Ilustrační snímek

Ilustrační snímek

Volba prezidenta skončila, peníze na účty kandidátů tečou dál

  • 18
Ačkoliv prezidentské volby už znají svého vítěze, statisíce od sponzorů na konta kandidátů proudí dál. Alespoň v případě dvou finalistů volby. Jména některých dárců se tak lidé dozvídají v době, kdy už nemohou nic změnit. Navíc u některých darů se i přes transparentní účet nedozví, kdo peníze politikovi vlastně poslal.

Například na účet Miloše Zemana přišlo v úterý 300 tisíc od stavební společnosti. Ukazují to jeho volební stránky, skrze které se dá do účtu nahlížet. Jaká firma je poslala, účet neříká, přestože má být podle zákona transparentní.

"Je to prohřešek a právě na takové se při zkoumání kampaně zaměříme. U firmy musí být uveden název firmy, její sídlo i identifikační číslo," řekl iDNES.cz senátor Jiří Oberfalzer, který vede senátní mandátový a imunitní výbor. Tam budou posílat volební týmy účetnictví kampaně.

Peníze na účty proudí i přesto, že od vyhlášení výsledků voleb uplynul již týden. Hlasy byly sečteny v sobotu 26. ledna, oficiálně byly výsledky voleb zveřejněny o tři dny později. Miloši Zemanovi přitom od 27. ledna do 5. února na účet dorazilo 859 tisíc korun. Karlu Schwarzenbergovi za stejné období lidé a firmy poslali 1 milion a 5 200 korun.

Schwarzenberg měl ve středu k poledni na volebním účtě zůstatek 6,5 milionu, Zeman 796 tisíc korun.

Peníze přišly od komunistického exministra i bojovníka proti korupci

Více než půl milionu celkem Zemanovi po volbách poslali Miroslav a Zdeněk Tomanovi a jejich právník Zdeněk Kozel. Miroslav Toman je někdejším komunistickým ministrem zemědělství a výživy ČSR a ČSSR. Jeho syn Miroslav je prezidentem Potravinářské komory, další Tomanův syn Zdeněk, Zemanův sponzor, podniká v potravinářském průmyslu.

Spolu s Ivanem Kozlem vede představenstvo podniku Agrotrade. Ten v minulosti vlastnil například drůbežárny v Xaverově, v roce 2008 je prodal za 800 milionů. Týdeník Euro tehdy majetek firmy, která působí v zemědělství a potravinářském průmyslu, odhadl na několik miliard korun.

Karlu Schwarzenbergovi zase doputoval 1. února dar od Libora Winklera, který vede představenstvo firmy RSJ. Firmu obchodující na burze založil v roce 1995 Karel Janeček, spoluzakladatel a předseda správní rady Nadačního fondu proti korupci. V dozorčí radě fondu je i Winkler. Ten už Schwarzenbergovi v souvislosti s prvním kolem volby poslal pět milionů korun. "Poslaní dalších peněz jsem deklaroval ihned po prvním kole," uvedl pro iDNES.cz Winkler.

Kampaně za desítky milionů, peníze na ně přicházejí zpětně

Na kolik prezidentská kampaň vyjde, oba volební týmy ještě sčítají. Stále jim totiž chodí faktury za provozní věci a náklady spojené s volbami.

Účty kandidátů

Účet ke kampani Karla Schwarzenberga najdete zde.

Účet ke kampani Miloše Zemana najdete zde.

U Karla Schwarzenberga se odhady na náklady kampaně pohybovaly mezi 20 až 30 miliony korun. Na účet mu zatím podle manažera kampaně Marka Vocela přišlo 34,7 milionu korun. "Dosud jsme utratili zhruba 28 milionů. Očekáváme ještě faktury za cca 6,3 milionu," uvedl pro iDNES.cz Vocel s tím, že celkové náklady na kampaň zveřejní volební tým po účetní závěrce.

Zeman nejprve mluvil o třech milionech, později šéf kampaně Vratislav Mynář číslo navýšil na 20 milionů. Na začátku února jej MF DNES citovala s tím, že to bude odhadem 30 milionů korun (více o odhadu za kampaň čtěte zde).

Ze Zemanova účtu zatím odteklo zhruba 11 milionů, dárci mu podle propočtu MF DNES poslali více než 12 milionů. Znamená to tedy, že ještě odhadem 18 milionů na účet musí přijít. "Máme uzavřené smlouvy s dárci, kteří nám peníze pošlou ve chvíli, kdy začne nabíhat splatnost faktur," řekl Mynář Aktuálně.cz s tím, že smlouvy byly se sponzory uzavřeny ještě před koncem voleb.

Znamená to tedy, že více než polovinu kampaně Zeman zaplatí z peněz, které mu pošlou sponzoři, jejichž identita bude známá až po volbách. Tedy v době, kdy voliči už bezprostředně nemohou na dalších pět let na Hradě nic ovlivnit. A peníze tak mohou posílat i lidé, kteří si před uzavřením volebních místností nepřáli být s Milošem Zemanem nebo Karlem Schwarzenbergem spojováni.

Podobný princip už Zeman předvedl ve vztahu ke kontroverznímu Miroslavu Šloufovi. V kampani zarytě tvrdil, že se od něj odstřihl, a Šlouf se vyhýbal novinářům. Před objektivy se Šlouf objevil necelou půlhodinu před uzavřením volebních místností, kdy Zeman vedl a výsledek nebylo možné už zvrátit. Se Zemanem si pak otevřeně blahopřáli, připili si a Šlouf řekl, že jeho týmu radil s volební kampaní (více o Šloufově roli v kampani čtěte zde).

Zrušení účtu v zákoně není, o lhůtě se vedou diskuse

Mandátový výbor i ministerstvo vnitra ale vzkazují, že povolební tok peněz je v pořádku, protože zákon ho nijak neomezuje.

"Zjistili jsme, že to je agenda, kterou se zpětně nezabýváme. Kontroluje ji mandátový a imunitní výbor Senátu," řekl mluvčí vnitra Vladimír Řepka s tím, že paragrafy, které se týkají předložení účetnictví kampaně, si do zákona vložili poslanci v rámci pozměňovacích návrhů a o zrušení účtu nemluví zcela jasně.

"Posílání peněz po volbách není v rozporu se zákonem," upozornil Oberfalzer. "V zákoně není vyjádřeno, do kdy mohou na účty kandidátů proudit peníze. Zároveň z něj ale vyplývá, že do 30 dnů mají poslat veškeré nevyužité prostředky na dobročinné účely. Tam bychom mohli vidět termín, kdy by účet mohl být zrušen a zůstatky odeslány na účely, o nichž rozhodne kandidát," doplnil politik.

Přesněji zákon hovoří o tom, že 120 dnů od oficiálního vyhlášení výsledků voleb se s penězi na účtu nesmí hýbat. Teprve po této lhůtě mají týmy 30 dnů na to, aby peníze odeslaly na dobročinné účely. Kam, to musí výboru oznámit do 15 dnů. Čas tedy je.

Jak bude kontrola ze strany mandátového výboru probíhat, ještě senátoři budou ladit. Podle Oberfalzera výbor bude kontrolovat zejména dodržování termínů kampaně, uvádění identifikačních údajů dárců, či zda zbylé peníze z kampaně byly odeslány na veřejně prospěšné účely. "Za porušení pravidel nemůžeme pokutovat, ale porušení zveřejníme a budeme žádat jeho nápravu u toho, co napravit lze," uvedl senátor.

Šéf kampaně Karla Schwarzenberga iDNES.cz potvrdil, že účet ke kampani bude zrušen. Musí ale vyčkat rozhodnutí senátního výboru. Zemanovci nejspíš budou mít obdobný přístup.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video