Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Proti Zemanovi a ruskému vlivu demonstrovaly v českých městech tisíce lidí

  17:00aktualizováno  19:41
Na Václavském náměstí v Praze se ve čtvrtek večer sešly tisíce lidí na demonstraci proti prezidentovi Miloši Zemanovi, kterou pořádal spolek Milion chvilek pro demokracii. Protestující během akce vyzvali senátory, aby na Zemana podali ústavní žalobu pro velezradu. Vadí jim jeho dlouhodobá náklonnost k Rusku i jeho vyjádření po odhalení účasti ruských agentů na výbuchu ve Vrběticích.

„Za posledních osm let Zeman ukázal, že není radno ho podceňovat a že nesmíme spoléhat na slušnost a Ústavu. Nic takového on neuznává. Všechno, co během svého mandátu učinil ve vztahu k Rusku, má jednoznačné pojmenování – velezrada. Vládne nám zrádce z Hradu,“ prohlásil předseda spolku Benjamin Roll.

Během demonstrace proto vyzval senátory, aby zahájili cestu k Zemanově odvolání. „Variant mají vícero. Prozatím je vyzýváme, aby na něj podali ústavní žalobu pro velezradu,“ prohlásil Roll za souhlasného potlesku davu, který sahal od horního konce Václavského náměstí až k Vodičkově ulici.

Podle odhadů Policie ČR se na místě po začátku akce sešlo okolo 10 tisíc lidí, kteří dodržovali dvoumetrové rozestupy. Pořadatelé odhadli účast na konci programu zhruba na 20 tisíc demonstrujících. Lidé s sebou měli vlajky České republiky i Evropské unie. Někteří si přinesli i transparenty, například s nápisy: Spolu patříme na západ, Zeman vlastizrádce nebo Nejsme Rusko, nejsme zboží. Obdobné akce se ve čtvrtek večer konaly v desítkách dalších měst po celém Česku.

Jedinou nadějí pro zlepšení situace v zemi je podle Rolla výrazné vítězství prodemokratických stran v říjnových sněmovních volbách. „Požadujeme, aby prodemokratické strany odmítly všechny nabídky na jakoukoli formu vládní spolupráce s hnutím ANO, extremisty z SPD a komunisty či jejich podporu,“ řekl také předseda Milionu chvilek.

Na demonstraci vystoupil také hudebník a bývalý ministr pro lidská práva Michael Kocáb, který v tomto týdnu založil petici, která taktéž vyzývá senátory k podání ústavní žaloby na prezidenta. „Přesně před 32 lety tu naši komunisté vykřikovali hesla jako bylo ‚se Sovětským svazem na věčné časy‘. Nesmíme nikdy zapomenout, kolik nás to stálo krve a utrpení,“ poznamenal.

Zeman hájí zájmy Ruska

„Rusko se nikdy nedokázalo smířit s tím, že ztratilo vliv na své dřívější državy a stále se snaží narušovat nové pořádky, které u nás po roce 1989 zavládly. Vyvrcholilo to Vrbětickou kauzou. Je to ozbrojený útok proti státu Evropské unie,“ prohlásil Kocáb.

Zeman podle něj dlouhodobě postupuje proti zájmům Česka. „To opět nyní jasně potvrdil svým zpozdilým a relativizujícím projevem,“ doplnil. Právě Zemanův projev přiměl spolek k uspořádání čtvrteční demonstrace.

Na demonstraci promluvila i zástupkyně v Česku žijících Rusů ve vládní radě pro národnostní menšiny Eugenie Číhalová. „Vyzýváme všechny včetně toho, kdo sedí na Hradě, aby se zamysleli nad svým jednáním. Zastupujete Českou republiku, a ne Ruskou federaci, která je pokračovatelem Sovětského svazu,“ řekla. Protestující její slova odměnili potleskem.

Lidé demonstrovali i v Brně či Plzni

Demonstrace Milionu chvilek se ve čtvrtek uskutečnily také v desítkách dalších měst Česka. Například v Brně se sešlo asi 800 lidí. S rozestupy zaplnili Dominikánské náměstí před Novou radnicí. Měli evropské i české vlajky a transparenty kritizující premiéra i prezidenta.

Řečníci, mezi nimi například bývalý senátor Zdeněk Papoušek, varovali před „obracením kormidla“ na východ a vyzývali k obraně České televize před politickými tlaky.

Skoro 300 lidí se sešlo také v centru Plzně, 200 demonstrantů bylo v Opavě a zhruba stovka protestujících se sešla ve Zlíně u sochy prvního československého prezidenta Tomáše Garrigue Masaryka.

Na akce Milionu chvilek reagoval na sociálních sítích mluvčí prezidenta Jiří Ovčáček. „Milion chvilek nenávisti opět dokázal, že s pravdou a láskou nemá nic společného,“ napsal během demonstrace na Twitteru.

K rozkladu Česka podle Milionu chvilek přispívá i střet zájmů premiéra Babiše. Spolek připomněl závěrečnou auditní zprávu Evropské komise, podle které premiér spolurozhoduje o směřování dotací EU a současně ovládá holding Agrofert. Babiš svůj střet zájmů opakovaně popírá.

Akce se mohlo po verdiktu Nejvyššího správního soudu, který zrušil omezení počtu účastníků na demonstracích a označil ho jako protiústavní, zúčastnit neomezený počet lidí. Organizátoři předem apelovali na účastníky, aby se nechali otestovat na covid-19 a na akci dodržovali rozestupy a měli po celou dobu nasazenou ochranu úst a nosu.

Senátoři zvažují ústavní žalobu na prezidenta Zemana kvůli kauze Vrbětice

Spolek na sebe naposledy upozornil v polovině března, kdy na dlažbu Staroměstského náměstí v Praze namaloval přes 22 tisíc křížů za oběti pandemie covidu-19 v Česku. Od sněmovních voleb v roce 2017 také opakovaně pořádá protesty a demonstrace, na nichž upozorňuje na kauzy spojené především s premiérem Babišem. Předloni v červnu se na pražské Letné největší demonstrace zúčastnilo přes 250 tisíc lidí.

Autor:

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

S vládou nemá smysl pokračovat v jednáních, a to ani za účasti prezidenta, řeklo ANO

25. dubna 2024  10:15,  aktualizováno 

V atriu Poslanecké sněmovny proběhla tisková konference stínové vlády hnutí ANO. Poslanci mluvili...

POLITICKÝ DIÁŘ: Pověstná „střídačka“ ODS a Kupkův úspěch na kongresu

25. dubna 2024

Premium Byť se před čtrnácti dny na kongresu ODS v Ostravě téměř nic nestalo (natož aby šlo o něco...

Odvrátili jsme dronový útok na Minsk z území Litvy, tvrdí Bělorusko

25. dubna 2024  13:11,  aktualizováno  14:56

Šéf běloruské tajné služby (KGB) Ivan Tertel ve čtvrtek uvedl, že se podařilo zmařit dronový útok...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Manželé Babišovi se rozcházejí, přejí si zachovat rodinnou harmonii

Podnikatel, předseda ANO a bývalý premiér Andrej Babiš (69) s manželkou Monikou (49) v pátek oznámili, že se...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Největší mýty o zubní hygieně, kvůli kterým si můžete zničit chrup

Možná si myslíte, že se v péči o zuby orientujete dost dobře, přesto v této oblasti stále ještě existuje spousta...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...