Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Diskuze

Lékařské fakulty by měly ročně nabírat o 200 mediků víc, navrhl Ludvík

Lékařské fakulty by v ideálním případě měly nabírat o patnáct procent více studentů, což odpovídá 150 až 200 uchazečům ročně. Řekl to ministr zdravotnictví Miloslav Ludvík v pořadu Partie na televizi Prima. Poslanec Bohuslav Svoboda (ODS) to nepovažuje za řešení krize s nedostatkem lékařů.
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Z pohledu pacienta:

Konečně někdo řekl o úrovni českého zdravotnictví alespoň částečnou pravdu - nejhorší ve srovnání se západem. Také - snad - výměna ministra bude znamenat konec dlouholeté nenávistné Babišovy ofenzivy proti Němečkovi a konec jeho výmyslu, že zdravotnictví je pouze " černá díra" a to,co pan Ludvík prohlašuje - zavedení nových, byť i dražších moderních metod nových léků do českého zdravotnictví se uskuteční. Několik posledních let jsem, bohužel, na české zdravotnictví odkázán a skutečně je to bída - objednávky na odborné vyšetření nebo PC či magnetickou rezonanci za cca 3-4 měsíce, úroveň některých lékařů, kteří do nálezu pouze přepisují předchozí zjištění a jediný lékařský výkon je změření tlaku a předepsání nějakých pilulek, bez kontroly zda skutečně "zabraly".

0 0
možnosti

Evidentně nemáte žádnou zkušenost se zdravotnictvím v jiných zemích. To české je obecně na velmi vysoké úrovni. Čekací doby u nás máte ještě hodně slušné. Pravda, díky komunistickým vládám zleva i zprava si nemůžete připlatit za nadstandardní vyšetření/ošetření mimo pracovní dobu. To ale není chyba lékařů. Mnozí operatéři by klidně za příplatek soukromou klientelu operovali, ale nesmí. Taky si pletete špatnou úroveň českého zdravotnictví s limitem vědeckého poznání. To, že vám lékař nedokáže pomoci bývá prostě často na vrub toho, že na daný problém žádná jednoznačně příčinná léčba není a léčí se tzv symptomaticky.

0 0
možnosti

Zase jeden chytrej ̈" - já jsem před pár lety také učila na LF - a už tenkrát ̈to bylo s prostorovými i personálními kapacitami na doraz !! 8-o

0 1
možnosti

P71e31t41r 52K96e42ř

23. 1. 2017 12:20

Pan ministr byl asi na školení u Babiše. Zvýšením počtu uchazečů se automaticky nezajistí dostatečný počet lékařů v ČR. Tak jako zvýšením tržeb díky EET se automaticky nezlepší stav státní kasy. To je logika houpajícího koně.

2 1
možnosti
Foto

Tohle plyne z analýz ÚZIS, který konečně po několika letech zbytečnosti opět pracuje. Problém je, že si to ministr Kulich představuje tak trochu jako Hurvínek válku - jednak navýšení studentů je jen jeden krok z mnoha dalších nezbytných kroků a jednak na navýšení studentů nejsou kapacity. Židle by byly, ale pro klíčové předměty prvního ročníku (anatomie a histologie) nejsou lidi, na hraně jsou i některé další předměty teoretického základu.

0 1
možnosti

Snad ma stat svuj statisticky urad a tak by mnel vedet kolik doktoru v kterem kraji jde do duchodu!! a ne umele navysovat zasoby neceho co nepotrebuje!!!

pokud si tu nekde studuje a potom jde za lepsi nepr do nemecka toz to si musi stat ohlidat a ne navysovat!!!

0 1
možnosti
Foto

Ne, nemá. Tohle sledoval ÚZIS, který byl de facto paralyzován a teprve poslední dobou ho doc. Dušek dokázal trochu vzkřísit. Na rozdíl od lumenů doc. Dušek otevřeně varuje před tím, že naše zdravotnictví kvůli věkové struktuře i za předpokladu stávající potřeby lékařů směřuje do kopru i podle dat, které má. A to na jiném místě opakovaně varuje, že má data o úvazcích, nikoliv o lidech, takže někteří lékaři se počítají několikrát (např. služby v klinických oborech, mrtvé duše pro akreditační potěmkiniádu v laboratorních oborech,...).

0 0
možnosti

Teď jde jen o to aby to nebylo na úkor kvality rozhodně bych se přimlouval spíš o zpoplatnění vysokých škol nakonec když chcete být pilotem tak si musíte zaplati sakramentsky drahý kurs a následně povinné lety a vůbec nemáte zaručeno,že někdy budete profesionální pilotem .

0 0
možnosti
Foto

Výborný nápad. Pokud absolvent lékařské fakulty začne s druhem bratru tři čtvrtě miliónu (plus nějaký bakšiš pro banku, nějaké navýšení,... takže spíše milión), bude celý žhavý, aby nastoupil do českého zdravotnictví za +- 25 tisíc (s možností ilegálních služeb v rozsahu až další pracovní doby a ve vyšším věku s možností působit např. jako mrtvá duše na okrese). Skoro bych řekl, že školné na vysokých školách by v případě medicíny dost výrazně posunulo všechny nerozhodné (a to je nejméně polovina promočního ročníku) k tomu, aby šli do civilizace, kde takový dluh splatí v rozumném horizontu.

0 1
možnosti
Foto

Nikdo nechce do zdravotnictví moc "řezat", je to po pivu druhá nejchoulostivější politická otázka u nás... Podle mého (troufnu si říct kvalifikovaného) názoru:

XStudium trvá příliš dlouho - po čtyřech letech bych je větvil přinejmenším na chirurgické a interní obory a již zde by začal tzv "kmen" a ne po 6 letech studia. (což je nebetyčná zrůdnost, kterou systém akorát nahání mladé lékaře k lůžkům, kde lékaři chronicky chybí).

XAtestace v Německu je proti tomu procházka růžovým sadem a máte z toho stejnou euroatestaci, jako u nás, ale u nás jí děláte jako za Rakouska-Uherska.

XAbsence spoluúčasti pacienta - jak to, že to ve stomatologii jde? Máme tolik pojišťoven, které akorát sosají ze státního krmítka, tak by pojišťovaly nadstandard a spoluúčast nějakým šikovným tarifem.

X Pokřivené pojišťovnictví. Na ten "bazál" by stačila jedna, státní pojišťovna - ostatně jsou to peníze vybírané na základě zákonné povinnosti, tak proč je dávat komerčním BANKOVNÍM subjektům, které si navíc za své pojišťence vybírají jen mladé, zdravé zaměstnance. Kocourkov!

...atd, takže přijmout víc uchazečů? Záplata, patlání, flikování, nic neřešící. Bez peněz pro lékaře - ne pro pojišťovny - s tím nehnete!

0 1
možnosti
Foto

...a samozřejmě volný trh s poskytováním zdr. péče - ne jako nyní, kdy rozhoduje POJIŠTOVNA, s kým uzavře smlouvu a s kým nikoliv. Kvalitu ordinace schválí nezávislý akreditační orgán a pokud je pracoviště způsobilé, může ošetřovat. A platit bude pacient hotově, nebo kreditem od důvěryhodné pojišťovny a proplacení bude na základě vyúčtování požadovat po své pojišťovně. Jak jednoduché a efektivní. Dokud u nás vládnou pojišťovny, je to celé nakřivo.

0 0
možnosti

M73i51l32a26n 21K66e46s54l

22. 1. 2017 20:57

Jo ještě maličkost.Něco udělat pro to,aby nám pak neutíkali do zahraničí.Platit školné nebo ten co se zaváže,že po vystudování bude za každý rok studia pracovat u nás, třeba tři roky,studium zdarma.

4 0
možnosti
Foto

Jaké zahraničí? Jsme v EU, máme Schengen... Jen na ty peníze se zapomnělo. A co takhle spoluúčast, na to jste nepomyslel?

0 0
možnosti

Studium medicíny, stejně jako každé jiné bych nechal daného studenta platil v plné výši :)

1 2
možnosti

A odborníky bude stát získávat kde? U míchaček? Každý stát je tak rozvinutý, jak vzdělané má obytavele, proto investice do vzdělání je jedna z nejnávratnějších... jen je samozřejmě potřeba to dělat koncepčně. Možná kdybychom měli vzdělanější politiky, nemusíme teď tyto otázky vylidnění některých oborů (učitelství, lékařství atd.) vůbec řešit.

2 1
možnosti

Skvělý nápad!!!

Investujeme miliardy, aby jsme získali 200 studentů medicíny navíc, kteří poté, co zdarma vystudují, opět utečou do ciziny, protože český systém získávání atestací je špatně nastavený a hlavně, plat začínajícího lékaře je 15 000,-Kč.

Tomu říkám super plán, ještě že máme tak skvělé politiky, kteří si umí se vším poradit, děkujeme!!!

2 0
možnosti

Proč hned miliardy? Máte vůbec pocit, kolik stát platí za jednoho studenta lékařské fakulty? Nevím teď úplně nejaktuálnější čísla, ale inflace zase tak velká doteď nebyla a před pár lety to bylo asi 100 tisíc ročně. Třeba zubaři nebo veterináři jsou "dražší". Takže 100 tisíc ročně, krát 6 let studia, krát 200 kusů - to mi vychází na 120 milionů. Kde máte ty Vaše miliardy? To až kdyby něco podobného běželo aspoň 8-9 let, tak by se náklady dostaly na jednu miliardu...

0 0
možnosti

Nevím, jak jinde, ale u nás není kapacita odučit víc lidí.... tak nějak chybějí kvalifikovaní lékaři, kteří by předávali své zkušenosti dále... Je problém vůbec zajistit základní provoz...

1 1
možnosti
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Policie zadržela mladíka, který v tachovské škole vyhrožoval blízkým spolužačky

23. dubna 2024  15:03,  aktualizováno  24.4 17:22

Policisté v úterý zadrželi ve škole v Tachově mladíka, který nožem vyhrožoval zabitím. Při...

Desítky miliard dolarů pro Ukrajinu a zákaz TikToku. Biden to podepsal

24. dubna 2024  17:16,  aktualizováno  17:18

Aktualizujeme Ve středu podepsal americký prezident Joe Biden po několikaměsíčním schvalování v Kongresu zákon...

Izrael pokročil v přípravě akce v Rafáhu, civilisty ochrání, uvedl mluvčí vlády

24. dubna 2024  16:55

Izrael pokročil v přípravách pozemní operace namířené proti palestinskému hnutí Hamás v Rafáhu na...

V nahrávkách si stěžoval na bankovky. Bystroně z AfD potápí důkazy

24. dubna 2024  16:53

Nové důkazy v kauze německého politika strany Alternativa pro Německo Petra Bystroně potvrzují...

Slož puzzle a vyhraj jedinečné dárky od značky BEBELO
Slož puzzle a vyhraj jedinečné dárky od značky BEBELO

Každý den po celý tento týden můžete vyhrávat jedinečné dárky od značky BEBELO.