník Metro z portfolia mediální skupiny MAFRA posiluje přítomnost v regionech a zároveň zvyšuje...

Podvody přesáhly pět milionů, žalobce viní pojišťováka i jeho otce lékaře

25. dubna 2024  16:23

Z pojistných podvodů s celkovou škodou přesahující pět milionů korun obžaloval krajský státní...

Manželé Babišovi se rozcházejí, přejí si zachovat rodinnou harmonii

Podnikatel, předseda ANO a bývalý premiér Andrej Babiš (69) s manželkou Monikou (49) v pátek oznámili, že se...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Největší mýty o zubní hygieně, kvůli kterým si můžete zničit chrup

Možná si myslíte, že se v péči o zuby orientujete dost dobře, přesto v této oblasti stále ještě existuje spousta...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...