O vyloučení poslance Šustra rozhodl Kalousek, předseda TOP 09 už spal. Ilustrační foto

O vyloučení poslance Šustra rozhodl Kalousek, předseda TOP 09 už spal. Ilustrační foto | foto: Michal Růžička

Milionovou aféru jsem zaspal, přiznává lídr TOP 09 Schwarzenberg

  • 141
Kdo šéfuje straně TOP 09? Není nejpopulárnější politik v zemi Karel Schwarzenberg jen lákadlem na voliče a opratě ve skutečnosti pevně drží v ruce matador Miroslav Kalousek? Otázku si musí položit každý, kdo sleduje tiskové konference TOP 09. Schwarzenberg po pár větách pravidelně předává slovo Kalouskovi, který veřejnost seznámí s podrobnostmi.

MF DNES nyní získala další informace, které vzbuzují otázku, do jaké míry má mediální tvář strany Schwarzenberg dění uvnitř TOP 09 pod kontrolou.

Na otázku, zda osobně zná každého z krajských lídrů, se kterými půjde TOP 09 do voleb, lídr strany Schwarzenberg odpovídá: "Vůbec ne. S některými se při cestách po českých krajích teprve pomalu seznamuji. Musím to ještě dokončit."

zmrazila kandidátky, nové členy nebere

Jak se brání nová strana proti prospěchářům čtěte zde.

Podle něj mají totiž při sestavování kandidátek rozhodující slovo jednotlivé regiony, ne celostátní vedení v Praze. Faktem však je, že na kandidátkách je hodně lidí z bývalé Kalouskovy KDU-ČSL.

"Celé jsem to zaspal"

Když vedení TOP 09 řešilo v noci na 26. září dosud největší stranický skandál, případ poslance Ladislava Šustra (neobstál v testu MF DNES, když sliboval změnit zákon za milion korun), rozhodl Kalousek klidně bez vědomí Schwarzenberga, který už spal.

TOP 09 Šustra okamžitě vyškrtla z kandidátky do sněmovních voleb. "Přiznávám, že jsem to celé zaspal, měl jsem předtím vyčerpávající den. Kalousek mi volal, ale zjistil jsem to teprve ráno. Ani bouřka by mě nebyla probudila," řekl Schwarzenberg MF DNES. - více o aféře čtěte v rozhovoru s Miroslavem Kalouskem nebo s Karlem Schwarzenbergem

Nemá tedy stranický lídr někdy pocit, že o všem rozhoduje hlavně Kalousek, ač oficiálním šéfem je on? "Opravdu ne. Všechny kroky domlouváme spolu, je to zatím velmi dobrá týmová spolupráce. Pokud jde o Šustrův případ, bylo správné, že Kalousek rozhodl ihned. Když hoří, popadnu kbelík a nebudu se ptát, jestli si ho smím vzít," myslí si Schwarzenberg.

Programová hlava TOP 09 – Miroslav Kalousek – byla dominantní personou i dříve v řadách KDU-ČSL. Například v roce 2006 mu stranický kolega Ludvík Hovorka veřejně vyčetl, že stranický program píše bez ohledu na ostatní.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video