Miloš Zeman

Miloš Zeman | foto: Reuters

Zemana by volila až třetina lidí. Velká část stále váhá, ukázal průzkum

  • 111
Současného prezidenta Miloše Zemana by znovu volila až třetina lidí, kteří plánují přijít k přímé volbě hlavy státu. Za ním by se umístili bývalý předseda Akademie věd ČR Jiří Drahoš a podnikatel a textař Michal Horáček. Více než čtvrtina lidí stále neví, koho by volila, vyplynulo z průzkumu CVVM.

Volit chce rozhodně 42 procent lidí a dalších 25 procent dotázaných uvedlo, že se možná zúčastní. Účast by tak mohla dosáhnout až 67 procent. Při přímé volbě prezidenta v roce 2013 byla účast v prvním kole 61,3 procenta a ve druhém 59,1 procenta z oprávněných voličů.

Z dotázaných, kteří by chtěli volit, by nejvíce lidí - celkem 31 procent - dalo hlas Zemanovi. Drahoše by si vybralo 18 procent a na třetím místě je se 14 procenty podnikatel a textař Michal Horáček. Za prvními třemi kandidáty jsou s velkým odstupem senátor Jaroslav Kubera se dvěma procenty, dále bývalý šéf Škody Auto Vratislav Kulhánek a lékař a aktivista Marek Hilšer shodně s jedním procentem. U nikoho dalšího již podpora nepřesáhla jedno procento.

Toto pořadí kandidátů podle preferencí ale podle CVVM není volebním modelem a nemusí předpovídat skutečný výsledek volby. Mezi možnými účastníky voleb je totiž stále velký podíl nerozhodnutých, dohromady 28 procent.

Účastníci průzkumu také hodnotili, nakolik jsou pro ně uchazeči o úřad hlavy státu přijatelní. Kandidáty bodovali na škále od nuly pro zcela nepřijatelného adepta až po deset bodů pro nejpřijatelnějšího. Nejlepší průměr hodnocení měl Drahoš s 5,90 bodu, Zeman byl druhý s 4,92 bodu. Drahoše ale zhruba třetina dotázaných nehodnotila vůbec, protože jej nezná, nebo nevěděla, jak jej hodnotit. Zemana neohodnotilo pouze šest procent dotázaných.

Průzkum provádělo CVVM v období od 4. do 14. září. Zúčastnilo se ho 970 obyvatel České republiky starších 15 let.

Voličské preference prezidentských kandidátů – září 2017 (%)

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Nejlepší videa na Revue