Tříletý Jakub se svou matkou Libuší Krausovou chodí na angličtinu jednou týdně

Tříletý Jakub se svou matkou Libuší Krausovou chodí na angličtinu jednou týdně | foto: Radek Cihla, MAFRA

Ministerstvo podpoří angličtinu ve školkách. Ve škole je to slabší

  • 31
Učit se angličtinu už od tří let? Sporný trend, který někteří pedagogové či logopedové nedoporučují, se teď rozhodlo podpořit ministerstvo školství. Fandí mu totiž Evropská komise. Kvůli tomu, že školní výuka nenavazuje na tu ve školkách, se ale rodiče žáků musí často spolehnout na drahé soukromé kurzy.

Ministerstvo školství chce angličtinu u malých dětí podporovat. "Připravujeme doporučení, jde především o zprostředkování pomoci mateřským školám, které již děti s cizím jazykem seznamují," upřesnila Jiřina Tichá, ředitelka odboru základního vzdělávání ministerstva školství.

Problémem však je, že výuka va školkách nenavazuje na tu školní. Ve škole se děti zpravidla jazyk učí od třetí třídy a v porovnání se zahraničím nijak nevynikají. Co žáci skutečně umějí, už ministerstvo nesleduje. "Systém ověřování znalostí není vytvořen," přiznává Tichá.

ANGLICKY VE TŘECH LETECH

Libuše Krausová pozoruje svého tříletého syna Jakuba, který anglicky prozpěvuje, že je řidičem autobusu. Za chvíli už rovněž anglicky s ostatními šesti stejně malými dětmi pojmenovává části těla a nakonec si, po výzvě "it is time to eat", bere kousek banánu. Tak jako každé úterý, dorazil včera Kuba spolu s mámou na hodinu angličtiny v jazykovém centru na pražském Chodově, kde se děti mohou učit anglicky už od tří měsíců. "Kubu to tady baví, písničky z kurzu si pouštíme i v autě a opakuje je už i jeho rok a půl stará sestra," říká žena.
Za kurz pro staršího syna dali skoro dvanáct tisíc korun za rok, přesto nelituje. A hodlá časem přihlásit i druhé dítě. Podobné kurzy hlásí plno - zájem rodičů v posledních letech výrazně stoupl.

Jaké máte zkušenosti s výukou jazyků u dětí? Pište na:

vyjadretese@mfdnes.cz

Kdo tedy chce, aby se školák naučil pořádně anglicky, musí se často spolehnout na soukromé kurzy. Ačkoli se tento jazyk učí jen na základkách minimálně šest let, výsledky jsou nevalné. A tak rodičům nezbývá nic jiného než platit tisíce korun ročně za soukromé kurzy.

Jsou mezi nimi však rozdíly - ne každá angličtina pro nejmenší děti skutečně funguje. V jazykovém centru v pražském Chodově centru učí podle metody britské lingvistky Helen Doron, která vede děti k tomu, aby jazyk od začátku používaly, a osvědčila se v mnoha zemích.

"U tříměsíčních dětí se samozřejmě neučí jazyk, ale provádějí se různá psychomotorická cvičení a vše se vede v angličtině," popisuje Zuzana Humplová, která tyto kursy koordinuje.

Do dvou let se utvářejí jazyková centra v mozku

Psycholožka Tamara Cenková se angličtiny ani u takto malých dětí nebojí. "Do dvou let věku se v mozku vytvářejí jazyková centra. Podle toho, kolik jazyků se dítě v tomto věku učí, tolik jazykových center se mu vytvoří," říká.

Varovala však před špatnými učiteli, kteří by děti přetěžovali a do angličtiny je nutili a nerespektovali třeba jejich únavu. Je také chybou, pokud budou rodiče malým dětem mít za zlé, že něco v angličtině nezvládají.

Má jedničku z angličtiny, ale nedomluví se

Celá dětská angličtina navíc může přijít vniveč, pokud nebudou rodiče ochotní platit ji mnoho let. Jakubova matka Libuše Krausová se ostatně už teď bojí, co bude, až děti dorostou do školního věku.

"Vím, že angličtina ve školách nestojí za nic, možná budeme muset i nadále platit podobné kurzy," plánuje spolu s manželem. Běžně se totiž stává, že dítě se v prvních letech na podobných kurzech ledacos naučí, ale pak ve škole tvrdě narazí - pár let v ní cizí jazyk nemá vůbec a pak s ním začíná od nuly. Navíc stylem výuky, který je založený především na memorování.

"Ve škole má syn jedničku, ale na otázku, jak se má, neřekne nic," říká matka jedenáctiletého páťáka Michaela Krejčíková. Začala uvažovat o přestupu na jazykovou školu, ale s překvapením zjistila, že syn se dosud neučil ani minulý, ani budoucí čas. Pokud chce uspět, musí je k rozdílovým zkouškám dostat do hlavy.

Ministerstvo školství ovšem žádné řešení mizerné výuky cizího jazyka nenabízí. Místo toho, aby se zaměřilo na základky, kde je angličtina povinná několik hodin týdně, slíbilo Evropské unii, že podpoří angličtinu ve školkách. Tu dnes rodičům, krom vyloženě na jazyky zaměřených institucí, dle údajů ministerstva nabízí asi polovina z běžných školek.

Podle ministerstva bude angličtina ve školkách zajímavější a hravější než ta školní.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video