Jaký prezident byl Miloš Zeman prvních pět let? Oznámkujte ho

  • 415
Už příští týden skončí první pětiletka Miloše Zemana na Hradě a plynule na ni naváže druhá. Před pěti lety sliboval, že se stane prezidentem dolních deseti milionů. Jak se mu to povedlo? Třetího prezidenta samostatné České republiky můžete v jeho poločase oznámkovat v anketě iDNES.cz.

V inauguračním projevu před pěti lety sliboval Miloš Zeman jako první přímo zvolená hlava státu, že chce být prezidentem všech občanů, bez rozdílu jejich politických názorů (celý jeho první inaugurační projev si připomeňte zde).

„Jsem si vědom toho, že tento závazek nemohu naplnit pouhými slovy, ale především konkrétními činy v průběhu svého funkčního období,“ uvedl 8. března 2013. Některé jeho činy jsme připomněli v profilu sepsaném před letošní prezidentskou volbou (viz PROFIL: Ze samotáře a knihomola vyrostl politický predátor chrlící bonmoty).

Vysvědčení pro Miloše Zemana

Oznámkujte prezidenta za prvních pět let jeho vládnutí. Známkování je jako ve škole – jednička je nejlepší a pětka nejhorší známka. Hlasovat můžete do pondělí 5. března do 13 hodin zde.

Hned po nástupu na Hrad nechal Zeman vyvěsit vlajku Evropské unie, ale během pěti let ochladl jeho kladný vztah k přijetí eura kvůli Řecku a jedním z jeho spojenců se stalo hnutí SPD požadující odchod z Evropské unie.

Zeman se také postavil do čela bojovníků proti přijímání migrantů směřujících do Evropy. V den sametové revoluce 17. listopadu 2015 vystoupil dokonce na Albertově na demonstraci Bloku proti islámu po boku Martina Konvičky. „Tahle země je naše. A tahle země není a ani nemůže být pro všechny,“ prohlásil.

Ačkoli při nástupu do funkce Zeman říkal, že nebude dávat žádné milosti, omilostnil v květnu 2017 nájemného vraha Jiřího Kajínka po 23 letech, které strávil ve vězení. Celkem udělil sedm milostí.

A zatímco mu při jízdách po republice aplaudují jeho příznivci, Zeman jako by si liboval v tom, když dokáže naštvat své oponenty. Jako když v lednu 2015 na fóru k holocaustu prohlásil, že „jeden z největších českých novinářů Ferdinand Peroutka uveřejnil v prestižním časopise Přítomnost článek s titulkem Hitler je gentleman“. Takový článek však Peroutka nikdy nenapsal, a tak se na Hradě dosud nenašel.

Když nedávno o vůdci Pražského jara Alexandru Dubčekovi řekl, že patří mezi ty, kdo se „podělali strachy“, nelíbilo se to ani Zemanovu spojenci Babišovi.

Prezident má důvěru 55 procent obyvatel Česka (podrobně se podívejte zde). Od ledna do prosince loňského roku se jeho důvěra pohybovala mezi 41 až 55 procenty. Největší úpadek Zeman zaznamenal v květnu, tedy během vládní krize vyvolané spory mezi bývalým premiérem Bohuslavem Sobotkou a tehdejším ministrem financí Andrejem Babišem.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video