Premiér Andrej Babiš dorazil do zámku v Lánech na pravidelnou schůzku s...

Premiér Andrej Babiš dorazil do zámku v Lánech na pravidelnou schůzku s prezidentem Milošem Zemanem. (16. září 2019) | foto: Twitterový účet Jiřího Ovčáčka

Babiš se setkal se Zemanem v Lánech, řešili spolu V4 i Kosovo

  • 115
Premiér Andrej Babiš v pondělí večer dorazil do zámku v Lánech na pravidelné setkání s prezidentem Milošem Zemanem. Hlavním tématem jejich rozhovoru byla tentokrát převážně zahraniční politika. Babiš prezidenta informoval o jednání s představiteli Visegrádské čtyřky. Řeč došla i na Kosovo, český postoj k balkánské zemi se bude podle premiéra řešit na koordinační schůzce pro zahraniční politiku.

Babiš možné „oduznání“ Kosova, které na návštěvě v Srbsku navrhl prezident Zeman, nevyloučil. „Budeme to řešit na koordinační schůzce pro zahraniční politiku. Bude tam ministr vnitra, ministr zahraničních věcí, předseda Senátu a předseda Poslanecké sněmovny. Bude to předmětem výměny názorů s ostatními kolegy z vlády,“ řekl premiér po schůzce. 

Jedním z témat večerního setkání byla rovněž nadcházející Babišova cesta na Valné shromáždění OSN. 

„Budu v New Yorku jediný premiér zemí z V4, za ostatní země tam budou prezidenti,“ podotkl Babiš. S prezidentem si vyměnili názory i na stávající situaci na Ukrajině. Právě v New Yorku se totiž český premiér sejde s ukrajinským prezidentem Volodymyrem Zelenským.

Krátce hovořili i o zastavení stíhání českého premiéra. „Oba počkáme na přezkum nejvyššího státního zástupce,“ řekl Babiš. Státní zástupce zastavil trestní stíhání premiéra a dalších osob v kauze kolem dotace na stavbu farmy Čapí hnízdo minulý pátek

O deset dnů dřív se objevila zpráva, že tento postup navrhuje dozorující státní zástupce. Prezident Babišovi prostřednictvím svého mluvčího k zastavení stíhání poblahopřál v gratulaci k narozeninám. Případ teď posoudí ještě šéf žalobců Pavel Zeman.

Na pravidelných schůzkách se Zeman s Babišem domluvili poté, co se šéf hnutí ANO stal předsedou vlády. Setkávají se zhruba jednou za měsíc. Naposledy jel premiér do Lán v srpnu v době sporu o obsazení postu ministra kultury.

Vláda schválila rozpočet se schodkem 40 miliard, prezident ho podpoří

Babiš by měl od 22. do 28. září vést českou delegaci na zasedání Valného shromáždění OSN, kde má také vystoupit. Jednat má i s generálním tajemníkem OSN Antóniem Guterresem.

Zeman se s Babišem v pondělí už potkal, a to ve Strakově akademii. Prezident tam dorazil na jednání vlády o rozpočtu na příští rok. Ve svém projevu, který zveřejnil Hrad, apeloval na omezení daňových výjimek. Podle hlavy státu by to zvýšilo příjmy o 318 miliard korun. Zeman vyzýval i k omezení podpory obnovitelných zdrojů energie a počtu úředníků. České televizi pak řekl, že je zákon o rozpočtu připraven podepsat.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video