Zeman nastoupil v doprovodu dcery do nemocnice, zůstane tam do neděle

  • 1445
Prezident Miloš Zeman přijel v doprovodu ochranky a své dcery Kateřiny na interní kliniku Ústřední vojenské nemocnice v Praze. Podle Hradu v ní zůstane kvůli rekondičnímu pobytu do neděle. Zeman byl naposledy v nemocnici na konci září, tehdy přiznal, že se jeho zdraví horší. K návštěvě nemocnice ho přiměla právě dcera, jako opora se nyní zdržuje v ČR.

„Pan prezident má naplánován rekondiční pobyt v Ústřední vojenské nemocnici, který bude zahájen ve čtvrtek odpoledne a nejdéle potrvá do této neděle,“ řekl ve středu serveru Blesk.cz mluvčí Hradu Jiří Ovčáček. 

Dodal, že „nejde o nic akutního, o žádný vážný zdravotní problém, kdy by bylo potřeba nějakého lékařského zákroku“. Prezident chce být podle něj „fit“ na oslavy státního svátku 28. října. 

Do nemocnice prezidenta Zemana doprovodila jeho dcera Kateřina. „Nebyl to sice nátlak, ale Kateřina opravdu sehrála velmi významnou úlohu,“ připustil Ovčáček pro Blesk v reakci na dotaz, zdali prezidenta k prohlídce donutila dcera.

Ta dlouhodobě studuje ve Spojeném království, poslední dobou se však zdržuje v ČR. „Je to dočasný pobyt, aby byla s tatínkem a dodala mu sílu a byla mu oporou. Po Novém roce už se myslím vrátí ke svému studiu ve Velké Británii,“ řekl Ovčáček.

Prezident Miloš Zeman podstoupil pravidelnou lékařskou prohlídku už 24. září. Ředitel Ústřední vojenské nemocnice Miroslav Zavoral po vyšetření konstatoval, že lékaři nenašli žádný zdravotní problém.

U prezidenta jsme nenašli žádné chorobné stavy, řekl ředitel ÚVN:

24. září 2019

Preventivní prohlídka tehdy trvala zhruba pět hodin. „S potěšením můžu oznámit, že jsme nenalezli žádné chorobné stavy. Byl velmi důkladně vyšetřen a až na mírné známky dehydratace a určité únavy jsme nenašli žádný zdravotní problém. Myslím, že to je dobrá zpráva pro všechny, když je prezident republiky zdráv,“ řekl Zavoral.

Podle Pražského hradu prezident špatně chodí kvůli diabetické polyfunkční neuropatii. Na veřejnosti někdy působí unaveně. Problémy má také s nízkým tlakem a hůř slyší. Kvůli svému zdraví omezil kouření. 

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video