Ředitel Lesní správy Lány, Miloš Balák (26. 6. 2019).

Ředitel Lesní správy Lány, Miloš Balák (26. 6. 2019). | foto: Dan MaternaMAFRA

Státní zástupce obžaloval šéfa Lán Baláka za milionové manipulace

  • 22
Státní zástupce obžaloval šéfa Lesní správy Lány Miloše Baláka z manipulace se zakázkou na opravu nádrže Klíčava, upozornil web Aktuálně.cz. Podle kancléře Vratislava Mynáře byly ale rozsáhlé stavební práce, které policie považuje za zmanipulované, nezbytné a nechává Baláka ve funkci. Případ bude řešit kladenský soud.

Už dříve policisté z Národní centrály proti organizovanému zločinu obvinili Baláka kvůli těžbě kamene v letním sídle prezidenta. Spolu s Babákem byli obviněni další dva lidé. Podle kriminalistů tajně vytěžili a odvezli kamene více, než oficiálně vykázali. Tím měla vzniknout škoda za 1,35 milionu korun.

Ve středu podle Aktuálně.cz Baláka státní zástupce obvinil z toho, že manipuloval jinou masivní stavební zakázku na zpevnění břehů nádrže Klíčava a připravil tak Hrad o miliony. Balák je v této kauze stíhaný od roku 2017,  po třech letech od policejního zásahu v letním sídle prezidenta se nyní uzavírá vyšetřování stavby, kvůli které rozpočet Hradu postupně nabobtnal až na půl miliardy korun za rok.

Podle kancléře Vratislava Mynáře, který osobně Baláka do funkce šéfa lánských lesů dosadil bez výběrového řízení, však byly stavební práce na nádrži naprosto nezbytné a Balák i nadále zůstává ve své funkci. Nebýt zpevňování, hrozilo podle Mynáře znečištění nádrže Klíčava, která slouží jako zásobárna pitné vody pro Kladno. 

Manipulace druhé etapy stavby

Balák je obviněný z toho, že zmanipuloval zakázku na druhou etapu stavby budovanou v letech 2017 a 2018. Spolu s ním čelí obžalobě i manažer kladenské firmy Energie – stavební a báňská Libor Tkadlec i sama tato společnost, která stavbu budovala.

„Věc byla dnes čerstvě podána,“ sdělil k obžalobě mluvčí kladenského soudu Ivo Poštolka. 

Policie navrhla obžalovat šéfa Lán Baláka za stamilionovou zakázku

Jednoho člověka státní zástupce žaluje kvůli sjednání výhody při zadání veřejné zakázky. Dalšího člověka a firmu viní ze stejného trestného činu ve stádiu pokusu, protože díky zásahu policie k dokonání činu nedošlo, uvedl žalobce Jiří Pražák z Vrchního státního zastupitelství v Praze. 

Balák však opakovaně tvrdí, že nic neprovedl. „Je to lež. Pouze nepravdivá konstrukce policie,“ řekl už dříve. 

Loni v červnu uvedl, že zakázka byla stoprocentně v pořádku a že o nutnosti provést práce bylo rozhodnuto ještě v době, kdy Lesní správu Lány nevedl. Dále řekl, že o manipulaci s cenou zakázky či o ovlivňování rozsahu prací nemá žádné informace. Podle Aktuálně.cz ale policejní odposlechy zachytily, jak se manažer vítězné firmy chlubí tím, že tendr lesní správa ušila přímo pro něj. 

Vodní nádrž Klíčava je jedním ze zdrojů pitné vody pro Kladno a okolí. Oprava svahů podél nádrže skončila v Lánské oboře loni v červnu. Policie v souvislosti se zakázkou zadržela v roce 2017 tři lidi, následovaly domovní prohlídky a prohlídky prostor a pozemků na řadě míst včetně budovy Lesní správy Lány. 

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Nejlepší videa na Revue