Ještě v sobotu, po zvolení prezidentem České republiky, šel Miloš Zeman na...

Ještě v sobotu, po zvolení prezidentem České republiky, šel Miloš Zeman na rozhovor do České televize. Na snímku kouří cigaretu krátce před začátkem živého vysílání. (26. ledna 2013) | foto: Dan Materna, MAFRA

GLOSA: Devět Oscarů pro Zemana aneb inspirace Lincolnem

  • 21
V USA se v noci na pondělí udělovaly Oscary, Spielbergův snímek Lincoln získal dvě. Motiv ceněného snímku je lákavý z pohledu Česka. "Prezidentské Oscary" bychom totiž mohli klidně rozdávat i my. A nemuseli bychom čekat skoro 148 let po úmrtí hlavního hrdiny. Prezidentské klání, které skončilo před měsícem, bylo dost spektakulární, někdy komické, někdy k pláči.

Takže inspirováni Lincolnem pojďme udělit "prezidentské Oscary" po česku. Zeman na Hrad je jasným vítězem. Devět nominací proměněných ve zlatou cenu nemá konkurenci. Zde jsou:

Oscar za nejlepší film: Baladickému klipu, v němž hlavní hrdina hladí kůru stromů, kráčí zpomalenou chůzí a myslí na obyčejné lidi, neodolalo pětapadesát procent diváků, pardon voličů.

Nejlepší režie: Miroslav Šlouf. Projekt chystal léta, sháněl peníze, sháněl lidi do komparzu. A ve finále měl ztížené podmínky, musel pracovat v ilegalitě.

Únor 2013. Herbert Slavík fotí oficiální prezidentský portrét Miloše Zemana.

Herec v hlavní roli: Miloš Zeman. Co dodat?

Herečka v hlavní roli: Kateřina Zemanová. Žádná jiná nedostala v žádném filmu tolik vřelých polibků jako dcera hlavního hrdiny.

Herečka ve vedlejší roli: Ivana Zemanová. Oscar za němou, ale náročnou roli manželky, která se mihla v záběru u volební urny.

Nejlepší kamera: Fotograf Herbert Slavík, který nasnímal Zemana tak jako nikdo jiný - bez vrásek, bez druhé a třetí brady a s vlídným úsměvem.

Výprava a dekorace: Zemanův tým, který měl geniální nápad usadit volební štáb do kulis Hradu. Taková prozřetelnost!

Kostýmy: Zemanův tým, který proměnil muže ve flanelu, pantoflích a se skleničkou na elegantního pána v obleku. A se skleničkou.

Devátá soška je za cizojazyčný film, pro Livii Klausovou za skeč "Nechci, aby příští dáma mluvila německy".

Za Zemanem skončil na druhém místě s velkým odstupem film Volím Karla. Jeho hlavní hrdina bodoval v kategorii herec ve vedlejší roli (i kvůli komické chvíli vhození neplatného hlasu do urny) a v kategorii nejlepší píseň (zpěv státní hymny).

Další dva adepti dostali po jedné ceně. Vladimír Franz za masky, které jezdil okukovat celý svět. A Jan Fischer ze nejlepší střih: tři čtvrtě roku favoritem a pak střih - outsider s milionovými dluhy.

Kdepak Hollywood. Ty nejsilnější zážitky se tentokrát točily u nás!


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Nejlepší videa na Revue