Listopadová demonstrace spolku Milion chvilek pro demokracii na pražské Letné

Listopadová demonstrace spolku Milion chvilek pro demokracii na pražské Letné | foto: Iveta Lhotská, MAFRA

Menší města protestovala proti Babišovi, zapojit se jich mělo na 200

  • 1007
Protestní akce za odstoupení premiéra Andreje Babiše, které svolal spolek Milion chvilek, se v pondělí uskutečnily po celé zemi s výjimkou Prahy a krajských měst. Organizátoři slibovali zapojení více než 200 měst a obcí. V úterý večer se lidé znovu sejdou v Praze, ve čtvrtek se demonstrace přesunou do třinácti krajských měst.

Lidé v pondělí svolali demonstrace například v Berouně, Táboře, Rokycanech, Mostě, Děčíně, Mikulově, Prostějově, Kroměříži a v desítkách dalších měst a vesnic.

Demonstrací se účastní stovky lidí. Například v Táboře se podle pořadatelů sešlo zhruba 200 lidí.  V Jihočeském kraji se protestovalo i ve Vodňanech, na Strakonicku a v Prachaticích. Kolem stovky lidí dorazilo na demonstraci i v Domažlicích na Plzeňsku. Tam demonstraci pojali ve vánočním duchu, lidé se tak sešli u stromku a svařeného vína a po konci akce na místě postávali a debatovali. 

Na jižní Moravě se lidé sešli například ve Vyškově. Zhruba stovka lidí tam uspořádala „poslední zvonění“ a pomocí klíčů a zvonků tak dali najevo premiérovi své přání, aby odstoupil. Ve zlínském kraji se demonstrovalo například v Kroměříži, kde svůj nesouhlas s premiérem Babišem vyjádřilo na 200 lidí. 

Na Vysočině se demonstrovalo na 12 místech, jako například v Třebíči, kam dorazila zhruba stovka účastníků. Mimo jiné také kritizovali nejednotnost pravicových stran. Naopak ve Velkém Meziříčí se sešlo jen několik desítek lidí. 

V Královehradeckém kraji se protestovalo asi na 14 místech, a to například v Rychnově nad Kněžnou, Náchodě nebo v Trutnově, kam podle pořadatelů dorazilo na 150 lidí. Na ostatních místech se shromáždilo jen několik desítek protestujících. 

Do protestů se zapojila i některá města v Olomouckém kraji jako Prostějov, Jeseník, Šternberk nebo Přerov. Právě v Přerově se protest konal na stejném místě jako vánoční akce pro děti pořádaná za generální podpory někdejší Babišovy skupiny Agrofert.

Výzvy k demisi dnes zazněly i ve středočeských městech. Demonstrovalo se například v Berouně, kde se sešlo na dvě stovky lidí. Na akci tam mimo jiné promluvil i politolog Vratislav Doubek nebo ředitel Transparency International David Ondráčka.

Spolek Milion chvilek a jeho příznivci již řadu měsíců požadují na demonstracích i formou petic demisi premiéra či zastavení státních zakázek a dotací pro holding Agrofert. Chtějí také hájit nezávislost justice i médií. Tvrdí, že Česko nemá mít v čele vlády politika, který je ve střetu zájmů a stále čelí trestnímu stíhání kvůli kauze Čapí hnízdo. Babiš respektuje právo lidí demonstrovat, odstoupit ale nehodlá. 

Naposledy se konala demonstrace 10. prosince na pražském Václavském náměstí, na stejném místě se koná protestní akce pod heslem Budoucnost bez Babiše i toto úterý. Aktivisté na ni zvou také zástupce opozičních demokratických stran. Chtějí znát jejich vizi, jak řešit problémy země.

Milion chvilek pořádal také dvě největší veřejná shromáždění po listopadu 1989 na pražské Letné. Letos v červnu i v listopadu se tam pokaždé sešlo odhadem na čtvrt milionu lidí.

Babiš nám tři roky lhal, prohlásil Minář na Václavském náměstí:

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video