Ministerstvo školství od příštího školního roku zruší pastelkovné (ilustrační foto).

Ministerstvo školství od příštího školního roku zruší pastelkovné (ilustrační foto). | foto: Petr Topič, MAFRA

Stát ruší pastelkovné, za pomůcky připlatí i rodiče prvňáků

  • 693
Základní školy v září nedostanou od státu peníze na pomůcky pro prvňáky. Ministerstvo školství kvůli úsporám ruší takzvané pastelkovné, které dosud činilo osm set korun na dítě. Ředitelé musejí peníze najít jinde, víc si připlatí i rodiče dětí.

Mluvčí resortu Patrik Kubas připomněl, že o zrušení tohoto příspěvku rozhodlo už předchozí vedení ministerstva v čele s Josefem Dobešem v rámci projednávání rozpočtu na letošní rok.

Z příspěvku dosud školy hradily písanky, pracovní sešity, kreslicí a rýsovací potřeby nebo desky s písmeny. Na pastelkovné šlo loni 85 milionů korun, Dobeš jeho zrušení avizoval už před rokem (více zde).

Školám zůstala povinnost základní výbavu pro prvňáky pořídit. Čerpat mohou ještě z ostatních neinvestičních výdajů, které jsou ale určené na pomůcky pro všechny žáky. "Všechny výdaje na učebnice padly jen na prvňáky," potvrdil ředitel pražské ZŠ Lyčkovo náměstí Jan Korda s tím, že ostatní žáci letos žádné nové učebnice nedostanou.

Hlouběji do kapsy kromě rodičů prvňáků budou možná muset sáhnout i rodiče starších žáků. Cenu základních školních pomůcek pro prvňáčka odhadl Korda na zhruba 1 500 korun. Když v to ale rodiče započítají i cenu aktovky, penálu, přezůvek a případně i zaplacení kroužků na začátku školního roku, vyšplhají se prý výdaje až na šest tisíc. Některé školy zřejmě požádají o pomoc zřizovatele, tedy obec.

ČSSD krok ministerstva školství kritizuje

"Některé školy kvůli vládním škrtům nejsou schopny již nyní naplňovat ani zákonem stanovené podmínky a požadavky. Zrušením takzvaného pastelkovného se tento stav dále zhorší, protože školy se musí rozhodnout mezi porušením zákona či nalezením těchto prostředků na úkor jiných položek," kritizoval krok ministerstva senátor a expert ČSSD na školství Marcel Chládek.

Původní pastelkovné, tedy tisícikorunu pro prvňáka, která šla rodičům, zavedla v roce 2006 právě sociální demokracie. V roce 2008 tyto příspěvky zrušila nová vláda, ministerstvo školství pak ale rozdělovalo kolem 80 milionů korun přímo školám.

Školské odbory kvůli finanční situaci chystají na září osvětové protestní akce. Šéf odborů František Dobšík upozornil, že ministerstvo dává na pomůcky stále méně peněz. Zatímco v roce 2001 šlo na tyto účely 1,6 miliardy korun, loni to údajně bylo jen 600 milionů. Podle Dobšíka hrozí zhoršení výuky i slučování tříd.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video