Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Topení ve státním: ministerstva jedou na plyn, nyní zkouší rychle zateplovat

  19:37aktualizováno  15. srpna 17:04
Většina ministerstev vytápí budovy, ve kterých sídlí, plynovými kotli a už předem avizují, že nastávající zimu sníží teplotu na kterou dosud kanceláře vytápěla, zjistila redakce iDNES.cz. Pro větší energetické úspory navíc některé resorty své budovy zateplují a mění okna, jiné zacházejí ještě dál a přechází na vytápění tepelnými čerpadly, fotovoltaika pro většinu není reálná.
ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: Profimedia.cz

Uplynulé zimní měsíce vytápěla většina ministerstev kanceláře svých úředníků na 21 stupňů. Nadcházející zimu plánují některé resorty teplotu snížit, další hledají opatření jinde, uvedly v odpovědích pro iDNES.cz.

„Vytápění budov ministerstva financí bylo nastaveno na 21 stupňů, následující topnou sezonu plánujeme, že z důvodu snižování spotřeby bude teplota nastavena na 20 stupňů,“ odpověděl za resort Filip Běhal z tiskového oddělení.

Ministerstvo průmyslu a obchodu, které doporučuje snížit teplotu vytápění jako druhý bod svého manuálu pro šetření energiemi ve veřejných budovách, toto opatření zatím neplánuje. Letošní zimu resort šetřil hlavně na nevytápění vedlejších místností.

Studené radiátory, méně kávy. Jak Češi pocítí drsné šetření v práci

„V uplynulé topné sezoně byl systém vytápění kanceláří a zasedacích místností centrálně nastaven na 21 stupňů. Sklady, archivy, sociální zařízení a chodby se nevytápěly. Nadcházející topnou sezonu předpokládáme dodržení stejného režimu, který odpovídá hygienickým předpisům pracovního prostředí,“ uvedla Miluše Trefancová z tiskového odboru resortu.

Každý stát EU má ušetřit 15 procent spotřeby plynu

Evropská komise uložila členským zemím ve svém plánu „Save gas for safe winter“, tedy „Šetřete plynem pro bezpečnou zimu“, ušetřit 15 procent z obvyklé spotřeby. Vlády mají jít příkladem právě v budovách státních institucí.

„Pokud se dál budeme chovat hospodárně, všichni - veřejné instituce, podnikatelé a občané, i když to někdy je na úkor našeho komfortu, tak to nepochybně zvládneme (dodržet),“ prohlásil na konci července premiér Petr Fiala.

„Každý stupeň dolů ušetří 5 až 10 procent nákladů. Velkých úspor lze docílit i kontrolou času, kdy vytápíte,“ doporučuje přitom ministerský manuál.

„Pro úspory ve spotřebě energií je zejména důležité rozlišování mezi pobytovými místnostmi, kde je vhodné vytápět přibližně na 20 stupňů, a místnostmi, kde je možné vytápění pouze na udržovací teplotu mezi 10 a 15 stupni,“ uvedla Šárka Tomanová z aliance stavebních asociací Šance pro budovy.

Ministerstvo dopravy plánuje obojí. „Tuto zimu byly kancelářské prostory vytápěny průměrně na teplotu 21 stupňů. Následující zimní období plánujeme snížit teplotu o 1 až 2 stupně, významné omezení vytápění společných a trvale neobsazených prostor nebo posílení izolace oken,“ popsal mluvčí resortu Martin Brychta.

Někdo šetřil už letos, jinde topili nad průměr

Takové ministerstvo zemědělství topilo na 20 stupňů již uplynulou zimu a úspory ve spotřebě energií hledá jinde. Resort kultury, který letošní zimní měsíce vytápěl svou budovu na 20,5 stupně, sníží nadcházející zimu teplotu ještě o půl stupně a prodlouží dobu, kdy se budova vytápět nebude.

Naopak na ministerstvu spravedlnosti si mohli úředníci v kancelářích zatopit i na 24 stupňů, nadcházející zimu ale mají šetřit. „Teplota vytápění kanceláří je regulována dle požadavku konečného uživatele termoregulačním ventilem, a to v rozmezí 20 až 24 stupňů. Tuto zimu plánujeme omezit vytápění společných prostor a vydat doporučení zaměstnancům vytápět kanceláře na maximálně na 21 stupňů,“ uvedl za resort spravedlnosti Michal Peskot.

Fiala vyzval občany i firmy k úsporám ve spotřebě. Zimu zvládneme, tvrdí

Na průměrnou teplotu 24 stupňů topili uplynulou zimu i v kancelářích resortu pro místní rozvoj. „V některých budovách nelze centrálně regulovat teplotu, protože jsou jednotlivé kanceláře vytápěny třeba samostatnými akumulačními kamny,“ uvedla mluvčí ministerstva Veronika Hešíková.

„Plánujeme teplotu snížit na 21 stupňů a v rámci dalších úsporných opaření chceme opravit a modernizovat kotelny. K možnostem energetických úspor bude objednáno odborné posouzení. Ministerstvo sídlí v památkově chráněných budovách, proto musí být veškerá řešení projednána s dotčenými orgány státní správy,“ dodala.

Až o tři stupně nad centrální vytápěcí teplotu si mohou přitopit i zaměstnanci ministerstva zahraničí. „Budovy byly vytápěny v komfortní zóně dle normy o teplotě v administrativních budovách. Tuto zimu plánujeme snížit teplotu dle doporučení Evropské unie, přičemž každá kancelář má možnost vlastní regulace teploty o 3 stupně,“ uvedla Mariana Wernerová z tiskového odboru.

V nouzi přituhne

Pokud dojde k zastavení dodávek ruského plynu pro Česko a stavu nouze, navrhuje resort průmyslu pro vytápění přísná pravidla.

V kancelářích by se podle návrhu nové vyhlášky topilo jen na 18 stupňů. Ve školních třídách nebo mateřinkách na 19 stupňů. Respektive je povolená odchylka o jeden stupeň nahoru.

Na ministerstvu zdravotnictví zase teplo utíkalo okny. „Kancelářské prostory byly uplynulou zimu vytápěny na 22 až 23 stupňů. Důvodem jsou nevyhovující okna, která jsou již za svou životností,“ uvedl mluvčí ministerstva zdravotnictví Ondřej Jakob.

Pro úspory dělá nyní resort hned několik věcí. „Zateplujeme část budovy, stropy v některých patrech a podlahy půdy, dojde k výměně i repasi vybraných oken a k výměně tepelného zdroje. Následující zimu budou kanceláře i společné prostory vytápěny na maximální teplotu 21 stupňů,“ vyjmenovává Jakob. Opatřeními chce resort uspořit až 21 procent spotřeby energie.

Některé resorty přejdou na tepelná čerpadla

Většina sídel ministerstev jsou historické budovy, některé jsou přímo chráněné kulturní památky a tak jsou ve stavebních opatřeních limitovány. „Na jakékoli budově se různými opatřeními dá snížit spotřeba energie minimálně o 10 procent. Vnitřní zateplení budov je právě vhodné pro památkově chráněné budovy, u kterých nelze měnit vnější vzezření. Je ale samozřejmě dražší. Existují ale i termoizolační omítky,“ popisuje Tomanová ze stavební asociace.

Plynem topí ve svých sídlech deset ministerstev, resort dopravy sídlící na nábřeží Ludvíka svobody na Praze 1, také hned vedle sídlící ministerstvo zemědělství i průmyslu a obchodu, jehož ikonická budova se nachází nedaleko na Dvořákově nábřeží. Kotelny na plyn mají budovy ministerstva školství a kultury, které leží na Malé straně a resortu pro místní rozvoj na Staroměstském náměstí. Stejně tak i tři resorty blízko Palackého nábřeží, a to ministerstva spravedlnosti, zdravotnictví a práce a sociálních věcí.

Elektřinou je vytápěn jen Černínský palác ministerstva zahraničí a budovy ministerstva financí na Malé straně. Horkovody Pražských tepláren, jehož primárním zdrojem je pálení hnědého uhlí, využívají k vytápění svých budov ministerstvo životního prostředí a vnitra.

Vytápění plynovým kotlem nemusí podle Tomanové znamenat apriori špatnou volbu. „Někde prostě jiná volba než plyn neexistuje. Nejlepším řešením u podobných velkých budov je optimalizovat spotřebu. Samotná změna zdroje nemusí být pro budovu to nejlepší řešení,“ míní.

Změnu zdroje vytápění plánují v blízké době ministerstva financí a průmyslu a obchodu. Z plynu přejdou na tepelná čerpadla. „Připravujeme změnu vytápění s využitím tepelných čerpadel s předpokládanou realizací v horizontu 3 až 4 let,“ uvedla Miluše Trefancová z tiskového odboru ministerstva průmyslu.

MinisterstvoZdroj vytápění
Dopravyplyn
Financíelektřina
Kulturyplyn
Obranyplyn
Práce a sociálních věcíplyn
Pro místní rozvojplyn
Průmyslu a obchoduplyn
Spravedlnostiplyn
Školstvíplyn
Vnitrahorkovod (z elektrárny na uhlí)
Zahraničních věcíelektřina
Zemědělstvíplyn
Zdravotnictvíplyn
Životního prostředíhorkovod (z elektrárny na uhlí)

Ministerstvo financí už v jedné ze svých kancelářských budov tepelná čerpadla nainstalovalo, pokračovat chce nyní i v hlavním sídle naproti Valdštejnské zahrady. „V současné době dokončujeme projektovou dokumentaci na výměnu zdrojů tepla za tepelná čerpadla i v souboru budov v Letenské ulici, kde dosud topíme elektrokotly,“ sdělil Filip Běhal z tiskového oddělení resortu.

O změně přemýšlí i ministerstvo spravedlnosti, i když bez časového horizontu. „Zvažujeme využití fotovoltaických panelů a tepelného čerpadla vzduch/vzduch,“ uvedl Michal Peskot z tamního tiskového oddělení.

Na energeticky úsporná opatření pro veřejné a státní budovy jsou připraveny mnohamilionové dotace. „Národní plán obnovy má na rekonstrukce vedoucí k úsporám energií ve státních budovách připraven 2,9 miliardy korun. Takže peníze na to jsou,“ upozorňuje Tomanová.

Soláry ve městě pohlcují teplo. Vyzkoušeno, kde na střechách fungují nejlépe

Vlastní energii z obnovitelných zdrojů má zatím jako jediný resort životního prostředí, který nainstaloval na svou budovu, benjamínka v porovnání s ostatními paláci, fotovoltaické panely. Získaná energie však k vytápění osmipatrové budovy zdaleka nestačí.

Resorty sídlící v památkově chráněných budovách však u instalace obnovitelných zdrojů naráží na složitost až nereálnost provedení. „U tepelných čerpadel využívajících tepelnou energii ze vzduchu může nastat problém s umisťováním venkovních jednotek, u čerpadel odebírajících teplo ze země zase provedení vrtu,“ popisuje Tomanová.

„Fotovoltaické panely na památkově chráněných objektech, ve kterých ministerstvo školství sídlí, bohužel nejsou reálné,“ odpověděla ředitelka tamního tiskového odboru Lubomíra Černá.

„Jelikož je budova ministerstva zdravotnictví chráněnou kulturní památkou, není možné instalovat fotovoltaické panely,“ uvedl rovněž Jakob.

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Kvestor ČZU: Nejlepší disciplínu měli při nácviku na útok zahraniční studenti

  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Nejednáme. Na obzoru je stávka soudních pracovníků, požadují vyšší platy

25. dubna 2024

Premium Odvádějí vysoce odbornou práci, musejí skládat speciální zkoušky, někdy sami vypracovávají drobná...

Pokroková nenávist k Židům. Jak se z univerzit v USA staly filiálky Hamásu

25. dubna 2024

Premium Na elitních amerických univerzitách vyhánějí Židy takovým stylem, že to tam vypadá jako v Německu...

Karafiátovou revoluci zažehla jediná píseň. Portugalsko vyvedla z diktatury

25. dubna 2024

Málokterá revoluce je spojena s písní a květinou, jako se to stalo té portugalské. Před 50 lety se...

Chtěl se odpálit během olympiády v Paříži. Ve Francii zatkli 16letého hocha

24. dubna 2024  22:47

Kriminalisté ve Francii v úterý zadrželi 16letého mladíka francouzské národnosti, který na...

Svatý grál na suchou kůží na nohou. Přečtěte si, co vám pomůže!
Svatý grál na suchou kůží na nohou. Přečtěte si, co vám pomůže!

30 uživatelů eMimina mělo možnost otestovat krém na nohy od Manufaktury z kolekce Louka. Pomohl vám na suchou a hrubou pokožku chodidel? Přečtěte...

Manželé Babišovi se rozcházejí, přejí si zachovat rodinnou harmonii

Podnikatel, předseda ANO a bývalý premiér Andrej Babiš (69) s manželkou Monikou (49) v pátek oznámili, že se...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Největší mýty o zubní hygieně, kvůli kterým si můžete zničit chrup

Možná si myslíte, že se v péči o zuby orientujete dost dobře, přesto v této oblasti stále ještě existuje spousta...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...