Miloš Zeman v Lánech během rozhovoru pro Frekvenci 1 (4. ledna 2015)

Miloš Zeman v Lánech během rozhovoru pro Frekvenci 1 (4. ledna 2015) | foto: Tomáš Krist, MAFRA

Zeman slovy o segregaci nechtěl urazit handicapované, tvrdí jeho mluvčí

  • 873
Prezident Miloš Zeman se podle hradního mluvčího Jiřího Ovčáčka nechtěl výrokem o handicapovaných dětech negativně dotknout tělesně postižených. Vyslovil se prý pro zachování praktických škol v případech, kdy je to v zájmu dětí. Ovčáček to napsal na svém facebookovém profilu.

Ovčáček to uvedl v reakci na kritizovaný výrok Zemana o nevhodnosti společného vzdělávání handicapovaných a ostatních dětí. „Nic není černobílé. Pan prezident se vyslovil pro zachování praktických škol v případech, kdy je to v zájmu dětí. Rozhodně se tedy nechtěl negativně dotknout tělesně postižených, jak mu je podsouváno,“ napsal Ovčáček.

„Poukázal na situace, kdy v důsledku trpí výuka všech žáků ve třídě a na případy šikany, ke kterým, bohužel, též dochází,“ dodal a poznamenal, že prezident svým výrokem přispěl legitimním názorem do debaty o velmi důležitém tématu inkluze v českém školství.

Zeman mluvil o inkluzi ve středu v Rehabilitačním ústavu Brandýs nad Orlicí. „Nejsem zastáncem názoru, že by děti, které jsou určitým způsobem handicapovány, měly být umisťovány do tříd s nehandicapovanými žáky, protože je to neštěstí pro oba,“ uvedl prezident. Podle Zemana jsou děti mnohem šťastnější, pokud jsou v rovnocenné komunitě. Jinak mohou být oběťmi šikany a pohrdání. Také učitelé se nemohou v takovém případě věnovat talentovanějším dětem. Podle prezidenta by tak měly zůstat zachovány takzvané praktické třídy, které přispějí k větší duševní pohodě žáků.

Jeho výrok vyvolal vlnu kritiky od pedagogů, odborníků na vzdělávání, organizací tělesně postižených a politiků (více třeba zde). Význam integrace co největšího počtu dětí do hlavního vzdělávacího proudu zdůraznili premiér Bohuslav Sobotka i ministr školství Marcel Chládek z ČSSD.

Ovčáček řekl, že debata byla po výroku Zemana „posunuta, a ne vinou prezidenta, někam jinam“. Poznamenal, že o inkluzi v českém školství se diskutuje několik let i na stránkách odborných periodik.

Chládek ve čtvrtek v České televizi řekl, že o výroku krátce se Zemanem telefonicky hovořil. Ten prý svůj výrok nemyslel tak, že by například vozíčkáři měli být vyčleněni z hlavního vzdělávacího proudu. Děti s těžkým handicapem ale mohou být podle Zemana poškozeny, pokud přijdou do školy, která na to není připravena. V konečném důsledku jsou prý poškozeny obě dvě skupiny, tlumočil obsah telefonátu s prezidentem Chládek.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video