Hejtmani Martin Kuba, Petra Pecková a Petr Kulhánek

Hejtmani Martin Kuba, Petra Pecková a Petr Kulhánek | foto: Koláž iDNES.cz

Zeman roznítil zemskou vzpouru. Hejtmani odmítají neschválený Sputnik

  • 1519
Prezident Miloš Zeman ve středu uvedl, že požaduje odchod dvou ministrů a ředitelky SÚKLu. Zejména kvůli jejich postoji vůči ruské vakcíně Sputnik V, které je hlava státu zastáncem. Postoj prezidenta rozčílil některé hejtmany. Už pět z nich v reakci prohlásili, že u nich v kraji se nebude očkovat vakcínou, kterou neschválil evropská léková agentura EMA.

„Prezident Zeman chce, aby se očkovalo vakcínou Sputnik bez standardního schválení evropské lékové agentury a navrhne odvolat každého, kdo to odmítá. Pokud chce, aby se očkovalo Sputnikem bez registrace v jižních Čechách, tak hlásím, že na to musí najít někoho, kdo odvolá hejtmana,“ reagoval ostře hejtman Jihočeského kraje a šéf Asociace krajů Martin Kuba. 

K jeho postoji se pak přidali i další dva hejtmani za Liberecký a Karlovarský kraj.

„Pokud chce pan prezident někoho odvolat za to, že nechce umožnit očkování vakcínou Sputnik, ať si mě přidá na seznam a začne hledat většinu v krajském zastupitelstvu. V našem kraji se vakcínami bez registrace EMA očkovat nebude, a to bez ohledu na to, odkud jsou,“ uvedl na svém Twitteru Martin Půta. 

„Podepisuji a připojuji se k Martinu Půtovi,“ reagoval po chvíli hejtman Karlovarského kraje Petr Kulhánek.

Následně se přidala i hejtmanka Středočeského kraje Petra Pecková. Ani té se totiž nelíbí, že by se v Česku očkovalo vakcínou, která nemá souhlas Evropské agentury pro léčivé přípravky. „Vakcína Sputnik bez EMA a SÚKLu? Ani náhodou. Díky za pochopení,“ uvedla.

Kriticky k použití vakcíny neschválené Evropskou lékovou agenturou se vyjádřil i hejtman Olomouckého kraje Josef Suchánek.  „V Olomouckém kraji nebudeme riskovat zdraví občanů něčím, co neprošlo schválením evropské lékové agentury. Za sebe také odmítám postoj prezidenta Zemana, který chce, aby se očkovalo vakcínou Sputnik,“ napsal na Twitteru.

Kriticky komentoval Zemanova slova jihomoravský hejtman Jan Grolich. „Odborné věci mají rozhodovat odborníci. Z toho, co se ozývá z Hradu, jsem SMUTNIK,“ reagoval na prezidentovo vyjádření o ruské vakcíně.

Zeman v rozhovoru s Parlamentními listy označil ministra zdravotnictví Jana Blatného a šéfku SÚKLu Irenu Storovou za hlavní překážky pro dodávky Sputniku. Odmítáním ruské vakcíny podle něj nesou odpovědnost za úmrtí lidí v Česku na covid-19. Zeman prosazuje, aby Česko při očkování využilo ruské i čínské vakcíny. 

Zeman chce kvůli Sputniku čistky. Blatný ani Petříček sami neodstoupí

Blatný naopak chce, aby byly vakcíny schváleny v Evropské unii, stejně jako ostatní nyní využívané očkovací látky. Stejný závěr přijali na nedávné schůzce nejvyšší ústavní činitelé včetně Zemana. Nyní ale prezident chce, aby vakcíny schválil SÚKL a ČR jimi začala očkovat před rozhodnutím evropských orgánů.

Blatný odmítl, že by sám odstoupil z funkce. Personální změny odmítl i premiér Andrej Babiš. Šéf zdravotnictví trvá na tom, že ruská látka musí mít před využitím v ČR souhlas Evropské agentury pro léčivé přípravky (EMA). Ta zahájila průběžné hodnocení ruské vakcíny 4. března, posouzení může trvat i několik měsíců.

Sputnik V

Vědci dříve kritizovali především malou transparentnost vývoje a testování vakcíny. Odborný časopis Lancet ale letos na začátku února zveřejnil studii, podle níž účinnost vakcíny ve třetí a poslední fázi klinických testů dosáhla 91,6 procenta. Podle studie nebyly zaznamenány těžké vedlejší účinky vakcíny a přípravek prokázal účinnost 91,8 procenta i u lidí starších 60 let. Zmíněná studie tak podle agentury Reuters částečně napravila pověst vakcíny, ovlivněnou předchozí kritikou vývoje.

Použití Sputniku V na vlastní pěst schválilo Maďarsko. Také Slovensko již získalo ruskou vakcínu, první zásilka dorazila do země tento týden v pondělí. O látku vyvinutou ruským ústavem Nikolaje Gamaleji požádal Rusko i český prezident Miloš Zeman.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video