Představitelé Milionu chvilek pro demokracii se sešli ve Sněmovně s politiky...

Představitelé Milionu chvilek pro demokracii se sešli ve Sněmovně s politiky ODS, Pirátů, KDU-ČSL, TOP 09 a hnutí STAN. | foto: Milion chvilek pro demokracii

Milion chvilek chce od opozice narovnání volebních pravidel

  • 345
Zástupci sdružení Milion chvilek pro demokracii, které pořádá v sobotu na Letné protest proti premiérovi Andreji Babišovi a jeho vládě, se ve čtvrtek ve Sněmovně sešli s politiky pěti opozičních stran - ODS, Pirátů, KDU-ČSL, TOP 09 a STAN. Chtěli je s předstihem informovat, k čemu strany při demonstraci vyzvou.

Na demonstraci má zaznít výzva demokratickým opozičním stranám, aby do roka a do dne přišly s řešením problému volebního systému, aby měly hlasy pro menší strany ve volbách stejnou váhu jako pro strany velké.

Demonstrace na Letné

Už ve středu přitom KDU-ČSL představila návrh změny volebního zákona, která by zjednodušila koalicím více stran vstup do Sněmovny. Předseda KDU-ČSL Marek Výborný řekl, že jeho strana navrhuje, aby bylo zrušeno načítací kvórum pro koalice. Koalice dvou stran musí překročit 10 procent, koalice tří stran 15 procent a čtyřkoalice 20 procent hlasů.

Zároveň lidovci navrhují, aby se volební zákon vrátil do stavu před opoziční smlouvou mezi ČSSD a ODS, k volebnímu systému dvou skrutinií, který se v Česku používal v devadesátých letech.

Z fotografie zveřejněné na twitteru Milionu chvilek pro demokracii vyplývá, že se schůzky s Mikulášem Minářem a Benjaminem Rollem sešli za ODS Petr Fiala a Martin Kupka, za Piráty Ivan Bartoš a Mikuláš Ferjenčík, za KDU-ČSL Marek Výborný a za STAN Vít Rakušan a Jan Farský a také první místopředsedkyně TOP Markéta Pekarová Adamová.

Podle Rolla se spolek s opozicí hovořil o současné politické situaci a problémech. „Zároveň jsme je seznámili s tím, co zveřejníme na Letné, což budou tři výzvy směrem k politickým stranám,“ řekl Roll. Jednou z výzev jsou oslabené voličské hlasy. V pondělí Roll uvedl, že kvůli přílišné roztříštěnosti opozice mají hlasy občanů mnohem slabší váhu. Přestože ANO, SPD a KSČM v posledních volbách do Sněmovny v roce 2017 obdržely podobný počet hlasů jako zbytek parlamentních stran, získaly výrazně větší počet mandátů, řekl.

Milion chvilek chce také dát dát premiérovi Andreji Babišovi ultimátum. Buď se k určitému datu musí zbavit Agrofertu, médií a odvolat ministryni spravedlnosti Marii Benešovou, nebo má odstoupit. Demonstrace, která začne ve 14 hodin, má trvat dvě hodiny.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video