Poslanci ANO, KSČM a SPD neschválili mimořádnou schůzi o situaci v GIBS

  • 402
Na uzavřené mimořádné schůzi jednali poslanci o snaze premiéra v demisi Andreje Babiše dostat z funkce šéfa GIBS Michala Murína. Podle šéfa poslanců TOP 09 Miroslava Kalouska ale „faktická vládní koalice“ ANO, komunistů a SPD neschválila program schůze. „V této fázi věc nepatří na jednání Sněmovny,“ řekl ministr spravedlnosti Robert Pelikán z ANO

Premiér podle Pelikána při zahájení řízení s Murínem, které může vést k jeho odvolání, postupoval jako nezastupitelný a monokratický správní orgán.

„Nikdo nesmí rozhodovat ve věci, která nějakým způsobem může ovlivnit jeho vlastní situaci,“ odmítl to Kalousek, když vysvětloval, proč jeho strana vyvolala schůzi. To, že trestně stíhaná osoba rozhoduje o sesazení šéfa GIBS, tedy instituce, která může ovlivnit i pozici vyšetřovatele případu, která se jí přímo týká, označil za kolosální konflikt zájmů, která nemá s právním státem nic společného.

Šéf lidovců Pavel Bělobrádek stručně popsal, co se v sále dělo. „Pan Babiš v podstatě řekl, že k tomu nebude nic říkat a odešel. Já to považuji za nedůstojné Poslanecké sněmovny,“ řekl Bělobrádek. „Schůze dopadla bohužel tak, jak se očekávalo,“ uvedl šéf Pirátů Ivan Bartoš.

To, aby schůze byla uzavřená, prosadily ANO, KSČM, SPD a ČSSD na návrh předsedy klubu poslanců ANO Jaroslava Faltýnka. Považujeme tu schůzi jen za propagační výstřel,“ řekl šéf poslanců KSČM Pavel Kováčik, jehož strana konání mimořádné schůze odmítla.

„Postup Andreje Babiše považujeme za velmi netransparentní,“ řekl šéf poslanců ČSSD Jan Chvojka. I podle něj není jasné, zda za snahou Babiše vyměnit Murína není pokus o to, aby byl následně odstaven vyšetřovatel případu čerpání padesátimilionové dotace na farmu Čapí hnízdo Pavel Nevtípil.

V kauze je stíhán Babiš, členové jeho rodiny i šéf poslanců ANO Jaroslav Faltýnek. Policie se domnívá, že mohlo jít o podvodné čerpání evropské dotace, na kterou neměl Babiš nárok, protože dotační program byl určen pro malé a střední podnikatele.

A jak může pozice šéfa GIBS souviset s případem Čapí hnízdo? Podle politiků stran, které o mimořádnou schůzi usilují, tak, že je to právě GIBS, která se může postarat o výměnu vyšetřovatele, když toho současného obviní z nějakého trestného činu. Babiš se má podle poslanců zpovídat z toho, že mu nejde právě o toto.

„Je nám líto, Sněmovna musí opět ztrácet čas kauzami spojenými s obviněným premiérem. Například my bychom chtěli místo toho projednávat naše návrhy týkající se zjednodušení podnikatelského prostředí, jak motivovat úspěšné lidi účastnit se komunální politiky, aby pravá ruka prezidenta byla bezpečnostně prověřená a aby učitelé měli odpovídající platy. To bohužel kvůli kauzám premiéra nejde a nám je to líto,“ uvedl předseda poslaneckého klubu STAN Jan Farský.

Babiš má na schůzi vysvětlovat kázeňské řízení s ředitelem GIBS Michalem Murínem. V souvislosti s řízením by mohl být Murín dočasně zproštěn výkonu služby. Babiš se nejprve snažil přimět Murína k rezignaci, že to bude „bez skandálu“. Šéf GIBS rezignovat odmítl. Babiš pak řekl, že v Murína ztratil důvěru a zpochybnil hospodaření inspekce.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video