U olomouckého krematoria v městské části Neředín stojí od pátku 13. listopadu 2020 kvůli koronavirové pandemii mobilní chladicí kontejner na těla zesnulých. | foto: Stanislav Heloňa, MAFRA

Vnitro koupí mrazicí kontejnery pro těla zemřelých, pomůže krematoriím

  • 215
Ministerstvo vnitra nakoupí tři mrazicí kontejnery pro přechodné uchovávání těl zemřelých. Návrh ministerstva v pondělí schválila vláda. Některá krematoria a poskytovatelé zdravotních služeb měli v minulosti v souvislosti s epidemií koronaviru problémy s kapacitou pro ukládání těl. Podle vnitra nelze v budoucnu vyloučit další nárůsty počtu zemřelých.

Podle předkládací zprávy docházelo kvůli epidemii nemoci covid-19 k nárazovému zahlcení jednotlivých zařízení poskytujících důstojné přechodné uložení těl zemřelých.

„Během druhé vlny covid-19 některá krematoria hlásila krátkodobý stopstav, jelikož kapacita jejich chladicích a mrazicích zařízení byla zcela vyčerpána,“ uvádí ministerstvo vnitra.

Mrazicí kontejnery mají podle ministerstva řadu výhod. Lze je rychle a snadno dezinfikovat, díky své mobilitě mohou zacelit lokální nedostatky v kapacitě chladicích nebo mrazicích míst v postižených regionech. V případě výpadku proudu mají pohon zálohovaný dieselagregátem.

Dovybavení zásob vnitra o kontejnery má podle zprávy význam i mimo epidemii koronaviru. Je možné je využít i při mimořádných událostech jako jsou hromadné neštěstí s velkým počtem obětí, teroristické útoky nebo živelní pohromy. 

Krematoria se plní, těla se začnou vozit mezi regiony, oznámil Hamáček

„Možné je také nasazení kontejnerů bez využití jejich chladicí funkce, například pro přepravu humanitární pomoci,“ doplnilo ministerstvo. 

Částka za nákup tří mrazících kontejnerů by neměla přesáhnout 15 milionů korun.

V Česku je tisíc hřbitovů a 27 krematorií. Standardní kapacita kremačních zařízení je zhruba 700 žehů denně. Krematoria nejsou v území rovnoměrně rozložena, méně jich je na Moravě. Během druhé vlny epidemie se na hranici svých možností ocitly zejména právě Moravskoslezský, Olomoucký a Zlínský kraj.

Vláda v reakci na docházející kapacity v lednu dočasně zakázala dovoz těl ke kremaci ze zahraničí, pro krematoria také zrušila emisní limity.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video