Zvažoval jsem, že Balaše nejmenuji, řekl Zeman. Smiloval se kvůli Fialovi

  11:19aktualizováno  12:50
Podle prezidenta České republiky má nově jmenovaný ministr školství Vladimír Balaš na svém kontě několik škraloupů, které ho diskvalifikují. Miloš Zeman to uvedl v nedělním diskuzním pořadu Partie na CNN Prima News. Zvažoval, že nástupce Petra Gazdíka nejmenuje, ale nakonec kvůli předsednictví ČR v Radě EU vyhověl premiéru Petru Fialovi.

„Já bych s tím hlasováním o nedůvěře počkal po předsednictví,“ sdělil Zeman. Dalším faktorem, který prý způsobil jeho sympatie k premiérovi, byl fakt, že se musel těsně před začátkem předsednictví potýkat s vládní krizí způsobenou korupčním skandálem s názvem Dozimetr, který se odehrál zejména v rámci hnutí STAN. I proto Fialovi vyhověl.

„Představa, že by prezident měl rozkližovat vládu, je naivní,“ sdělil Zeman na dotaz moderátorky Terezie Tománkové, proč je vstřícný k premiérovi, ale silně kritický k celé vládě. Podle Zemana se vláda rozklíží sama, protože je tvořena stranami s rozdílnými názory. Pokud by byla koalice tvořena ze stejných názorů, jednalo by se podle Zemana logicky o krok zpět, protože to veřejnost zažila během socialismu do roku 1989.

„Vláda je u moci jen půl roku, takže chci být opatrný v její kritice, ale měla alespoň něco připravit. Je tu jen poněkud směšné snížení daně na naftu, které bylo během týdne překompenzováno růstem cen nafty, příslib tarifu pro spotřebu energie, a to je vše,“ uvedl v neděli Miloš Zeman.

Prezident z vládních kroků kritizoval například kvůli jeho jednorázovosti a nesystematičnosti příspěvek 5000 korun pro rodiny s dětmi, dále pak třeba energetický tarif, který považuje za nedostatečný. „Byť je mi sympatický, je to zatím jen příslib, a to je tak zhruba všechno,“ uvedl na jeho adresu.

Prezidenta také zaskočil návrh na stoprocentní vlastnictví státu, co se výrobce energie týče. Tento návrh zazněl v rámci mimořádného projevu k národu, který Petr Fiala pronesl 22. června.

„Úvaha o znárodnění společnosti ČEZ je v rozporu s pravicovou ideologií. Protože jak víme, tak pravice chce privatizovat a levice znárodňovat,“ sdělil Zeman v Partii s tím, že se zapomíná se na to, že by vytěsnění minoritních akcionářů stálo zhruba 200 miliard korun. Vláda přitom slibuje, že bude snižovat deficit státního rozpočtu, případné nové příjmy do rozpočtu zatím nenašla. Premiér Fiala již dříve vysvětlil, že by nemuselo jít přímo o znárodnění, ale rozdělení na výrobní a distribuční část společnosti, detaily nicméně zůstávají nejisté.

Prezident pokračoval kritikou Víta Rakušana, kterou sdělil již tento týden v rozhovoru pro MF DNES. „Pokud jde o pana Rakušana jako ministra vnitra, tam bych chtěl naopak ocenit jeho práci při řešení krize ukrajinských běženců. Pokud jde o funkci předsedy STAN, jako pozorovatel mám pocit, že jestliže předseda jakékoli strany nebo hnutí hledí na šest skandálů za sebou a prakticky nic proti nim nedělá – a dokonce se tváří, že o nich nevěděl – není to dobrý předseda,“ zopakoval svá slova ze čtvrtečního rozhovoru.

Petra Fialu mám rád, ale moc jim to nejde, říká prezident Miloš Zeman

Kromě osoby předsedy Rakušana kritizoval v neděli Zeman i celé hnutí STAN. „Když to řeknu trochu cynicky a přehnaně, jeho (hnutí STAN) jediným programovým bodem, minimálně hlavním, je to, čemu se učeně říkalo rozpočtové určení daní a čemu se neučeně říká penězovody. To znamená, že toto hnutí logicky především zajímalo, jak ubrat peníze z centrální pokladny a přenést ji na komunální úroveň. A možná, že to trochu souvisí s těmi korupčními skandály pana Hlubučka,“ prohlásil Zeman.

Prezidentovi se příliš nezamlouvá ani nový ministr jmenovaný za STAN Vladimír Balaš. Jednou z výhrad, kterou Zeman má, je přijetí tehdejšího senátora Jana Rumla na Právnickou fakultu Západočeské univerzity v době, kdy byl Balaš jejím děkanem.

„Ruml tehdy nedosáhl potřebného počtu bodů. Vy jste potřebný limit snížil z 60 na 50 bodů. Bizarním výsledkem bylo, že se na univerzitu dostalo dalších 300 studentů, kteří se nevešli do předchozího limitu,“ sdělil Balašovi Zeman již při jmenování.

Polibek smrti pro dva ministry

„Ať se pan Rakušan naštvává, jak chce, dosadil ministra školství s těmito dvěma velmi černými puntíky a mně by měl naopak poděkovat, že jsem ho nakonec se skřípěním zubů přece jen jmenoval,“ uvedl Zeman v Partii.

Dále z vlády prezident kritizuje například ministryni pro vědu a výzkum Helenu Langšádlovou zato, že není viditelná, a taktéž Jana Lipavského za zhoršování vztahů s Izraelem.

„Lipavský teď dokázal, že není na svém místě, tím, že vyvolal krizi v našich vztazích s Izraelem. A protože sem za několik málo týdnů přijede izraelský prezident Jicchak Herzog, tak se mu chci jako hlava státu za našeho ministra zahraničí omluvit,“ uvedl prezident Miloš Zeman v uplynulém týdnu v rozhovoru pro MF DNES.

Blízkovýchodní zemi vidí Zeman jako tradičního spojence ČR, nicméně ne neoblomně. „Připomínám, že ČR se nepřipojila k dvaceti zemím, které odsoudily pro Palestinskou a proti Izraelskou rezoluci komise pro lidská práva a to vyvolalo údiv,“ sdělil prezident v něděli.

Miloš Zeman naopak z vlády pochválil ministra spravedlnosti Pavla Blažka a ministryni obrany Janu Černochovou. Fakt, že je jmenuje, označil za polibek smrti. Prezident vyzval v uplynulém týdnu Blažka, aby nechal prověřit okolnosti, při nichž byl Zeman během své hospitalizace nucen dle svého názoru čelit pokusu o zbavení pravomocí hlavy státu. Zeman má podezření, že mohlo jít o trestný čin sabotáže. Trestní oznámení však nepodal. Blažek následně uvedl, že podnět postoupí příslušným orgánům.

Prezidentovo zdraví a článek 66

„Senátoři měli chvíli počkat,“ uvedl v Partii prezident na dotaz, co považuje v postupu horní komory Parlamentu ČR za chybné. Podle Zemana byli senátoři senzacechtiví. Prezident dodal, že článku 66 jako takovému rozumí a nezpochybňuje ho. Podle Zemana byla zpráva od lékařů z ÚVN Praha opatrná a někteří senátoři ji zneužili. Trpěl prý metabolitickým rozvratem, což prezident volně překládá jako nechutenství.

Prezident Zeman doufá, že mu na podzim lékaři vyndají vyživovací sondu zavedenou do žaludku. Jinak se cítí v podstatě zdravý, řekl v Partii. Prezidenta též sužuje diabetes, tedy laicky cukrovka. Podle Zemana mu ale ředitel Ústřední vojenské nemocnice Miroslav Zavoral, který byl zároveň prezidentovým vrchním lékařem, nepředepsal ani inzulín.

Vyživovací sondu mi lékaři vyndají letos na podzim, doufá Zeman

Prezident se také dlouhodobě léčí i s neuropatií nohou, kvůli které minulý rok začal využívat invalidní vozík. „Já chůzi pravidelně trénuji na poměrně dlouhé chodbě lánského zámku. Z jedné strany mám hůl, z druhé strany mě vede bodyguard, abych neupadl. V poslední fázi už začínám chodit jen s tou holí a bez bodyguarda,“ vysvětlil prezident v Partii.

„Dozvěděl jsem se, že už i Karel Schwarzenberg je na invalidním vozíku, Václav Klaus chodí o hůlce. Takže my tři starci jsme na tom přibližně stejně,“ sdělil Zeman v Partii.

Do konce mandátu Miloše Zemana zbývá 248 dnů, tedy podle prezidenta chce celou záležitost vyřešit pro svého nástupce, aby nemohl být článek 66 zneužit proti němu. Předseda Senátu Miloš Vystrčil v uplynulém týdnu oznámil, že nová prezidentská volba se uskuteční 13. a 14. ledna 2023. Pokud žádný kandidát nezíská více než 50 procent odevzdaných hlasů, druhé kolo se pak uskuteční 27. a 28. ledna.

Nástupce? Zeman se rozhodne při debatách

Prezident Zeman má v rámci volby svého nástupce dva favority, které v předešlé době vyzval ke kandidatuře: expremiéra Andreje Babiše a předáka největší odborové centrály v zemi Josefa Středulu.

„Rozhodnu se podle debat. Když se vám líbí oba kandidáti musíte se nějak rozhodnout. Mohl bych si hodit korunou, ale to by u voleb nebylo správné. Uvidím, jak si budou počínat v debatách,“ uvedl Miloš Zeman v Partii. Prezident nemá za pravděpodobné, že by veřejně prohlásil, koho z dvojice doporučuje.

Čekání na Babiše. Expremiér řekne, zda kandiduje na prezidenta, v listopadu

„Nechci lidmi manipulovat příliš. Už tím, že svým voličům říkám, že tyto dva kandidáty považuji za nejsilnější, jimi, doufám v tom dobrém slova smyslu, manipuluji,“ řekl prezident. Aby ale doporučil jednoho z nich, musel by ten druhý podle něj udělat „šílenou chybu“. „Což ovšem nelze vyloučit,“ dodal Zeman.

Prezident následně sdělil výhrady k chování Andreje Babiše, který – podobně jako Zeman v povětsném autobusu Zemák v devadesátých letech – objíždí ČR ve svém „obytňáku“, přičemž ale kandidaturu zatím nepotvrdil. Podle Zemana by měl Babiš svůj postoj jasně deklarovat a neschovávat se za kampaní ANO v komunálních a senátních volbách. Andrej Babiš sdělil, že své rozhodnutí sdělí začátkem listopadu, tedy krátce předtím, než uplyne termín, do kterého je nutné se do prezidentské volby přihlásit.

ČNB postupovala podle Zemana chybně

„Strategie, kterou zvolila Česká národní banka (ČNB), byla nesprávná a jejím důsledkem je inflace, kterou nyní v ČR máme,“ sdělil prezident Zeman. Od 1. července je novým guvernérem ČNB Aleš Michl, vystřídal Jiřího Rusnoka. Ten nedávno opustil Zemanův ekonomický tým. Podle prezidenta se Rusnok urazil a svým odchodem vyjádřil svou osobní ješitnosti.

Dosavadní politika ČNB byla neúspěšná, důsledkem je inflace, soudí Zeman

„Aleš Michl slíbil, že nebude zvyšovat úrokové sazby a to mi řekli i další noví členové rady. Není nálada k razantnímu zvyšování. Zkritizoval to i Švejnar a já s ním souhlasím,“ sdělil v Partii Zeman. Podle prezidentem citovaných expertů je v období inflace způsobené nabídkovou stranou zvyšování úrokových sazeb chybné, neboť celou záležitost prodražuje. Experti se neshodnou, zda je inflace vyvolaná nabídkou či poptávkou, pravděpodobně jde o kombinaci obou faktorů.

„Inflace je pro běžné obyvatelstvo nejtěžší v cenách energií a v cenách potravin,“ řekl Zeman v Partii Terezie Tománkové na CNN Prima NEWS. „Proto jsem také hovořil o příjmech, protože když chcete pomáhat, tak na to musíte mít. Ano, můžete zvyšovat dluhy, nebo najdete dodatečné příjmy, které využijete na podporu obyvatelstva,“ dodal prezident. V rámci inflace taktéž Zeman kritizoval i Greendeal. Podle něj jde o utopii, stejně jako dřív existovala komunistická utopie.

„Greendeal má řadu dalších opatření včetně zemědělství. Zákaz aut se spalovacími motory je naprostý nesmysl. Pokud by to byl návrat k veřejné dopravě tak dobře, ale to by musela fungovat líp,“ uvedl Miloš Zeman.

Zeman podporuje výcvik ukrajinských vojáků

Miloš Zeman by souhlasil s dalšími dodávkami zbraní na Ukrajinu i se zapojením Česka do výcviku ukrajinských vojáků. „Kdyby nebylo ruské agrese na Ukrajině, tak bych s tím nesouhlasil,“ řekl k zapojení do výcviku. Po ruské agresi proti Ukrajině Zeman změnil svůj postoj například i k sankcím, které dříve kritizoval.

Názor ale podle Zemana změnili všichni. Zmínil, že například v dokumentu Severoatlantické aliance (NATO) z roku 2010 je Rusko označováno za strategického partnera. „Takže ano, souhlasil bych jak s dodávkami zbraní, tak i s výcvikem ukrajinských vojáků,“ uvedl. O tom, že se v této souvislosti vedou intenzivní jednání, hovořila tento týden ministryně obrany Jana Černochová. Záležitost je podle ní ve fázi příprav, zvažují se různé typy výcviku.

Zeman stráví dovolenou v Lánech a na Vysočině, hodlá opět vyplout v člunu

Zeman také zopakoval svůj postoj, že Rusko z hlediska sankcí nejvíce zasahuje vyřazení ruských bank z mezinárodního platebního systému SWIFT. Za „trochu komické“ považuje seznamy osob, kterým se podle něj zakazuje někam cestovat.

Autor:

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

  • Nejčtenější

Rvačka na lesbi show. Policista zbil pět dívek i ochranku smíchovského klubu

14. března 2024  13:49,  aktualizováno  14:10

Silně opilý policista v uniformě brutálně napadl a zaklekl 19letou dívku. Ta skončila v nemocnici....

Babiš se ptal na děti Lipavského. Nešlo o kompro, tvrdí. Za vulgarity se omlouvá

11. března 2024  15:14,  aktualizováno  16:57

Předseda hnutí ANO a expremiér Andrej Babiš v neděli u svých spolupracovníků poptal citlivé...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Nedám Ukrajině ani cent a válka skončí, řekl Trump při setkání Orbánovi

11. března 2024  9:42

Bývalý americký prezident Donald Trump, který se podle všeho opět stane kandidátem amerických...

Pokud budeme ohroženi, jsme připraveni na jadernou válku, prohlásil Putin

13. března 2024  6:16,  aktualizováno  10:03

Sledujeme online Rusko rozmístí vojáky a zbraně u hranic s Finskem, prohlásil ruský prezident Vladimir Putin. Vstup...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Wehrmacht na Václaváku. Kluka z ikonické fotky zavraždili v Osvětimi

13. března 2024

Seriál Ruce zaťaté v pěst a bezmoc českých strážníků. Tak Pražané před pětaosmdesáti lety „vítali“ německé...

VIDEO: Střílej po mně! Kameraman natočil téměř celý útok v centru Prahy

Premium Ve čtvrtek zemřelo rukou střelce Davida K. 14 obětí, 25 lidí je zraněných, z toho deset lidí těžce. Jedním z prvních na...

Máma ji dala do pasťáku, je na pervitinu a šlape. Elišku čekají Vánoce na ulici

Premium Noční Smíchov. Na zádech růžový batoh, v ruce svítící balónek, vánoční LED svíčky na baterky kolem krku. Vypadá na...

Test světlých lahvových ležáků: I dobré pivo zestárne v obchodě mnohem rychleji

Premium Ležáky z hypermarketů zklamaly. Jestli si chcete pochutnat, běžte do hospody. Sudová piva totiž dopadla před časem...

Dalších šest let s Putinem: dosáhl toho, co chtěl, nejspíš ještě přitvrdí

19. března 2024

Premium Vladimir Putin si může gratulovat. I když se mu na Západě mnozí vysmívají, že v Rusku zorganizoval...

„Prázdný Topol“ či „kráva“ poslankyně. Nevybíravě mluvili premiéři i prezidenti

19. března 2024

Premium Andrej Babiš omylem poslal e-mail jinému adresátovi a v úterý se kvůli tomu mimořádně scházejí...

Slovenská prezidentská debata: jak se „krasomluvec“ Pellegrini otřel o Čechy

18. března 2024  20:40,  aktualizováno  23:36

Dva největší favorité slovenských prezidentských voleb se vůbec poprvé utkali v televizním duelu....

Na silnici z Klatov do Plzně bourala čtyři auta, v nemocnici skončil i kojenec

18. března 2024  21:06,  aktualizováno  21:37

Na hlavní silnici z Klatov do Plzně u Přeštic bouraly čtyři osobní automobily. Čtyři lidi včetně...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Nutný výchovný pohlavek, souhlasí Bouček i Havlová s přerušením projevu na Lvu

Moderátor Libor Bouček ostře zareagoval na kauzu ohledně délky proslovu režisérky Darji Kaščejevové na předávání cen...

Švábi, vši a nevychované děti. Výměna manželek skončila už po pěti dnech

Nová Výměna manželek trvala jen pět dní, přesto přinesla spoustu vyhrocených situací. Martina ze Znojma se pokoušela...

Vyzkoušeli jsme podvod z Aliexpressu. Může vás přijít draho, i po letech

Nakoupili jsme na Aliexpressu a pěkně se spálili. Jednu USB paměť, dvě externí SSD a jeden externí HDD. Ve třech...

Chtěli, abych se vyspala s Baldwinem kvůli jeho výkonu, říká Sharon Stone

Herečka Sharon Stone (66) jmenovala producenta, který jí řekl, aby se vyspala s hercem Williamem Baldwinem (61). Měla...

Byla to láska na první pohled, říká hvězda Gilmorek o manželství s modelkou

Milo Ventimiglia (46), představitel Jesse ze seriálu Gilmorova děvčata nebo Jacka Pearsona ze seriálu Tohle jsme my, je...