Prezident Miloš Zeman pronesl na začátek slavnostního ceremoniálu projev. (28....

Prezident Miloš Zeman pronesl na začátek slavnostního ceremoniálu projev. (28. října 2019) | foto:  Tomáš Krist, MAFRA

Krymské Tatary jsem na Hrad nezval, přišli jako doprovod, řekl Zeman

  • 337
Prezident Miloš Zeman řekl, že proruské krymské Tatary na oslavy státního svátku 28. října na Pražský hrad nezval. Přišli tam podle něj jako doprovod Rusínů, kteří byli na oslavy vzniku samostatného Československa pozváni. Ukrajina jejich účast na Hradě odsoudila a nechala si předvolat českého velvyslance v Kyjevě Radka Matulu.

Krymští Tataři na konci října zveřejnili fotografie z recepce konané na Pražském hradě u příležitosti státního svátku. Doprovodili je textem, že Zeman uznal Ruskem obsazený ukrajinský poloostrov Krym za součást Ruska. Mluvčí prezidenta to však popřel. 

Zeman na TV Barrandov řekl, že krymské Tatary nepozval. Pozvánka byla podle něj určena zástupcům Rusínů, kteří byli součástí tehdejšího Československa, proto byla jejich účast logická. Ti si na recepci vzali jako doprovod místo rodinných příslušníků krymské Tatary, kteří začali tvrdit, že je pozval prezident republiky, uvedl Zeman.

„Každá pozvánka je pro dvě osoby a záleží jen na pozvaném, kdo doprovod tvoří,“ uvedl mluvčí Hradu Jiří Ovčáček. 

Podle serveru Deník N ale Hrad vystavil pozvánky přímo na jména místopředsedy prokremelského spolku Kyrym birligi Rustěma Nimetullajeva, který nakonec na oslavu nedorazil, a jeho ženy a členky spolku Tamily Bezazijevové, která na akci byla. Server zveřejnil i snímek pozvánky.

28. října 2019

Zákon o zkrácení voleb by Zeman nejspíš vetoval

Prezident nesouhlasí s tím, aby se volby konaly jen jeden den, zatímco nyní mohou čeští voliči hlasovat v pátek i sobotu. Tvrdí, že tato změna by snížila volební účast. Pokud by tento návrh parlament schválil, zřejmě by takovou změnu zákona vetoval. Znovu zopakoval, že je zastáncem volební povinnosti.

„Všechno, co přispívá ke zvýšení volební účasti, má mou podporu, a naopak,“ uvedl Zeman.

Ministerstvo vnitra v návrhu zákona o správě voleb plánuje, že se hlasovat bude jen v pátek. Mezi další změny patří korespondenční hlasování v zahraničí a také zrušení povinného doručování volebních lístků.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video