Ministryně školství Kateřina Valchová (ČSSD) navštívila Střední průmyslovou...

Ministryně školství Kateřina Valchová (ČSSD) navštívila Střední průmyslovou školu Na Třebešíně. Přivítal ji nový ředitel Luboš Bauer (13. února 2017). | foto:  Michal Šula, MAFRA

Šikanovaná učitelka z Třebešína dostane in memoriam ocenění od Valachové

  • 35
Ministryně školství Kateřina Valachová oznámila, že u příležitosti Dne učitelů ocení in memoriam šikanovanou učitelku ze Střední průmyslové školy Na Třebešíně v Praze, která zemřela loni v lednu. Podle Valachové to symbolicky připomene diskusi, kterou případ v Česku vyvolal.

„Byla to taková pověstná poslední kapka, kdy si společnost uvědomila, co se všechno může ve škole stát, co se všechno může stát učiteli,“ řekla Valachová během pondělní návštěvy třebešínské školy, kde se seznámila s novým vedením.

„Myslím, že vyznamenání v rámci Dne učitelů (v ČR je stanovený na 28. března, pozn. red.) není o té samotné oběti šikany, ale o symbolu, kterým se tato situace stala,“ doplnila Valachová.

Na vyznamenání se jí při pondělních besedách ptali učitelé i žáci této školy. Ministryně se setkala s ředitelem Lubošem Bauerem, který se funkce ujal loni v červenci. Nahradil Františka Bártla, který musel kvůli špatnému řešení situace skončit. Česká školní inspekce loni uvedla, že vedení školy při řešení šikany selhalo a porušilo školský zákon.

Vedle ředitele Bártla skončili i zástupci, nový ředitel jmenoval nové. Změnila se také výchovná poradkyně a nově byla angažována školní psycholožka. Nový ředitel ji považuje za nejdůležitější pro prevenci šikany. Ministryně ocenila také obnovení komunikace se žákovským parlamentem a rodičovským sdružením.

Pětapadesátiletou učitelku zřejmě trojice studentů šikanovala delší dobu, některé incidenty jejich spolužáci natočili na mobilní telefony. Žena loni v lednu zemřela (více čtěte zde), podle policie bez cizího zavinění. Kriminalisté přesto v červnu 2016 zahájili trestní stíhání tří mladíků (více zde). Obvodní soud pro Prahu 4 v prosinci rozhodl, ale výsledek kvůli nízkému věku obžalovaných nezveřejnil. Jedna ze stran se proti rozsudku odvolala.

K tomu, aby se podobné případy v českých školách neopakovaly, má přispět i posílení postavení učitele zakotvené v novele školského zákona. Sněmovna ji schválila a v březnu o ní bude hlasovat Senát. Nově bude jednoznačně zakotveno, že opakovaný slovní nebo fyzický útok na učitele ze strany žáka znamená postih, kterým ve středních školách může být až vyloučení. Ředitelé budou mít povinnost tuto situaci řešit, na proces budou dohlížet státní zástupci.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Nejlepší videa na Revue