(ilustrační foto)

(ilustrační foto) | foto: Michal Šula, MAFRA

Ministerstvo vnitra chce prodat supertajný areál S-7 na Vysočině

  • 257
Na území kraje Vysočina se nachází supertajný vládní areál, o jehož existenci ví jen minimum lidí. V dokumentech nese označení S-7. Tomu, kdo by prozradil, kde se areál vybudovaný v 70. letech nachází, by hrozilo trestní stíhání za vyzrazení utajovaných informací. Veřejnost se to ale stejně brzy dozví, ministerstvo vnitra ho chce totiž nabídnout k prodeji.

Redakce MF DNES, která polohu areálu zná, hovořila s několika pamětníky, kteří se tu v 80. letech účastnili tajného cvičení. Nacvičovala se tu činnost po atomovém výbuchu. V případě válečného konfliktu by tu sídlil krizový štáb. Jeho členové měli mít v rozlehlém podzemí k dispozici vše od stravování přes lékařské ošetření po odpočinek. Pod zem prý vede výtah, jenž uveze plně naložené nákladní auto.

Jenže žádná válka se nečeká a vládě už se příliš nechce provoz areálu financovat. Ročně ji to stojí skoro čtyři miliony korun. Proto ve středu rozhodla o jeho odtajnění. Areál není plně provozuschopný, pro fungování v krizové situaci by potřeboval rozsáhlou opravu.

O tom, že areál, který má však své vlastní číslo popisné a vypadá jako sídlo menší logistické firmy, byl skutečně supertajný, hovoří i fakt, že o něm nemají mnoho informací ani krajští politici.

Areál bude tajný už jen měsíc

Podle mluvčího kraje Vysočina Jiřího Nechvátala je velmi nepravděpodobné, že by někdo z nynějších zástupců regionu areál navštívil. A to přesto, že předkládací zpráva ministra vnitra, jež se objevila na jednání vlády, informuje o tom, že tajný areál několik let spravoval právě kraj. Na něj přešel před mnoha lety z ministerstva obrany, aby o pár let později přešel pod resort vnitra. To mluvčí kraje vyvrací. "Majetek pod označením S-7 nebyl a není v majetku Kraje Vysočina," sdělil Nechvátal.

V době, kdy mělo dojít k převodu areálu S-7 z kraje Vysočina na ministerstvo vnitra, byl prvním zástupcem hejtmana Vysočiny současný senátor Miloš Vystrčil. "Nevzpomínám si, že bych byl někdy v minulosti o existenci chráněného pracoviště S-7 informován," sdělil Vystrčil.

Ještě zhruba měsíc zůstane areál utajen před veřejností. "Objekt S-7 je stále, i přes rozhodnutí vlády, na seznamu utajovaných objektů a my v tuto chvíli musíme podniknout právní kroky k jeho vyřazení z tohoto seznamu," popsala činnost ministerstva vnitra jeho mluvčí Denisa Čermáková. Pak bude zřejmě nabídnut k prodeji.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video