Vzácná desetikoruna z roku 1993 | foto: fjicoins.cz / aukro.cz

Vzácná desetikoruna z roku 1993 se v aukci vydražila za téměř čtvrt milionu

  • 71
Desetikorunovou minci jen nepatrně odlišnou od těch, kterými běžně platíme, koupil ve středu večer vítěz internetové aukce za zřejmě rekordní sumu – 230 tisíc korun. Několikadenní přihazování sledovalo postupně téměř tisíc lidí a zapojily se do něj tři desítky zájemců.

Patrně nejvzácnější novodobá česká mince – mezi sběrateli žádaná varianta desetikoruny – vznikla na přelomu let 1992 a 1993. A to jako předsérie během rychlé přípravy a výroby nových českých mincí v německé mincovně v Hamburku. Od běžné ražby tehdejších desetikorunových minci se liší menšími písmeny Kč na rubu a vyšší příčnou linkou.

„Autor pak na vlastní přání přepracoval rubovou stranu a zvětšil písmena Kč. Původní podoba byla vyražena v počtu 1 000 kusů, které byly distribuovány výrobcům a provozovatelům zařízení na zpracování mincí k jejich nastavení na nové mince. Prostřednictvím mincovních automatů se pak dostaly do oběhu,“ sdělila iDNES.cz mluvčí České národní banky Petra Vodstrčilová.

Doplnila, že se nedá přesně zjistit, kolik těchto raritních desetikorun stále zůstává v oběhu. „Teoretický poměr vzácnější varianty a ostatních mincí 10 Kč je přibližně 1 : 300 000 kusů, tedy jedna vzácná mince na 600 mincovních balení (sáčků) o hmotnosti přes 2 tuny,“ naznačila mluvčí.

Zlatý desetidukát se vydražil za 14,7 milionu, je nejdražší českou mincí

„Desetikoruny jsou v oběhu nahrazovány novými mincemi rychleji, protože měď desetikorun podléhá oxidaci a opotřebení více než některé jiné mincovní kovy. Starších ročníků je v oběhu již méně. Pravděpodobnost nalezení vzácnější varianty tak každý rok klesá, ale vyloučeno to není,“ dodala.

Ve středu vydraženou minci nabídl do aukce Václav Němec z Příbrami, jehož rodinná firma se zabývá výkupem i prodejem mincí, medailí a bankovek.

Aukce desetikoruny z roku 1993 (5. května 2021)

Autor článku se na něj obrátil s dotazem, zda se k dražené desetikoruně váže nějaká zajímavost.

„Příběh k minci bohužel nemám. Koupil sem ji před pár lety na velké sálové numismatické aukci,“ odepsal prodejce.

U aukční položky uvedl, že nyní existuje maximálně 200 kusů této mince a v oběhu již žádná není. Zřejmě tak chtěl zvýšit její přitažlivost.

Jak ceněnou desetikorunu poznáte? Je na ní vyražen rok 1993 a příčná čára, která protíná písmena Kč vedle číslovky 10, je mírně výš než u běžných mincí.

Vlevo je běžná ražba, vpravo ražba s vyšší příčnou linkou z roku 1993

Před deseti lety se podle sběratelského portálu Numismatika prodávaly tyto vzácné desetikoruny v aukcích až za 35 tisíc korun. Záleželo na jejich stavu – jak moc byly zachovalé. V loňské dražbě se jedna taková desetikoruna vydražila už za 176 tisíc korun.

Teď se cena vyhoupla o další desetitisíce. Vítěz aukce za minci zaplatí přesně 230 200 korun plus poštovné, pokud si ji do Příbrami nepojede vyzvednout osobně.

Zájem je i o nové mince. Například na jubilejní dvacetikoruny čekali lidé před Českou národní bankou i několik hodin (24. října 2018):


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Nejlepší videa na Revue