Prezident Miloš Zeman udělil Řád Tomáše Garrigua Masaryka apoštolskému nunciovi...

Prezident Miloš Zeman udělil Řád Tomáše Garrigua Masaryka apoštolskému nunciovi Giuseppemu Leanzovi, který v Česku zastupuje Vatikán. (21. 3. 2018) | foto:  František Vlček, MAFRA

Prezident Zeman udělil papežskému nunciovi Řád T. G. Masaryka

  • 16
Prezident Miloš Zeman udělil Řád Tomáše Garrigua Masaryka apoštolskému nunciovi Giuseppemu Leanzovi, který v Česku zastupuje Vatikán a letos ve své funkci končí. Druhé nejvyšší státní vyznamenání České republiky mu předal při slavnostním ceremoniálu na Pražském hradě.

Leanzovi bylo letos 75 let, a proto končí na pozici apoštolského nuncia v ČR. Jeho nástupce by měl být znám během letošního roku. Řád Tomáše Garrigua Masaryka dostal podle Hradu za vynikající zásluhy za rozvoj demokracie, humanity a lidská práva.

Nuncius Leanza v Praze zastupuje Vatikán od října 2011. Do funkce ho jmenoval papež Benedikt XVI.

Vzhledem k tomu, že Leanza je cizí státní příslušník, mohlo mu být české státní vyznamenání uděleno i jindy než v řádové dny, kterými jsou 28. října a 1. ledna.

Řád TGM je druhé nejvyšší české vyznamenání po Řádu bílého lva. Zeman ho udělil do dnešního dne 13 osobnostem, vyznamenal jím i cizí státní příslušníky. Zeman také dosud ve funkci prezidenta vyznamenal několik cizinců Řádem bílého lva. Udělil ho třeba slovenskému premiérovi Robertu Ficovi, jordánskému králi Abdalláhu II. nebo zachránci židovských dětí Nicholasu Wintonovi.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video