Prezident Miloš Zeman

Prezident Miloš Zeman | foto: Václav Šlauf, MAFRA

Zeman: Kdo je tady prezident? Ústava nestanoví lhůtu na výměnu ministra

  • 1417
Česká republika se ocitla na hraně ústavní krize. Tato slova prohlásil ve čtvrtek večer předseda ČSSD Jan Hamáček, když opět nepřesvědčil prezidenta Miloše Zemana k odvolání ministra kultury Antonína Staňka. Proč nechce nátlaku ČSSD vyhovět, se prezidenta Zemana ještě před schůzkou s Hamáčkem ptali v Bystřici nad Pernštejnem i redaktoři MF DNES.

Bude někdy Michal Šmarda (vyžadovaný kandidát ČSSD - pozn. redakce) ministrem kultury?
Mám o tom velmi silné pochybnosti.

Z jakého důvodu?
Mohu ty důvody říct od méně důležitého k důležitějším. Méně důležitý je, že pan Staněk je vysokoškolský docent, zatímco pan Šmarda má maturitu. Důležitější důvod je, že jako primátor Olomouce se pan Staněk samozřejmě zabýval kulturou, protože Olomouc je kulturní město. Zatímco pan Šmarda se s kulturou nikdy neseznámil. 

Nu, teď přijde třetí, možná nejdůležitější důvod. Pan Hamáček pana Staňka podporoval až do doby, než pan Staněk vyhodil pana Fajta (bývalého šéfa Národní galerie Praha - pozn. red) za to, že si pan Fajt sám se sebou podepsal smlouvu na jeden milion korun. To je taková běžná praxe, kdo by o tom pochyboval? V tomto okamžiku pan Hamáček změnil názor a snažil se pana Staňka zbavit. No, já si je pozvu někdy v létě do Lán, pokusím se je smířit. Jestli se mi to podaří, nebo nepodaří, to je otázka.

Michal Šmarda v rozhovoru pro Právo řekl, že vlastně ministrem moc být nechce, že byl „ochoten to přijmout, pokud se na tom ústavní činitelé domluví“, ale jelikož to už trvá měsíc a půl, tak ho to moc nebaví. Sdělil něco podobného i vám při vaší úterní schůzce?
Víceméně ano. Pan Šmarda ať si vybere. Buď chce být ministrem, nebo pomoci ČSSD jako volební manažer. Kladl jsem důraz na to, aby byl tím volebním manažerem, jak byl původně určen, protože pro sociální demokracii jsou krajské volby klíčové, ale zatím to nevypadá příliš dobře. Takže když pan Šmarda splní svoji historickou roli a trošku tu sociální demokracii pozvedne při přípravě na krajské volby, bude to daleko víc, než kdyby dělal ministra kultury. 

Mimochodem, teď mi říkal Jirka Ovčáček, že vyšel průzkum agentury SANEP, podle kterého je nejpopulárnější ministr za ČSSD – hádejte kdo? Antonín Staněk. Druhý za ČSSD je Mirek Toman. No, přesně ti, kteří lezou krkem těm… Jak se jmenuje ten pitomeček? No, ono je tam těch pitomců víc. Myslím toho z Prahy… Dolínek (poslanec ČSSD Petr Dolínek – pozn. red.)

Nepřipadá vám, že z Jana Hamáčka děláte trochu onuci? On je předseda ČSSD, vybral si kandidáta na ministra, premiér Babiš to odsouhlasil, dle ústavy by tedy měl být Šmarda jmenován. Ale Vy říkáte Hamáčkovi, ať si z něj udělá volebního manažera. To si s ním trochu leštíte boty, že?
A kdo je tady prezident, pane redaktore? Prezident je ten, kdo jmenuje a odvolává ministry. Ústava nestanoví žádnou lhůtu, kdy má prezident reagovat na návrh výměny dvou ministrů. A jak říkal Václav Havel: Prezident není automat na podpisy.

Česko je na hraně ústavní krize, řekl Hamáček. ČSSD má nakročeno z vlády

Nevznikla celá situace jen kvůli vaší údajné dohodě s Antonínem Staňkem, o které MF DNES psala už v lednu? Že když vám Staněk přinese hlavu Jiřího Fajta, pomůžete ho udržet ve vládě... Není to její naplňování?
Žádná taková dohoda neexistovala. Tečka.

Že ministrem nikdy nebude, jste měl říct Šmardovi už v úterý. Hamáček následně nechal sepsat ministry za ČSSD rezignační dopisy a šel s nimi za Babišem s tím, že na vás premiér buď podá kompetenční žalobu k Ústavnímu soudu, nebo z vlády odejdou. Chvíli bylo ve hře i to, že by sociální demokraté hlasovali pro nedůvěru vládě. Co jste tomu říkal?
Nu, už jednou jsem vyjádřil názor, že kdyby sociální demokracie opustila vládu, tak by to znamenalo personální rekonstrukci vlády. Nic více, nic méně. Z důvodů, které vy oba znáte, se dá očekávat, že by podpora vládě v tomto případě byla ze strany SPD. A je-li tomu tak, pak by sociální demokracie spáchala kolektivní sebevraždu. Protože by se už nikdy do vlády nedostala.

V koaliční smlouvě mezi ANO a ČSSD přece pro takový případ stojí, že podají-li všichni sociálnědemokratičtí ministři demisi, tak ji do týdne podává i ministerský předseda Babiš a tím jeho vláda končí.
Ano. Aniž bych byl příliš vtíravý, tak bych vás rád upozornil na slovo všichni.

Rezignační dopis prý podepsal i ministr zemědělství Miroslav Toman, který bývá pokládán za vašeho muže. Znamená to tedy, že by z kabinetu neodešel opět Antonín Staněk?
Tak celou dobu mluvíme o panu Staňkovi. No, tak co má být, že?

Chaos ČSSD. Veselý mluví o žalobě na Zemana, Hamáček ji popírá

Při hlasování o nedůvěře vládě nakonec Hamáček couvl, byť byli poslanci ČSSD bojovně naladěni. Celé to působilo až směšně. Hlavním výstupem z hlasování pak nebylo, že svými kauzami zatížený premiér Babiš ustál hlasování o nedůvěře, ale že ČSSD opět nevěděla, co chce. Jak jste to vnímal vy?
Když je někdo ve vládě, nemůže hlasovat sám proti sobě. To je politická abeceda. No a pokud jde o to, zda sociální demokraté chtějí odejít z vlády… Já sám jsem doporučoval jejich koalici s hnutím ANO. Myslím si, že by je mohla zachránit. Ale pokud se budou chovat tak bláznivě, jako se až dosud chovají, tak je nezachrání už vůbec nic. Směšné to je, hysterické také. Ale víte, já to beru s určitou dávkou soucitu. Proč? Protože sociální demokracie je frustrována debaklem v evropských volbách a ještě se z tohoto debaklu nevzpamatovala. Chová se hystericky, teď vyhrožuje odchodem z vlády kvůli jednomu ministrovi. 

Ale nezapomeňte, že ještě nedávno vyhrožovala odchodem z vlády kvůli nějakému panu Semínovi, jehož jméno je mi naprosto neznámé a jehož funkce měla být člen Rady ČTK, což je naprosto bezvýznamná instituce. Respektive ČTK není bezvýznamná instituce, ale ta rada ano. Takže je to hysterie. Protože normální strana tímto nevyhrožuje. Proč by to dělala? Velmi bych přál sociální demokracii, aby své vibrující nervy uklidnili, aby neviděli nepřátele ve svém okolí, ale ve svých neschopných funkcionářích. A těch má víc než dost.

Pokládáte Hamáčka za neschopného funkcionáře?
Ne. Ale patří mezi ně mnoho jiných. Dolínci a další.

Sociální demokraté teď šermují různými ultimáty vůči vám i Babišovi. Od vás chtějí znát, kdy se stane Šmarda ministrem, od premiéra požadují ujištění o podání kompetenční žaloby k Ústavnímu soudu na vás v případě, že byste to odmítl. Kvůli tomu za vámi jel ve čtvrtek narychlo Hamáček. Co tomu říkáte?
Pana Hamáčka pozvu – ale to už jsem udělal telefonicky, a dokonce jsme se na tom dohodli před tím, než za mnou jel na Vysočinu – na 12. července do Lán spolu s panem Staňkem, abych se je pokusil usmířit. To je poslední, co jsem ochoten pro sociální demokracii udělat.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Nejlepší videa na Revue