Senátorce Miluši Horské způsobí ztracená hlasovací karta nejednu potíž.

Senátorce Miluši Horské způsobí ztracená hlasovací karta nejednu potíž. | foto: Michal Klíma, MAFRA

O zvýšení DPH hlasovala i nepřítomná senátorka

  • 301
Senát řeší skandál s hlasovací kartou senátorky Miluše Horské, se kterou někdo ve čtvrtek hlasoval o klíčovém zákoně o DPH, přestože Horská vůbec nebyla v sále. Není úplně jasné, jestli to byl úmysl, nebo omyl. Každopádně panuje v Senátu při hlasování poněkud nepořádek.

Zákon o zvýšení daní nakonec neprošel a Senát ho vrátil do Sněmovny (více o hlasování čtěte zde). Už před hlasováním to vypadalo, že zvýšení DPH neprojde, levice měla většinu, ale stoprocentně jisté to nebylo. I kvůli náhlým absencím.

Příběh se udál nejpravděpodobněji takto: roztržitá Horská (bezpartajní senátorka, členka klubu KDU-ČSL) měla vydanou náhradní kartu, tu zapomněla o polední pauze zasunutou v hlasovacím zařízení a šla pryč. Pak ji vytáhl jeden sociálnědemokratický senátor a hlasoval s ní.

Reakce Senátu

Nešlo o úmyslnou machinaci, byl to omyl - celé znění zde

Horská vše vysvětluje tak, že náhradní karty bez fotografie a jména jsou si hodně podobné – liší se jen číslem. A že podobně roztržitý kolega si myslel, že má tu svoji, jenomže ve skutečnosti hlasoval za Horskou.

Celá věc vyšla najevo, když si zákonodárci všimli, že Horská není přítomna, ale přesto hlasuje. Následovala kontrola hlasovací techniky a na plénu se pak uvažovalo, že by se ten den hlasovalo pro jistotu aklamací (senátor by musel hlasitě sdělovat své ano, či ne).

Problémy s hlasovací kartou nejsou ničím novým

Horská nechtěla prozradit, kdo přesně manipuloval s její kartou. "Byl to jeden starší senátor. Mohl se splést. Úmysl vylučuji," řekla v neděli senátorka. Že nebylo něco v pořádku, zachycují i stenozáznamy, které si může každý dohledat. "Někde tady musí poletovat karta paní Horské, ať už originální, nebo náhradní," divila se nejdřív místopředsedkyně horní komory Alena Palečková.

"Já to považuji za velmi závažnou věc, když spoléháme, že technika, která nám tady počítá hlasy, je v pořádku," ozval se posléze senátor Richard Svoboda z ODS. V neděli se ozval MF DNES jeden senátor, který přišel s jinou, ještě závažnější verzí: že se mu Horská svěřila, že vědomě půjčila kartu jinému kolegovi, aby hlasoval za ni. Horská však podobnou hypotézu v neděli odpoledne označila za nesmysl.

Podobná věc už se v parlamentech stala několikrát, i když s vážnějšími následky. Pokutu deset tisíc korun dostala loni poslankyně za Věci veřejné Jana Drastichová, když z hlasovacího zařízení vytáhla dvě karty svých nepřítomných kolegů, takže uměle snížila kvorum (více o případu Drastichové čtěte zde). Na Slovensku zase pozdější premiérka Iveta Radičová hlasovala za kolegyni, a když se vše provalilo, složila mandát.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video