Škola Petra Kellnera Open Gate otevřela v Babicích - Nový školní rok začal i ve soukromé škole Open Gate, kterou v Babicích otevřel vlastník PPF Petr Kellner. (1. září 2005) | foto: Michal Sváček, MF DNES

Miliardářova „Otevřená brána“ přivítala první studenty

  • 184
"Přeji vám co nejvíc výjimečných zážitků, a abyste se odrazili k životu, který strávíte jako dobří lidé." Podobná slova ve čtvrtek zazněla v mnoha školách po celém Česku. Avšak v novém, soukromém gymnáziu Open Gate (Otevřená brána) měla věta zvláštní symboliku.

Gymnázium sídlí v Babicích u Říčan a platí se zde nejvyšší školné v Česku: 47 tisíc měsíčně.

Díky zakladatelům gymnázia, nejbohatšímu Čechovi Petru Kellnerovi a jeho manželce Renátě, však mohou na špičkové škole studovat i děti ze sociálně slabých rodin a dětských domovů.

Společně s nimi v uzavřeném areálu bydlí a studují i ratolesti velmi bohatých rodičů. "Plné školné platí asi jedna desetina studentů z bohatých rodin," říká ředitelka školy Alena Kiliánová. Ostatním dětem studium hradí nadace finančníka Kellnera, a to buď celé, nebo velmi významnou část.

Bazén, koně i kulečník
Žáci, kteří ve čtvrtek "fasovali" učebnice, si nové prostředí pochvalují. "Je tu bezvadná parta, rozhodně žádná šikana," směje se patnáctiletý Ivo. "Líbí se mi individuální přístup k nám a máme hrozně hodnou učitelku," doplňuje jeho spolužačka Zuzana.

Gymnázium studuje 110 dětí, počet chlapců a dívek je stejný. Škola nabízí individuální přístup a výuku některých předmětů v cizím jazyce. V každé třídě je nejvíce šestnáct dětí, které mají k dispozici nejmodernější výbavu a učí je i několik zahraničních lektorů.

Začátek nového života je přesto pro studenty v tomto "vzdělávacím ráji" psychicky náročný. Open Gate je totiž první internátní škola v Česku, kde děti bydlí už od jedenácti let. Za rodiči mohou jezdit jen na víkendy.

Ve škole jsou už od pondělí, aby si na sebe zvykly. "Několika mladším dětem se v prvních dnech dost stýskalo, ale myslím, že nejdéle do šesti týdnů tyto problémy zmizí," říká psycholožka Hana Halfarová, za kterou mohou studenti kdykoli přijít.

Atrakcí je v areálu o rozloze sedm hektarů dost a dost. Jen namátkou: krytý bazén, multifunkční společenský sál, hřiště s atletickou dráhou, keramická dílna nebo třeba kulečník. K tomu se budou děti starat o koně, ovce a kozy.

A jak vypadá běžný den v Open Gate? Budíček v 6.45. Škola začíná v osm patnáct a končí přibližně o půl třetí. Přichází druhá fáze dne: volné aktivity, při kterých mohou děti "shodit" školní uniformu a obléknout se podle svého. Vychovatelé povedou zájmové kroužky. "Studenti budou třeba vydávat vlastní časopis, hrát v kapele nebo sportovat na hřištích," říká Kiliánová.

Opustit areál školy, který hlídá bezpečnostní agentura i kamery, mladší studenti sami nesmějí. "U starších studentů to bude možné s písemným souhlasem rodičů," tvrdí Kiliánová. Večerka je v deset večer, pro nižší ročníky ještě o půl hodiny dříve. V pokojích bydlí studenti po dvou.

Celý moderní, architektonicky pozoruhodný areál Open Gate vyrostl na zelené louce za rok a půl. Stavba gymnázia i zařízení přišla na čtvrt miliardy korun.

Škola se důsledně vyhýbá debatám o různém sociálním původu svých studentů. "Chceme, aby studenti byli jedna parta," říká ředitelka. Potlačit sociální rozdíl je také jedním z důvodů jednotných školních uniforem.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video