Ministr zemědělství Petr Bendl (29. března 2013)

Ministr zemědělství Petr Bendl (29. března 2013) | foto: Michal Růžička, MAFRA

Ministerstva najímají právníky za desítky milionů, přitom mají vlastní

  • 321
Ministerstva vypisují soutěže na externí právní služby, i když mají celá oddělení vlastních právníků. Úřady se brání tím, že jejich zaměstnanci nemají zkušenosti s velkými kauzami, a tak musí najímat soukromníky.

Přestože mají jednotlivá ministerstva vlastní týmy právníků, jako by na svoji práci nestačily. Resorty si totiž navíc platí i drahé externisty. Například ministr zemědělství Petr Bendl (ODS) vyhlásil tendr na poskytování externích právních služeb za 100 milionů korun. Vítěz soutěže měl ministerstvo zastupovat čtyři roky, tedy ještě dlouho poté, co bude resort řídit už příští vláda.

Proč nestačí právníci ministerstev na běžnou agendu?Čtěte v úterý 28. května

MF DNES v počítači
MF DNES pro iPad a iPhone

Po ostré kritice stínového oponenta Michala Haška (ČSSD) Bendl od sporné soutěže upouští. Podle Armine Artouni z tiskového oddělení uzavře úřad smlouvu pouze na dva roky a cena nepřesáhne 40 milionů. "Zkrácení času i finančního objemu vítám, otázkou je, zda to bude platit i pro další resortem chystané zakázky," reagoval Hašek.

Dál totiž běží příprava zakázky na právní služby, kterou chystají Lesy ČR, jež pod Bendlovo ministerstvo spadají. Lesy hodlají zaplatit za čtyři roky 400 milionů, přitom by podle kritiků zvládly řešit veškeré právní otázky s pomocí svých vlastních zaměstnanců.

"Za mě tam byl odbor se čtyřmi právníky. A za tu dobu si vzpomínám na jeden jediný případ, kdy jsme si nechali udělat externí posouzení asi za sedmdesát tisíc," popsal místopředseda Sněmovny a někdejší ředitel Lesů ČR Jiří Oliva (TOP 09).

Dlouhodobé zakázky na poskytování externích právních služeb přitom chystají i další ministerstva. Ministerstvo práce a sociálních věcí například v současnosti hledá právníky za 42 milionů korun na čtyři roky. Vítěz soutěže by se měl v podstatě zabývat především tím, jak se vypořádat se zpackanými IT zakázkami z doby působení exministra Jaromíra Drábka (TOP 09) a vazebně stíhaného náměstka Vladimíra Šišky.

Do finále směřuje i výběrové řízení na ministerstvu obrany, jehož cílem by měl být výběr pěti advokátních kanceláří za 40 milionů korun na tři roky.

"Tohle by mělo skončit. Většina resortů má vlastní právní oddělení, které by mělo být schopno běžnou agendu pokrýt. A pokud je zde něco složitějšího, tak k tomu tady je Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových," říká stínový ministr práce za ČSSD Roman Sklenák.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video