Jan Šafránek se u Obvodního soudu pro Prahu 2 domáhá odškodného na ministerstvu...

Jan Šafránek se u Obvodního soudu pro Prahu 2 domáhá odškodného na ministerstvu spravedlnosti. Byl odsouzen za znásilnění, chce 35 milionů korun. (21. února 2012, Praha). | foto: Petr Topič, MAFRA

Ministerstvo se po letech omluvilo muži omylem vězněnému za znásilnění

  • 61
Ministerstvo spravedlnosti se omluvilo Janu Šafránkovi. Muž z Hlinska si v 90. letech odseděl rok za znásilnění, i když byl nevinný. Minulý týden za to vysoudil náhradu 4,9 milionu korun, ale první omluvy se dočkal až teď. Resort odeslal dopis.

"Pan Šafránek se stal obětí justičního omylu, když byl odsouzen za čin, který nespáchal. Ministerstvu spravedlnosti je nesmírně líto, že k této situaci došlo a žádá pana Šafránka, aby přijal omluvu za sérii chyb státních zástupců a soudců," uvádí se v omluvě.

Podle advokáta Petra Kočího jeho klient zatím omluvu neobdržel, takže se k jejímu textu nemůže vyjádřit. Ale omluvu vítá.

"Jsme rádi, že se stát za chybu omluvil. Věříme, že z ní vyplývá, že se ministerstvo spravedlnosti už nebude odvolávat proti poslednímu rozhodnutí soudu a také umožní  výplatu odškodného, které soud mému klientu přiznal,"  řekl Petr Kočí. 

Šafránka v roce 1992 zatkla policie stylem, jaký známe z amerických kriminálek, a domů se vrátil až za rok.

Podle vyšetřovatelů tehdy devatenáctiletý mladík údajně znásilnil dvě ženy. Jedno znásilnění mu nakonec odpustili, i tak dostal tři a půl roku, které mu pak byly zkráceny na jeden rok.

S nálepkou devianta ale musel žít na malém městě až do roku 2010, kdy přišel osvobozující rozsudek. O finanční kompenzaci se dosud soudil.

Soud mu v minulém týdnu přiznal částku 4,88 milionu korun, aby mohl začít nový život jinde, ale Šafránek se nikam stěhovat nehodlá.

"Když jsem tady vydržel všechny ty roky, kdy se na mě dívali jako na zvrhlíka, teď už se nikam stěhovat nebudu," vyjádřil se po vynesení rozsudku.

O takovou omluvu se přece žádat nemusí

Obyvatele Hlinska, kteří Jana Šafránka znají, omluva ministerstva spravedlnosti těší.

"Je dobře, že se ministerstvo omluvilo, ale zaskočilo mě, že se v televizi jeho mluvčí nejdřív vyjádřil v tom smyslu, že neobdrželo žádost o omluvu. Já bych považovala za naprosto samozřejmé, že když se stane něco takového, tak omluvu pošlou a nikdo o ni nemusí žádat. Nicméně je to jen dobře, protože si pan Šafránek opravdu užil," řekla hlinecká starostka Magda Křivanová.

Ještě více - už od dětství - zná někdejšího odsouzeného jeho kamarád Miloš Pospíšil. Podle něj se kvůli této kauze Jan Šafránek úplně změnil, začal být uzavřený, nekomunikoval s okolím.

"Za každý průšvih se někdo musí omluvit, takže omluva ministerstva je v pořádku. Doufali jsme v to, jinak by to byla ostuda státu. Takový justiční omyl se stává málokody. Všechno, co si prožil, zůstane v mém kamarádovi nadosmrti, ale zaručeně na tom bude o něco lépe než předtím," řekl Miloš Pospíšil.

.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video