Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Jsem Čech, řekl šéf tchajwanského parlamentu v Senátu. Čína kvůli návštěvě zuří

  11:09aktualizováno  13:36
Šéf tchajwanského parlamentu Jou Si-kchun zakončil projevem v Senátu svoji třídenní návštěvu České republiky. Během vystoupení připomněl českou houževnatost v boji za svobodu, vzpomenul i na prvního polistopadového prezidenta Václava Havla. Čínské velvyslanectví v ČR návštěvu ostře odsoudilo. Senát následně schválil usnesení, v němž podpořil vzájemnou spolupráci obou zemí.

„Česko od Tchaj-wanu dělí velká vzdálenost, naše kultury jsou velmi odlišné, ale považujeme vás za velkého přítele. Je to i tím, že sdílíme univerzální hodnoty a mluvíme stejným jazykem, nazýváme ho demokracií,“ řekl ve středu v Praze v úvodu šéf tchajwanského parlamentu Jou Si-kchun.

V českém Senátu zopakoval frázi, kterou pronesl předloni na podzim při návštěvě Tchaj-wanu Miloš Vystrčil. Řekl tehdy: „Jsem Tchajwanec,“ a jeho tchajwanský kolega mu ji nyní vrátil podobným způsobem. „Jsem Tchajwanec, jsem Čech,“ řekl Si-kchun. Úplně první s daným bonmotem přišel v červnu 1963 v Západním Berlíně americký prezident John F. Kennedy, když řekl, že je Berlíňanem.

Já jsem Tchajwanec, řekl Vystrčil v tamním parlamentu, když dostal medaili

Jou dále zmínil, že Česko je svobodnou a demokratickou zemí, která se staví proti autoritářství a útlaku, váží si svobody a má historickou zkušenost s odporem represivním režimům. „Češi nikdy nevzdali svůj boj o mír a svobodu. Roky 1968 - Pražské jaro, 1989 - Sametová revoluce. To vše svědčí o vašem úsilí za svobodu. Nemusí se to podařit hned, ale nevzdáváte to,“ doplnil.

Prohlásil, že v nouzi se pozná opravdový přítel, a Česká republika se v takovém světle projevila. Připomněl návštěvu předsedy českého Senátu Miloše Vystrčila v roce 2020 navzdory nevoli a výhrůžkám čínských vrcholných představitelů či pomoc během covidu-19. „Darovali jste nám 30 tisíc dávek vakcíny,“ poděkoval.

S ohledem na dva roky starou návštěvu české delegace na Tchaj-wanu připomněl i prvního polistopadového prezidenta Václava Havla. Přiznal, že věří, že pravda skutečně zvítězí a „rád bych v duchu ideálů Václava Havla apeloval na všechny přátele ve světě ke studiu čínského komunistického režimu a zároveň jeho potlačení v zárodku. Jinak to může způsobit nenahraditelné škody,“ pravil.

Předseda Senátu Vystrčil je jarní vlaštovkou

„Vy, pane Vystrčile, jste první jarní vlaštovka. Jste závan nové energie. Při této příležitosti bych vám rád poděkoval za celý tchajwanský legislativní dvůr a taktéž všem senátorům, se kterými jsem měl možnost se potkat. Za vaši návštěvu na Tchaj-wanu a milé přijetí v Česku,“ přirovnal Si-kchun Vystrčila ke změnám po temné a chladné zimě.

Uvedl, že od české návštěvy před dvěma lety se spolupráce obou zemí výrazně prohloubila. Podle něj z toho mimo jiné těží i České vysoké učení technické (ČVUT), navíc téměř stovka českých studentů odletí studovat vysokou školu na Tchaj-wan.

Tchajwanci se učí střílet. Čína zaútočí, Západ zajímá jen Ukrajina, bojí se

Český šéf Senátu předal svému zahraničnímu kolegovi na znamení úcty a rozvíjející se spolupráce porcelánového lva. „Je symbolem nezdolnosti, symbolem společného chápání, že všechno, co máme, i materiální bohatství, je způsobené tím, jak žijeme a jaké hodnoty vyznáváme. Pojďme nadále pracovat na tom, aby byl Tchaj-wan i nadále demokratickou zemí, a aby to tak vnímaly i ostatní země,“ řekl Vystrčil.

Senát následně schválil usnesení, v němž podpořil další vzájemnou spolupráci obou zemí. Obě země označil za subjekty mezinárodního práva a zopakoval, že ČR má politiku jedné Číny.

Třídenní návštěva

Si-kchun zakončil projevem v Parlamentu třídenní návštěvu Česka. Doprovázeli ho na ní i další členové tchajwanské parlamentní delegace. Během předloňské podzimní návštěvy Tchaj-wanu jej pozval do České republiky Vystrčil.

Tento krok nesli nelibě čínští politici. „Senát a jednotliví politici podle ambasády povolují separatistické aktivity související s nezávislostí Tchaj-wanu, čímž porušují státní suverenitu a územní celistvost Číny či podkopávají základ vzájemných vztahů. Čínská strana silně odsuzuje a je rozhodně proti takovému chování,“ uvedl mluvčí.

V Číně frčí oblékání v „kádr stylu“. Kariéra ve straně je po covidu sexy

„Čínská strana naléhá na českou stranu, aby brala vážně důrazný postoj Číny, dodržovala svůj politický závazek vůči jedné Číně, ukončila vysílání chybných signálů silám usilujícím o ‚nezávislost Tchaj-wanu‘, účinně odstranila příslušné nepříznivé dopady a podnikla praktické kroky k udržení stabilního rozvoje čínsko-českých vztahů,“ uvedla v úterý ambasáda v prohlášení.

„Na světě existuje pouze jedna Čína, Tchaj-wan je neoddělitelnou součástí jejího území a vláda Čínské lidové republiky je jedinou legitimní vládou zastupující celou Čínu,“ dodala.

Vystrčil i Pekarová se proti kritice ohradili

Vystrčil později v horní parlamentní komoře uvedl, že Parlament je suverénem, z čehož plyne, že návštěva není porušením politiky jedné Číny. „Je to přesně to, co by měla svobodná a suverénní země z Evropy dělat,“ konstatoval.

Proti čínskému vyjádření se posléze ohradila také předsedkyně Sněmovny Markéta Adamová Pekarová. ČR a Tchaj-wan nemají důvod brát na zřetel odsouzení návštěvy předsedy tchajwanského parlamentu Čínou, uvedla s tím, že v obou případech jde o svobodné země.

Ta od předsedy tchajwanského parlamentu dostala pozvání, aby ostrov navštívila. Do země chce šéfka Sněmovny vyrazit příští rok i s podnikatelskou delegací.

„Pozorujeme zemi, která existuje, má vlastní systém, prosazuje se, dokonce u nás vytvořila desítky tisíc pracovních míst a vytváří obrovskou přidanou hodnotu, kdyby zavřeli výrobu mikročipů, zhavaruje globální hospodářství... Buď se budeme chovat seběvědomě a vyrazíme na návštěvu Tchaj-wanu, nebo se budeme ptát právníků a nikam nepojedeme, protože se nesluší takové návštěvy dělat,“ podotkl šéf senátního zahraničního výboru Pavel Fischer. Podle něj Čína neargumentuje právem, ale politicky.

Podle Fischera Tchaj-wan s demokraticky volenými představiteli, vlastní prezidentkou, měnou, zákony či smluvními vztahy je subjekt, ne objekt. „Já žádný politický závazek vůči jedné Číně necítím,“ řekl senátor.

Premiér Petr Fiala ke kritice uvedl, že Česko zastává politiku jedné Číny. „Máme zájem na normálních vztazích s Čínou, ale jsme suverénní země. Máme přátelské vztahy s Tchaj-wanem a je na rozhodnutí našich politiků, kteří reprezentují demokratickou ČR, s kým se budou setkávat a jak,“ dodal. Žádný další stát do toho Česku nemůže mluvit, doplnil.

Autoři: , ,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

  • Nejčtenější

Írán zaútočil na Izrael. Armáda zachytila většinu střel, pomohli spojenci

13. dubna 2024  20:38,  aktualizováno  14.4 8:54

Sledujeme online Írán vyslal na Izrael desítky bezpilotních letounů a také rakety. Je to odveta za útok na íránský...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Ženu soudí za sex se psem i zneužívání syna a vnuka. Byla to terapie, hájí se

15. dubna 2024  12:28,  aktualizováno  13:33

U Krajského soudu v Ústí nad Labem začalo projednávání případu dlouhodobého sexuálního zneužívání,...

Ozbrojenci vtrhli do domu a svázali podnikatele s rodinou, zřejmě šlo o mstu

12. dubna 2024  9:44,  aktualizováno  15:08

Policisté z Česka i Německa pátrají na Domažlicku po ozbrojencích, kteří v noci na dnešek přepadli...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Na začátku byl tajný projekt. Jak vypadá stanice metra, kterou nikdy nejel vlak

14. dubna 2024

Premium Nenápadná plechová vrata naproti Úřadu vlády na pražském Klárově skrývají velké tajemství. Praha se...

KLDR otestovala mimořádně velikou hlavici pro střely s plochou dráhou letu

20. dubna 2024  7:02

Severní Korea v pátek uskutečnila test mimořádně velké bojové hlavice pro střely s plochou dráhou...

Státu propadly pozemky za pět miliard. Vlastníci se o ně včas nepřihlásili

20. dubna 2024

Premium Česko letos velmi zbohatlo. Získalo do svého majetku rozsáhlé pozemky miliardových hodnot po...

Režim nás zatáhne do války, děsí se Íránci. Ultrakonzervativci v zemi posilují

20. dubna 2024

Premium Zdaleka ne všichni Íránci podporují místní konzervativní islámský režim a jeho válečné choutky....

Rozhazoval výzvy k svržení vlády. Pak se u místa, kde soudí Trumpa, zapálil

19. dubna 2024  20:17,  aktualizováno 

Muž se polil se a následně zapálil v New Yorku před soudní budovou, kde se koná proces s americkým...

Manželé Babišovi se rozcházejí, přejí si zachovat rodinnou harmonii

Podnikatel, předseda ANO a bývalý premiér Andrej Babiš (69) s manželkou Monikou (49) v pátek oznámili, že se...

Sexy Sandra Nováková pózovala pro Playboy. Focení schválil manžel

Herečka Sandra Nováková už několikrát při natáčení dokázala, že s odhalováním nemá problém. V minulosti přitom tvrdila,...

Charlotte spí na Hlaváku mezi feťáky, dluží spoustě lidí, říká matka Štikové

Charlotte Štiková (27) před rokem oznámila, že zhubla šedesát kilo. Na aktuálních fotkách, které sdílela na Instagramu...

Vykrojené trikoty budí emoce. Olympijská kolekce Nike je prý sexistická

Velkou kritiku vyvolala kolekce, kterou pro olympijský tým amerických atletek navrhla značka Nike. Pozornost vzbudily...

Ve StarDance zatančí Vondráčková, Paulová, hvězda Kukaček i mistryně světa

Tuzemská verze celosvětově mimořádně úspěšné soutěže StarDance britské veřejnoprávní televizní společnosti BBC se už na...