Premiér Petr Nečas a úřadující předseda opoziční ČSSD Bohuslav Sobotka.

Premiér Petr Nečas a úřadující předseda opoziční ČSSD Bohuslav Sobotka. | foto: René Volfík, ČTK

ČSSD prosadila mimořádnou schůzi Sněmovny k zásahu v ČT a ProMoPro

  • 17
Mimořádná schůze Poslanecké sněmovny, o kterou požádali sociální demokraté, se bude konat 24. března. Opozice chce po vládě vysvětlení kauzy ProMoPro a zásahu v České televizi. Koalice má nicméně dost poslanců, aby překazila schůzi zamítnutím programu.

Mimořádná schůze Poslanecké sněmovny se má zabývat aférou ProMoPro, související s předražením překladatelských služeb během českého předsednictví EU, a nedávným ozbrojeným zásahem Vojenské policie v České televizi.

Aféra ProMoPro

Udělejte si pořádek v dění, které ohrožuje ministra Vondru

Oba případy vedou k ministrovi obrany Alexandru Vondrovi. V kauze ProMoPro figuroval jako tehdejší vicepremiér pro evropské záležitosti a měl zodpovědnost za podřízené, kteří údajně nevýhodné smlouvy podepisovali. Vondra tvrdí, že nemohl sám osobně dozírat na vše.

Jako ministr obrany je Vondra také přímým nadřízeným náčelníka Vojenské policie Vladimíra Ložka. Ložkovi lidé v pátek spektakulárně obsadili prostory České televize a odnesli z nich dokumenty a vybavení redaktorů, protože jim televize s poukazem na ochranu zdroje odmítla poskytnout dokument rozebírající napjaté vztahy na ministerstvu a ve Vojenském zpravodajství.

Jak to dopadne?

Praxe mimořádných schůzí, které iniciovala opozice, naznačuje krátký průběh - koaliční většina může schůzi ukončit zamítnutím programu už na začátku. Zásah v ČT nicméně kritizovala i Vondrova ODS a aféru ProMoPro zase předseda VV Radek John.

Vondra Ložka pár hodin po zásahu zakuklených vojáků v televizi postavil mimo službu. Opozici to ale nestačí a žádá, aby zodpovědnost vyvodil přímo ministr obrany.

Činí se i komunisté, kteří oznámili, že shánějí podpisy pro vyvolání hlasování o nedůvěře vládě. Potřebují 50 poslanců, sami jich ale mají jen 26. Vedení ČSSD žádný příklon k hlasování o nedůvěře neavizovalo.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video