Miloš Zeman

Miloš Zeman | foto: Dan Materna, MAFRA

Miloš Zeman: Po všech valorizacích beru důchod 14 tisíc. To mě živí

  • 263
Bývalý premiér Miloš Zeman, který se v roce 2002 rozhodl odejít do penze, říká, že mu k životu bohatě stačí jeho starobní důchod. V rozhovoru pro sobotní MF DNES uvedl, že kromě důchodu žádné jiné peníze nemá.

"Můj starobní důchod, který je v současné době po všech valorizacích 14 tisíc, mě živí. Příjem z honorářů za knihy, které jsem vydal, živí a bude živit moji dceru, protože musí na střední škole platit školné - mimochodem jsou to tři tisíce měsíčně. Předpokládám, že dcera bude pokračovat i na vysoké škole a nejlepší investice je do vzdělání, v daném případě do vlastních dětí. Čili já z honorářů za vlastní knihy nemám ani korunu," uvedl šestašedesátiletý Zeman v rozhovoru.

Bestsellerem, který mu vydělal nejvíc peněz, se v roce 2005 stala kniha Jak jsem se mýlil v politice. Té se prodalo na 135 tisíc výtisků. Další rok vydal pokračování Vzestup a pád české sociální demokracie, ta už tak závratný prodej nezaznamenala.

Zeman v rozhovoru říká, že jej nakladatelé stále vybízejí, aby napsal další knížku, něco na způsob Co jsem ještě neřekl. Jemu se ale do psaní nechce: "Mám dojem, že už jsem řekl všechno, a nevidím důvod, proč bych se opakoval."

Rád by prý napsal knížku Umění stárnout. "Tato něžná výzva nakladatelům ale zůstala naprosto bez odezvy," směje se Zeman.

"Jsme s Klausem přátelé"

V rozhovoru pro MF DNES popisuje i svůj dnešní pohled na Václava Klause, jemuž napsal do připravovaného sborníku k 70. narozeninám článek. O Klausovi mluví jako o svém příteli, s nímž se prý vždycky respektovali, a vážili si jeden druhého. Pokud někdy v 90. letech vznikal dojem, že je mezi nimi velká nevraživost, byla to "opravdu jen mediální bublina, kterou vytvořili novináři".

To dnes říká muž, který například v roce 1996 jako předseda ČSSD prohlásil: "Václav Klaus je pohromou pro Českou republiku, vybudoval ohromnou potěmkinovskou vesnici."

Podle Zemana je s Klausem dnes sbližuje stejný pohled na osud jejich stran po jejich odchodu z funkcí předsedů. "Naše odloučení od našich stran mělo společnou příčinu. Použil bych mediálně atraktivního termínu, a sice narůstající kmotrovství."

Miloš Zeman

Bývalý premiér dnes působí jako čestný předseda Strany práv občanů, která by z něj za dva roky ráda udělala nového prezidenta. Zeman si ale dává několik podmínek: musí být přímá volba a pod peticí za jeho zvolení musí být dostatečný počet hlasů (vyšší než pro ostatní kandidáty). Teprve pak zváží, jestli do toho půjde: "Je to teoretická konstrukce," míní.

V rozhovoru znovu zdůraznil, že spokojený je na chalupě na Vysočině: "Ke štěstí mi stačí chleba se sádlem a cibulí," říká v rozhovoru v narážce na policejní odposlechy někdejšího kmotra podsvětí Františka Mrázka, který si v jednom telefonátu postěžoval, že "Mlha není na peníze". Mlhou označoval tehdejšího premiéra, na všech snímcích věčně zahaleného do kouře z cigaret.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video