Milouš Jakeš na prvomájovém setkání KSČM (1. května 2019)

Milouš Jakeš na prvomájovém setkání KSČM (1. května 2019) | foto: Michal Šula, MAFRA

Když o mrtvém nemůžeme mluvit hezky, mlčme. Politici komentují smrt Jakeše

  • 230
Na smrt bývalého generálního tajemníka ÚV KSČ Miloše Jakeše reagují politici. Ohlasy shodně poukazují na jeho komunistickou minulost. Když nemůžeme o zemřelém mluvit hezky, raději o něm mlčme, soudit ho teď už bude někdo jiný, řekl Miroslav Kalousek z TOP 09. Markéta Pekarová Adamová uvedla, že se nedočkal světské spravedlnosti.

Kalouskův výrok citoval na Twitteru také mluvčí prezidenta Miloše Zemana Jiří Ovčáček a napsal k němu, že se osobně domnívá, že „nic více není nutno k tomuto vyjádření pokory před Soudcem dodávat“.

Zemřel Miloš Jakeš, šéf komunistů z posledních let totality

„Miloš Jakeš se stal symbolem prohnilosti a komunistického papalášství. Málokoho by napadlo, že v den jeho úmrtí bude na nejvyšších místech tragikomické blábolení a papalášství běžné,“ komentoval smrt poslanec za STAN Petr Gazdík.

V podobném duchu se vyjádřila také předsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová. „Zločinný totalitní režim, jehož vrcholným představitelem Jakeš byl, má na svědomí statisíce zničených životů a osudů lidí. Přestože stanul po revoluci před soudem, odsouzen nikdy nebyl. Světské spravedlnosti jsme se v jeho případě nedočkali,“ uvedla v SMS pro iDNES.cz.

Smrt Jakeše jako symbol konce éry vnímá Petr Michálek, předseda poslaneckého klubu Pirátů. Ten si při té příležitosti rýpnul i do nynější vlády Andreje Babiše. „Největší část komunistické nomenklatury nás opouští a svět se definitivně mění. Bohužel současný stát svou efektivitou či vyjadřováním premiéra stále leckdy vyvolává vzpomínky na dobu pana Jakeše, což mi úplně legrační nepřijde,“ napsal Michálek redakci iDNES.cz.

Bývalý ministr Ivan Pilip na svém twitterovém účtu uvedl, že odpovědnost za normalizaci a komunistické zločiny z Jakeše „ani smrt nesejme“.

Poslanec za ČSSD Lubomír Zaorálek Jakeše popsal jako směšnou a tragickou postavu jedné doby. „Teď, když zemřel, ale zachovejme dekorum. Doba, jejímž byl ztělesněním, zemřela už dávno,“ napsal.

Bývalá poslankyně KSČM Marta Semelová se odmítla vyjádřit. Její kolega a bývalý místopředseda komunistů Josef Skála nicméně pro iRozhlas.cz na Jakeše zavzpomínal.

„Miloš Jakeš nebyl ani táborový řečník, ani politický stratég, ale byl to člověk nepochybně mimořádně čestný, pracovitý a skromný. Doba ho vrhla do soukolí, které si osobně nezasloužil,“ uvedl.

Komunistická strana Jakešovi poděkovala na svém oficiálním facebookovém účtu:

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video