Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Ministerstvo vnitra shání hackery. Mají prověřit odolnost sítí veřejné správy

  18:05
V minulém týdnu čelil polský parlament kyberútoku. Ty se však nevyhýbají ani českým webům a aplikacím. Ministerstvo vnitra nyní hledá firmu, která prověří odolnost portálu veřejné správy a dalších aplikací spadajících pod něj. „Celkově sledujeme velmi alarmující nárůst hacktivismu, žádná země není v bezpečí,“ upozornil Daniel Šafář z kyberbezpečnostní společnosti.

ilustrační snímek | foto: Reuters

Ministerstvo vnitra vypsalo veřejnou soutěž na „Penetrační testy agendového informačního systému Portál veřejné správy včetně přidružených webů a mobilní aplikace Gov.cz“. Hodnota zakázky je stanovena na půl milionu korun bez DPH. Vítěz zakázky by měl testy provést měsíc od podpisu smlouvy.

Úkolem podle zadávacího dokumentu je otestovat možné slabiny webů a aplikací spadající pod Gov.cz. Jedná se o portál veřejné správy, kde lidé najdou například informace o vydávání občanského průkazu, změnách dodavatele energií či odkazy na další státní instituce. Vítěz zakázky bude mít za úkol otestovat všeobecnou zranitelnost či vychytat aplikační chyby a vady v systému.

Gov.cz

Cílem je podle dokumentu zvýšení úrovně zabezpečení daných webů a mobilní aplikace, které mohou čelit zvýšenému počtu kybernetických útoků. Testování bude podle zadání probíhat v předem dohodnutou dobu tak, aby byly minimalizovány případně dopady. Třeba mimo pracovní dobu.

Útokům čelí vzdělávací a výzkumné instituce

Weby ministerstva vnitra totiž čelí hackerským útokům opakovaně. Například v dubnu Národní úřad pro kybernetickou a informační bezpečnost (NÚKIB) upozornil, že hackeři napadli právě portál veřejné správy. Ministr vnitra Vít Rakušan tehdy uvedl, že útok byl dílem ruských hackerů.

„Za období leden až září 2022 registrujeme v resortu ministerstva vnitra přibližně 11 procentní nárůst počtu kybernetických bezpečnostních událostí a incidentů oproti stejnému období předchozího roku,“ řekl pro iDNES.cz mluvčí resortu Ondřej Krátoška.

Podle jeho slov resort také očekává, že pro útočníky bude více atraktivní informační systém datových schránek. „Podnikli jsme však řadu opatření, která si kladou za cíl snížit možná rizika. Mimo jiné bylo prováděno testování v rámci focus groups a zlepšena komunikace směrem k uživatelům, a to včetně srozumitelnějších textů v dopisech adresovaných novým držitelům datových schránek,“ doplnil Krátoška.

Právě kybernetickým útokům čelí weby v posledních měsících pravidelně. Mnozí odborníci poukazují na to, že útoky jsou spojené s informační válkou kvůli válce na Ukrajině. „Válka pokračuje i v kyberprostoru. Není náhoda, že se za poslední měsíc zvýšil počet hrozeb v mnoha východoevropských zemích. Všechny organizace jsou ohroženy a musí používat preventivní bezpečnostní technologie,“ podotkl expert na kyberbezpečnost Tomáš Růžička ze společnosti Check Point Software Technologies.

Podle jeho slov největšímu množství kyberútoků čelí nadále vzdělávací a výzkumné instituce. „Následují vládní a vojenské subjekty a na třetím místě jsou zdravotnické organizace,“ doplnil Růžička.

Na T-mobile zaútočili hackeři. Operátor měl v neděli výpadky služeb

Na kybernetické hrozby upozornil i Area Manager CEE regionu z kyberbezpečnostní společnosti Check Point Software Technologies Daniel Šafář. „V předchozích týdnech a měsících jsme viděli řadu útoků na nejrůznější země ve jménu politických cílů. Často se jednalo o DDoS útoky proruských skupin Killnet, která disponuje jedním z největších botnetů na světě, a NoName057(16). Terčem masivních útoků byla i Česká republika,“ komentoval útoky z posledních týdnů.

Je nutné se připravit na špionážní kampaně

Podobné skupiny se podle jeho slov obvykle svými úspěchy chlubí. „Celkově sledujeme velmi alarmující nárůst hacktivismu, žádná země není v bezpečí,“ varoval Šafář s tím, že je nutné se připravit i na sofistikované špionážní kampaně a útoky, které se budou snažit způsobit co největší škody.

„Vážnost situace podtrhuje například aktuální útok na jednoho z největších německých dodavatelů energií, společnost Enercity. Útok se sice podařilo neutralizovat, ale je to důrazné připomenutí, o jak reálnou hrozbu se jedná,“ uvedl dále kybernetický expert.

Unikla data 65 tisíc subjektů. Asi i řady českých ministerstev

Šafář současně poznamenal, že nyní by měla být jednou z priorit ochrana kritické infrastruktury, aby se předešlo tragickým následkům. „Jak obrovské hrozbě organizace čelí, ukazují i data našeho výzkumného týmu. Ve třetím čtvrtletí čelila jedna společnost průměrně 1130 kyberútokům za týden, což je nárůst o 28 procent oproti stejnému období v předchozím roce,“ poukázal odborník.

Jenže situace v České republice je podle Šafáře ještě rizikovější. „V posledních týdnech čelí jedna česká společnost v průměru 1500 kyberútokům týdně,“ doplnil Šafář.

Že je ochrana a testování na místě si myslí i odborník Pavel Krejčí. „Organizace musí počítat s ‚viditelnými‘ i ‚neviditelnými‘ útoky. Aby se někdo nenaboural do systémů, aplikací a webových stránek, nekradl nepozorovaně data a nezpůsoboval další škody a také aby se podařilo zastavit demonstrativní DDoS útoky, které se snaží vyřadit stránky z provozu a strhnout na sebe pozornost,“ podotkl Krejčí s tím, že často se může jednat o kombinaci obou taktik.

„Je potřeba tedy eliminovat slabiny, zranitelnosti, chyby v konfiguraci a ověřit, jestli má do systémů přístup opravdu jen ten, kdo potřebuje,“ dodal.

Autor:

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

  • Nejčtenější

Írán zaútočil na Izrael. Armáda zachytila většinu střel, pomohli spojenci

13. dubna 2024  20:38,  aktualizováno  14.4 8:54

Sledujeme online Írán vyslal na Izrael desítky bezpilotních letounů a také rakety. Je to odveta za útok na íránský...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Ženu soudí za sex se psem i zneužívání syna a vnuka. Byla to terapie, hájí se

15. dubna 2024  12:28,  aktualizováno  13:33

U Krajského soudu v Ústí nad Labem začalo projednávání případu dlouhodobého sexuálního zneužívání,...

Ozbrojenci vtrhli do domu a svázali podnikatele s rodinou, zřejmě šlo o mstu

12. dubna 2024  9:44,  aktualizováno  15:08

Policisté z Česka i Německa pátrají na Domažlicku po ozbrojencích, kteří v noci na dnešek přepadli...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Na začátku byl tajný projekt. Jak vypadá stanice metra, kterou nikdy nejel vlak

14. dubna 2024

Premium Nenápadná plechová vrata naproti Úřadu vlády na pražském Klárově skrývají velké tajemství. Praha se...

Minimální úrovně přírodovědné gramotnosti nedosahuje na střední pětina prváků

20. dubna 2024  8:47

Ani minimální úrovně přírodovědné gramotnosti nedosahuje asi pětina žáků prvních ročníků středních...

Před týdnem letní rekordy, dnes čerstvý sníh i mráz. Vrátila se zima

20. dubna 2024  8:24,  aktualizováno  8:44

Do vyšších poloh Česka se vrátila zima. V noci napadlo na horách i patnáct centimetrů sněhu....

Komplikace pro dohodu. Politické vedení Hamásu zvažuje přesun z Kataru

20. dubna 2024  7:56

Politické vedení palestinského hnutí Hamás zvažuje, že svou základnu přesune z Kataru, kde...

KLDR otestovala mimořádně velikou hlavici pro střely s plochou dráhou letu

20. dubna 2024  7:02

Severní Korea v pátek uskutečnila test mimořádně velké bojové hlavice pro střely s plochou dráhou...

Manželé Babišovi se rozcházejí, přejí si zachovat rodinnou harmonii

Podnikatel, předseda ANO a bývalý premiér Andrej Babiš (69) s manželkou Monikou (49) v pátek oznámili, že se...

Sexy Sandra Nováková pózovala pro Playboy. Focení schválil manžel

Herečka Sandra Nováková už několikrát při natáčení dokázala, že s odhalováním nemá problém. V minulosti přitom tvrdila,...

Charlotte spí na Hlaváku mezi feťáky, dluží spoustě lidí, říká matka Štikové

Charlotte Štiková (27) před rokem oznámila, že zhubla šedesát kilo. Na aktuálních fotkách, které sdílela na Instagramu...

Vykrojené trikoty budí emoce. Olympijská kolekce Nike je prý sexistická

Velkou kritiku vyvolala kolekce, kterou pro olympijský tým amerických atletek navrhla značka Nike. Pozornost vzbudily...

Ve StarDance zatančí Vondráčková, Paulová, hvězda Kukaček i mistryně světa

Tuzemská verze celosvětově mimořádně úspěšné soutěže StarDance britské veřejnoprávní televizní společnosti BBC se už na...